Dodaj do ulubionych

Przykladowy jadlospis

27.05.12, 17:09
Zainspirowana watkiem o g.ównianych wedlinach- zapodajcie pomysły na wasze sniadania i kolacje bezwedlinowe.Moze dla kogos zaniepokojonego zniknieciem ze sklepów najtanszych wedlin beda inspiracja.

Zaczne od siebie.3 os rodzina.Posiłki jak wyliczylam na szybko- do 10 zł.

Na sniadanie jajecznica z cebulka z 7-8 jaj.Pieczywo.
Lub
kanapki z maslem,miodem, dzemem,pomidorem, twaróg, co kto woli.Ja najchetniej rogalika z miodem.
Na kolacje- z reguły jadamy cos na ciepło.Teraz np.zupa krem ze szparagów. Szparagi,ziemniaki, kleks smietany,natka z parapetu wlasnej hodowli i grzanki z czerstwej bułki.
Albo bruschetta- kromki ciabatty skropione oliwa, natarte zabkiem czosnku, posiekany pomidor, swieza bazylia 1,5 zł za peczek na kilka razy,kilka oliwek.

Albo caprese.2 pomidory,mozarella,bazylia,oliwa ,sol pieprz.Do tego ciabatta.

Proste, smaczne,tanie posiłki.
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:23
      Ja również nie kupuję wędlin. Czasem parówki, frankfuterki czy kiełbasę bardzo rzadko.
      na śniadanie:
      jajecznica, omlet, tosty z serem, kanapki, płatki z mlekiem, owsianka, placki owsiane, naleśniki
      na kolację:
      sałatka (sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula, sos) z grzankami z masłem czosnkowym
      makarony wszelakie- uwielbiam np z czosnkiem, chilli i pietruszką, ze zwykłym pomidorowym sosem lub bolognese, z sosem śmietanowo- pieczarkowym, z sosem brokułowo serowym itd
      chrupkie pieczywo z serkiem chrzanowym- mniam
      • naomi19 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:24
        Poza tym czasem kupuję kawałek indyka czy świni, przyprawiam wg uznania (dużo czosnku i majeranku) i wstawiam do piekarnika. Wychodzi pyszna wędlina na zimno.
      • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:31
        Makarony uwielbiam.
        Szybko, smacznie i dodatkowo niedrogo.
        Robie sos ze swiezych pomidorów,czosnku,natki, bazyli,łyzki masla i łyzki oliwy, czasem dorzucam kapary i oliwki.Spagetti, sos,starty parmezan-mniam...
        Albo risotto.Kremowe, pachnace, a to przeciez ryz, ciut masla i bulion z odrobina wina.Lubie zwlaszcza z plasterkami grzybów- te mam zamrozone z wlasnego grzybobrania.
      • jola-kotka Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 00:52
        Nie kupuje nie jadam wedlin.
        Sniadanie-kawa
        obiad-sushi,albo jakas ryba z warzywami lub zupa uwielbiam krem z groszku zielonego,brokulow,szparagow.
        kolacja-zawsze od lat niezmiennie kjzerka z zoltym serem i z pomidorem nawet w zime kiedy nie sa za specjalne w smaku.
    • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:26
      Ser bałkański, pomidor, oliwki. Twaróg plus zioła. Tuńczyk w sosie własnym plus pomidory. Musli z mlekiem. Jajecznica z cebulka i pomidorami. Ser żółty plus ogórek. Rolada z ciasta francuskiego z serem i cebulą. Zapiekany ser typu philadelphia z czerwona cebulą na spodzie od ciasta na pizze.
      • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:28
        Zapiekanki z serem i pieczarkami.
        • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:32
          No i głodna się zrobiłam big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:28
      Zupy kremowe to ja robię z czego się da - szparagów, marchewki, szpinaku, cukinii, kukurydzy (wg. przepisu Konwalki).
      Ja niestety mam bardzo ograniczone pole do popisu, wszystkiego mi nie wolno suspicious, więc grzeszę prawie za każdym razem.
      Dzieci uwielbiają kanapki z miodem i twarogiem, płatki śniadaniowe z zimnym mlekiem lub jogurtem, naleśniki, tosty, sałatki owocowe.
    • nenia1 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:41
      Ja bardzo lubię pasty - ser żółty tarty z majonezem lub jogurtem, albo ser biały z drobno krojoną cebulką, sezonowo rzodkiewką, jajko na twardo posiekane ze szczypiorkiem do tego majonez/jogurt, wędzona makrela z posiekaną cebulą.
      Na śniadanie płatki owsiane z mlekiem do tego banan w plasterkach lub rodzynki i orzechy włoskie.
      Ulubione śniadanie - chleb tostowy zanurzony w rozbełtanym mleku z jajkiem podsmażony na oliwie na złoty kolor, do tego sałatka z pomidora, mozzarelli, polana oliwą z oliwek wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem.
      Pyszne są też zapiekanki z piekarnika, chleb tostowy, pomidor, biała mozzarella, na górze listek bazylii.
      • naomi19 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 17:49
        chleb tostowy, pomidor, biała mozzarella, na górze listek bazylii.

muszę koniecznie spróbować!
        • nenia1 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:13
          Bardzo dobre, polecamsmile
          Ja dodatkowo obieram pomidor ze skórki, samo zapiekanie w piekarniku trwa krótko, wystarczy jak mozzarella rozpuści się to od razu wyciągam, dorzucam posiekaną bazylię i jemy na ciepło, bo potem się "guma" robi.

Jeszcze mi się przypomniało, camemberta opanierować, usmażyć na złoto i zjeść z żurawiną.
      • imasumak Nenia 27.05.12, 18:38
        Do tego startego sera z majonezem dodaj trochę wyciśniętego przez praskę czosnku. Czasem daję też posiekane drobniutko chili.
        • nenia1 Re: Nenia 27.05.12, 18:47
          Dzięki za pomysły, z czosnkiem może być super smile
          Wersja z chili to coś dla mojego chłopa.
    • przeciwcialo Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:11
      O ile opisane sniadanie ok, to reszta ....wybacz ale to dla odchudzających się a nie rodzin z nastoletnimi chłopcami.
      • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:16
        Poważnie wszystkie nastolatki tyle jedzą i nie mają nadwagi? Przepraszam, ale to jeszcze przede mną (znaczy przed moimi dziećmi). Ile kromek chleba rano jedzą chłopaki?
        • jagienka75 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:19
          kropkacom napisała:

> Poważnie wszystkie nastolatki tyle jedzą i nie mają nadwagi? Przepraszam, ale t
          > o jeszcze przede mną (znaczy przed moimi dziećmi). Ile kromek chleba rano jedzą
          > chłopaki?

A nie mają nadwagi kropko.
          Nadwagę ma się na ogól z braku ruchu, nie od jedzenia.
          Nie znam nastolatków z nadwagą a wiem, że zjeść potrafią.
        • przeciwcialo Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:20
          Wszystkie moje dzieci cos trenują, tylko jedno je obiady w szkole bo szkoła ma stołówke.
          Obiady więc MUSZĄ byc porządne a nie zupa krem ze szparagów wink
          Na śniadanie jedza głównie płatki do szkoły 1-2 kanapki plus owoce. W domu obiad a po treningu kolacja. I to porzadna. Dzieci szczupłe bo wybiegane.
          W weekendy gotuje dwa dania.
          Mieso co drugi dzień, raczej indyk niz wieprzowina. Dwa razy ryba- dorsz lub mintaj, reszta to dania jarskie.
          • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:24
            Z tego wynika, ze z naszych jadłospisów by się spokojnie wyżywili big_grin Gdzie problem?
            • przeciwcialo Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:30
              Poczekaj pare lat i spróbuj karmic zupą ze szparagów wink
              • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:33
                Były przykłady śniadań i kolacji. Nie wypisałaś jakiś wielkich ilości. Według mnie synkowie jedzą standardowo.
          • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:30
            To nie na obiad te szparagi,a na kolacje.
            Obiady tu pominęlam.
      • jagienka75 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:17
        przeciwcialo napisała:

> O ile opisane sniadanie ok, to reszta ....wybacz ale to dla odchudzających się
        > a nie rodzin z nastoletnimi chłopcami.

No dokładnie.
        Czytając menu, odniosłam wrażenie, że to dla odchudzających się osób.
        W sąsiednim wątku powaliły mnie 2 plastry sera.
        Ja sama bym umarła z głodu, gdybym miała tylko tyle zjeść a co dopiero nastolatek, który po szkole potrafi zjeść nawet bochenek chleba, nie licząc obiadu?
        • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:20
          Ja nie mam na stanie nastolatka- jamochlona.Mam 14 letnia córke i ona zjada max 2 kanapki.
          Od zawsze.
          Sama osobiscie nosze rozmiar 38-40, 2 plasterki sera to sa 2 kanapki- tyle jem.A ile wam potrzeba?
          • followthesun Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:24
            Gdy miałam 14 lat ważyłam 40 parę kilogramów, a zjadałam za jednym zamachem 6-7 kanapek.
            dziś też dwie kanapki to za mało. ważę już więcej, ale wcale nie mam nadwagi.

• jagienka75 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:26
            Widzisz, ja zjadam więcej a noszę rozmiar 36 i co ?
            I nic.
            Nie każdy zjada tylko 2 kanapki na śniadanie. Ja zjadam po 3-4.
            Nawet w szpitalu dają na śniadanie po 3-4 kromki chleba+ser/wędlina/twaróg, to zależy oczywiście od dnia+zupę mleczną.
            Od takich śniadań się nie tyje, naprawdę.

• przeciwcialo Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:26
            Wypraszam sobie porównywanie nastolatka do jamochłona.
            Spróbuj tym co napisałas nakarmic trenujacego kilka razy w tygodniu nastolatka.
            Tak mozna karmic panią z biura przekładającą papiery a nie rozwijającego się młodego człowieka.
            • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:33
              Watek ma byc inspiracja dla innych- co przygotowac na sniadanie i kolacje bez wedlin.
              Podalam przyklad, co je sie w moim domu.Nie napisalam, ze to propozycja dla wszystkich.Ale zapewne sa tu tacy, ktorym to spokojnie wystarczy ,by sie najesc.
              I nie tyle chodzi tu o ilosc, co o rodzaj dania.
              • nenia1 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:42
                lola211 napisała:

> Watek ma byc inspiracja dla innych- co przygotowac na sniadanie i kolacje bez w
                > edlin.

Dokładnie, przecież można zrobić sobie więcej kromek, czy zapiekanek, większą sałatkę czy jajecznicę. Do tego do picia kawa zbożowa z mlekiem, kakao, to też ma swoje kalorie.
                Nie zgadzam się z tekstami, ze to jedzenie dla odchudzających się. Ja się nigdy nie odchudzałam, całe życie jestem szczupła, jem ilościowa podobnie do loli, czyli dwie kromki, ale jem więcej posiłków. Śniadania prawie zawsze dwa, rano jak się obudzę i drugie około 12.
                Generalnie jem mniej, ale częściej, nie potrafię na raz jeść dużo, bo czuję się przejedzona.
                Wole jeść lekko, ale częściej.
                • przeciwcialo Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:48
                  No to jeszcze wszystko zalezy jaki budzet ma byc przeznaczony na jedzenie i dla ilu osób.
                  Wieksza ilośc nie polega na wlaniu wiekszej ilości wody do zupy, mieso czy zapiekanka tez się sama cudnie nie rozmrozi.
                  No i każdy ma inne potrzeby jedzeniowe.
                  • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:00
                    Z zalozenia ma byc :bez wedlin, bez wypasów- bo chodzi o posilki dla ludzi, ktorzy z racji niskiego budzetu nie moga pozwolic sobie na kupowanie drozszych wedlin.
                    Wiadomo,ze im wiecej osob w rodzinie tym wyjdzie drozej.
            • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:35

> Wypraszam sobie porównywanie nastolatka do jamochłona.

To mialo byc zartobliwe, a nie złosliwe.
      • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:17
        To przyklad dla rodzin z nastoletnia córka.Zadne z nas sie nie odchudza.
        Jak ktos ma nastoletnich synów, niech podzieli sie informacja, jakie bezwedlinowe kolacje przyrzadza.
        • hellulah Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:12
          lola, spoko, na też mam nastolatkę, trenuje (umiarkowany wysiłek - z powodu kontuzji musiała sporo odpuścić), rośnie, i też moja zjada mniej więcej 2 kromki a nie 6-7 kromek na śniadania/kolacje. Fakt, jest szczupła, ale nieprzesadnie.

Propozycje podane wyżej - także u nas. Nieczęsto muesli z jogurtem naturalnym i suszonymi owocami, zazwyczaj jakieś pieczywo, do tego masło (mąż i ja często sobie odpuszczamy, dziecko zjada regularnie), żółty ser (rzadko) - plastry lub tarty, jaja na twardo (albo jajecznica), albo ogórek/pomidor/ogórek kiszony/szczypiorek, najczęściej - rozmaite warianty twarogu i białych serów, także pleśniowych; czasami sztukamięs na zimno w plastrach; częściej łosoś wędzony albo makrela wędzona, czasem także pstrąg czy tuńczyk. Dość często rozmaite śledzie. Do tego sałatka z warzyw albo jakiś owoc, wariant na bardzo szybko to ćwiartki jabłka czy skrojona papryka czy kiszone góry, wariant na full wypas - misa z pomidorami, cebulka, papryką, ajwarem, ziołami itd.. Czasami do chleba sałatka z warzyw gotowanych, na jogurcie greckim i z kapką majonezu, z dodatkiem tuńczyka czy łososia czy śledzi czy mięsa z kurczaka.
        • gryzelda71 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 07:26
          Mam na stanie nastoletnią córkę 15latkę.Waży może już 47 kg wzrost 165 plus minus cm.Byłaby bardzo głodna na takiej diecie.
          • franczii Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 07:55
            Dorastajacych dzieci jeszcze nie mam ale te ktore mam (3,5 i 6 lat) tez by sie nie najadly bulka w sporej czesci zlozonej z powietrza (ciabatta) z pomidorem. Nie mowiac o mezu. Zrezta ja tez bym sie nie najadla nawet bedac na dieciebig_grin
            • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:09
              Ciabatta nie jest małą bułeczką a pomidor to bardzo zdrowe warzywo. Jak posypać szczypiorkiem jeszcze lub cebulą... Sorki, ale znowu: ile wasze dzieci jedzą. Trzylatka spokojnie powinna zjeść jedną bułkę. Potem jest jeszcze drugie śniadanie przecież.
              • franczii Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:18
                Ale ciabatta byla na kolacje.
                Moje calej bulki nie opchna ale nie dlatego, ze sa najedzone tylko dlatego, ze sie ta bulka zmecza i znudza.
                • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:27
                  Ciabatty sa dosc spore jak na bułke.
                  Ja ledwie mieszcze.
              • gryzelda71 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:20
                Syn mało,córka dużo.Ale jej nie zapchasz bułka bo ona nie lubi pieczywa.
                I jeszcze dzieci uprawiające sporty zwykle potrzebują innego jedzenia niż pomidor ze szczypiorkiem.
                • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:28
                  Fakt, potrzebują.Ale chyba nie wedlin z niewiadomo czego?
                  • gryzelda71 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:36
                    Jak rodziców nie stać to i wędliny z niewiadomozczego jedzą.
                    Bo ma smak mięsa.
                    A ileż ludzi je byle co?Nie z powodu że nie stać tylko bezrefleksyjnie ładują do wózków na zakupach różne wcale nie tanie badziewie.
                    Oj jak kiedyś oberwałam,że do obiadu dzieciom wodę podałam,zamiast słodkiego Kubusia.Już mogłam się wysilić i choć wodę smakową gościom zapodaćwink
                    • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:38
                      Pytanie- po co w ogole jesc te wedliny?
                      Na sniadanie mieso, na obiad mieso i na kolacje mieso?
                      • gryzelda71 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:54
                        Tak je mój mąż.Jest mięsożerny.Owszem jajecznicę wciągnie i omlecika też,ale za chwilę zagryzie mięsem.
    • rosapulchra-0 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:24
      Lubimy również angielskie śniadanie: jajko sadzone, fasolka, smażone pieczarki, tost.
      • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:48
        Córka bardzo lubi tosty z masłem z "posadzonym" na nich jajkiem.

Ja typowe angielskie sniadanie jadlam w jakims londynskim barze 18 lat temu.Jechalismy samochodem, cala dobe.W Londynie wyladowalismy nad ranem.Godzine czekalam, az otworza.Smakowalo mi jak nie wiem cosmile, fasolki nie pamietam, były jajka, jakas taka parówka i herbata z mlekiem.
    • figrut Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:30
      > Zaczne od siebie.3 os rodzina.Posiłki jak wyliczylam na szybko- do 10 zł.
      U mnie są 4 osoby do wyżywienia, więc jeśli na śniadanie analogicznie wydam 13,3zł., to jak dotrwam do kolejnej wypłaty, jeśli na jedzenie i chemię mam 800-900zł. miesięcznie ? Wszak obiad jest droższy, a dochodzi jeszcze kolacja.
      • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:36
        No to napisz, co jecie w takim razie?
        • figrut Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:03
          Mogłabym napisać, że tanie parówki, ale mnie akurat one się brzydzą, więc nie gardzę wędlinami za 12zł./kg. których produkcji na szczęście nie widziałam i wolę w takie szczegóły nie wnikać. Gdyby nