Dodaj do ulubionych

rosół - przyprawy

16.02.12, 10:25
mam pytanie o rosół. czym przyprawiacie? bo ja gotuję najpierw kurę, potem dokładam warzywa (jak już szumowiny zbiorę), a na koniec najczęściej kostkę rosołową.
kiedyś używałam listka laurowego i ziela angielskiego, ale ponoc tak sie nie robi.
Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:28
      Gotuję najpierw kawałek wołowego, po godzinie dokładam kurę i jarzyny i wtedy doprawiam solą, maggi, listkiem laurowym, natką pietruszki i selera, czasami dam czosnek.
      I napiszę nieskromnie, a co - wychodzi super smile
      • gazeta_mi_placi Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:30
        A ile czasu mija od włożenia kury i jarzyn do zakończenia procesu gotowania?
        • gupia_rzona Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:46
          im dłużej tym lepiej. Ja to nawet do 2h na baaaardzo wolnym ogniu gotuję.
        • lelija05 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:50
          A różnie, bo przyznam się bez bicia - gotuje na oko smile
          Sprawdzam, czy marchewka miękka i już.
    • margotka28 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:28
      żadnej kostki rosołowej.
      Gotuje mięso - kawałek indyka, kura, kawałek wołowiny. Jak się zagotuje - ściągam szumy, dodaję włoszczyznę - por, seler, piertucha i dużo marchwi. Pyrczy na małym ogniu. Solę, wrzucam ziarenka pieprzu, liścia laurowego i ziele angielskie. A - w sezonie świeży lubczyk.
    • gryzelda71 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:33
      Stosuję następujące przyprawy:liść laurowy, ziele angielskie,lubczyk,pieprz,sól,kminek,kurkumę oraz natkę pietruszki.
      • caroline555 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:37
        dla mnie rosół to tylko bez liścia laurowego i bez ziela angielskiego i koniecznie z makaronem big_grin tylko sól, pieprz, magii i natka a i tylko drobiowy. nie lubię wołowych ani z ziemniakami feeeeee
        • gryzelda71 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:43
          A dla mnie taki jak napisałam.Dobór mięs w zależności od chęci.Czasem tylko kura,czasem tez z wołowiną.Nigdy z indykiem,nie lubię.
    • myga Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:36
      ja dodaje kurkume, kawalek korzenia imbiru, lubczyk oraz oprocz warzyw podpiekana polowe cebuli wraz z lupinka.
    • martishia7 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:37
      Używam pieprzu ziarnistego, soli, ziela angielskiego oraz lubczyku, świeżego lub suszonego, zależnie od sezonu. Istotny punkt programu to dla mnie przypalona cebulka, mam nawet do niej specjalną, spisaną na straty patelnię smile
      Kostek, Maggi czy innych takich nie używam do rosołu, bo to bez sensu.
    • math-ilda Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:42
      Najpierw gotuję kawałek wołowiny z kminkiem, kurkumą i tymiankiem, potem dorzucam warzywa (marchew - dużo, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, czosnek, kawałek imbiru), ewentualnie porcję rosołową kurczaka, oraz dalsze przyprawy - sól, trochę pieprzu cayenne, odrobinę bazylii i natkę pietruszki. Kostkę rosołową też dorzucam, ale eko (bez wzmacniaczy, tam są po prostu warzywa, żeby smak był bardziej wyrazisty) - czasem gotuję bez kostki, ale wtedy dorzucam znacznie więcej warzyw. I tak to się gotujesmile Pycha. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
      • cmentarna.polka Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 15:36
        co to jest te kostki eko?
        • math-ilda Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 17:06
          Eko to ekologicznesmile głównie chodzi o to, że bez glutaminianu i i innych cudów, po prostu więcej warzyw i przypraw (wersja dla leniwych). Można dosypać susz warzywny albo pokroić więcej warzyw, na jedno wyjdzie.
          • cmentarna.polka Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 23:57
            poszukam
    • mathiola Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:47
      mięso - warzywa (koniecznie opalona cebula) - sól, pieprz w ziarnach. Kostek nie używam. Rosół musi dłuuugo i delikatnie "pyrkać" na maleńkim ogniu.

Teściowa rzuca listek i ziele, mi osobiście nie leży.
      • mondovi Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 10:56
        robię tak samo, z przypraw tylko sól i pieprz.
        • andaba Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:12
          Sól, pieprz w ziarenkach, potem mielony, ewentualnie świeży lubczyk.
          Do talerza maga winiary.
    • alabama8 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:27
      Żadnych wyszukanych przypraw. Tłuste mięso (żeby były "oka"), duuużo soli i opalona nad gazem cebula (daje super aromat).
    • volta2 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:27
      ja gotuję na wołowinie i kurczaku, do tego żołądki, serca i wątróbki(kilka sztuk), po szumowinach, pieprz, liść laurowy i sól, oczywiście też warzywa, marchew, dużo pietruszki i selera, pora, cebuli nie opiekam, ale może spróbuję?

i jemy tylko z makaronem, głównie niti siekane albo makaron "domowy"
    • gazeta_mi_placi Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:29
      Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, czasem odrobinę vegety (ale do tego lepiej się nie przyznawać na forum Kuchnia bo Cię zjedzą żywcem), rosół gotuję na kurze i wołowinie. Lepiej smakuje, Do tego marchewka, pietruszka i seler.
      • agnieszek78 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:46
        A ja najpierw zagotowuję wodę na rosół i do gotującej wody wrzucam mięso itd. Żadnych szumowin nie muszę ściągać.
        • mama_duzych_dzieci Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:58
          no to nie masz za bardzo dobrego rosołu za to masz dobre mięsko do zjedzenia ( czy przerobienia) W momencie wkładania mięsa na wrzatek ścina sie białko, fakt nie ma szumowin ale dobrego rosołu z tego sie nie uzyska. Mięso wrzucone na zimna wodę, na wolnym ogniu oddaje maxa do wywaru jakim jest rosół.
          Rosól z liściem laurowym i zielem angielskim tylko i wyłączenie jak kto lubi, w klasyku tego akurat sie nie uświadczy.
          Smacznego ( bedzie na niedziele rosół jak nic)
          • gaga-sie Re: rosół - przyprawy 17.02.12, 00:31
            A ja otrzymałam poradę od doświadczonej kucharki; włożyc mięso do wody, zagotować przez moment, zmienić wodę i ponownie gotować, potem warzywa itp. Szumowin nie ma. Ja dodaję też kilka ziarenek marynowanego pieprzu i lubczyk, bez listka laurowego, gotuję na wolnym ogniu, dość długo.
    • mynia_pynia Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 11:54
      Kawał indyka (wymiennie kura, królik, kaczka, wołowina), pieprz, sól, listek laurowy, gorczyca, czosnek, kminek, ziele angielskie, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula przypalona na czarno na płycie elektrycznej wink.
      Wszystko wrzucam do szybkowara zalewam wodą i po 30 min gotowania wyłączam i dochodzi do siebie jeszcze przez godzinę.
      Smak REWELACJA.
    • sonia-3 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 12:15
      Najpierw mięso, sól, pieprz, trochę vegetty, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, natka z pieruszki suszona, lubczyk ( daje super aromat maggi), póżniej włoszczyznę ( latem z zieleniną z włoszczyzny- zapach i smak - boski). i bardzo wolno gotuję. Mięso to - wołowina, porcja rosołowa z kurczaka i skrzydło z indyka. Z mięsa robię potem pierożki i uszka do barszczu. A z części rosołu, barszczyk czerwony. Pychotka.
      • cilantre Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 13:08

Oprócz warzyw, listka, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego dodaję ZIOŁA PROWANSALSKIE
        ( niedużo - max. 1/2 łyżeczki na gar rosołu ).
        Rosół smakuje wybornie, nie ma obawy, że zioła mogą nie pasować.
    • suazi1 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 13:52
      Tak sie zastanawiam, po co ta kotka rosołowa, skoro prędzej gotujesz kurę i włoszczyznę?
    • marghe_72 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 14:06
      shellerka napisała:

> mam pytanie o rosół. czym przyprawiacie? bo ja gotuję najpierw kurę, potem dokł
      > adam warzywa (jak już szumowiny zbiorę), a na koniec najczęściej kostkę rosołow
      > ą.
      > kiedyś używałam listka laurowego i ziela angielskiego, ale ponoc tak sie nie ro
      > bi.
      >

????
      Raczej nie dodaje się kostek .
      Jeśłi chcesz zjeśc prawdziwego rosołu a nie wywaru na kurzęcym mięsie to kup
      kurę wiejską
      kawałek wołowiny na rosół (szponder na ten przykład)
      duuużo warzyw
      do tego jak najbardziej przyprawy - pieprz, sól, ziele i listek
      I duzo cierpliwości.

>
    • kotbehemot6 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 14:07
      Do prawdziwego rosłu dodajesz sztucznidło w kostce????? Rozumiem,ze kwestia liści alauriego to tylko kwestia smaku, ale kostka rosołowa do rosołu????!!!!!
    • zona_mi Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 14:14
      Nie dodaję sztucznych kostek.
      Z przypraw sól, pieprz, ząbek czosnku.
      Liść laurowy i ziele angielskie zupełnie mi się nie kojarzy ze smakiem/zapachem rosołu, fuj.
      Te dodaję do barszczu, żurku, kapuśniaku itp.
      • kotbehemot6 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 14:19
        liść laurowy i ziele angielskie dodaje tylko wtedy gdy rosłół jest gotowany z przeznaczeniem na galaretę, wtedy również więcej czosnku.
        generalnie dodaję marchew, pietruszkę, seler, natkę selera, czosnek oraz cebulę zrumienioną -nawet przypaloną- w całości, dla barwy i aromatu. Jak akurat mam, to kawałek kapusty
        • zona_mi Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 18:49
          > liść laurowy i ziele angielskie dodaje tylko wtedy gdy rosłół jest gotowany z p
          > rzeznaczeniem na galaretę,

Tak, ale to inna sprawa, galareta.

Z warzyw daję marchewkę, pietruszkę, seler, por i - nie zawsze - kalarepę, kawałek papryki słodkiej, kapustę białą albo włoską lub kilka brukselek.

Poza tym dodaję kilka wątróbek drobiowych.
    • aneta-skarpeta Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 16:43
      taki najlepszy to z mieszanym mięsem, warzywa, duzo marchewki, bez kostki

lisc, pieprz, lubczyk, zawsze daję kilka ziaren gorczycy, ale ja daje do wszystkiego- bo to ma zbawienny wpływ na moje osobiste flakiwink pietruszka
      gotuje dlugo i wolno- wtedy najlpeszy
      • carbonka Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 16:52
        mięso najlepiej mieszane na zimną wodę, zagotowuje, zbieram szumowiny, dodaje marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek, przypieczoną cebulkę. do tego sól, pieprz czarny i ziołowy, maga, natka pietruszki, wegeta.
        • aqua48 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 16:57
          Ja gotuję mieso w szybkowarze z wszystkimi jarzynami, przypieczoną cebulką, lubię tylko pieprz i sól z przypraw i dużo natki, również kolendry.
          Nie dodaję żadnych "poprawiaczy" typu maggi, kostka rosołowa itp, zawsze jest super.
    • przeciwcialo Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 17:09
      Mieso, jarzyny i sól. Nic więcej. Na tlerzu posypuje natką i ewentualnie pieprzem.
      • mewa000 Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 17:23
        Nie dajecie do rosołu kapusty włoskiej? Jak dla mnie musi być wink
        • przeciwcialo Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 17:45
          Daje, to dla mnie składniek jarzynowy rosołu.
    • figrut Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 17:33
      Mięso, warzywa, sól, pieprz ziarnisty, troszkę ziela angielskiego, mały listek laurowy, dużo warzyw. Zamykam w szybkowarze i gotuję.
      • nanuk24 Re: rosół - przyprawy 17.02.12, 02:01
        ja sobie rosolu bez ziela angielskiego i listka laurowego nie wyobrazam.
    • klubgogo Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 18:23
      Gotuję mięso, najczęściej wołu i kuraka, po godzinie dodaję marchew, seler, pietruszkę i pęczek z zielonej części pora, natki selera i pietruszki, kostki rosołowe, parę grzybków suszonych, dużo pieprzu.
    • timetotime Re: rosół - przyprawy 16.02.12, 18:28
      Wołowina, indyk, kurczak, 2 grzybki, listki laurowe, ziele angielskie, lubczyk, por, seler, pietruszka, marchewka, pieprz, sól. Wychodzi niebiańsko pyszny big_grin.

• super-mikunia Re: rosół - przyprawy 17.02.12, 00:13
      Jeżeli chodzi o przyprawy to dodaję w zasadzie tylko warzywko etc., ale uwielbiam rosół na ostro więc, żeby to uzyskać wrzucam dodatkowo jedną/dwie suszone papryczki węgierskie.
    • lola211 Re: rosół - przyprawy 17.02.12, 07:19
      Na rosól kupuje kure lub wiejskiego tłustego kurczaka,po ktorego specjalnie jezdze do sklepu na drugim koncu miasta.Ostatnio robilam z kaczki, ktora dzien wczesniej biegala jeszcze po podworkusad- zostalam obdarowana "zwłokami".

Mieso, pozniej warzywa, lisc, ziele, pieprz w ziarnach.
      Gotuje długo.
      Na koniec zawsze lubczyk- swiezy lub mrozony, niebywale pachnie i aromatyzuje rosół.
      Do tego drobny makaron i posiekana natka.
    • lampka_witoszowska Re: rosół - przyprawy 17.02.12, 08:20
      najpierw do wrzątku tymianek i kurkuma, potem kminek, potem wołowina (czasem, a jak podczas choroby to tylko, bez indyka potem)), marchewka, seler, por, cebula, pietruszka, potem indyk (skrzydła, płat, albo golonka), potem pieprz cayenne albo ziołowy, imbir, potem sól i odrobina wegety (albo nie), potem bazylia, koperek, natka, liść selera
      i pyrka
      według Ciesielskiej, polecam, kilk osób wzięło przepis i na ten zmieniło swoje rodzinno-domowe sosoby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka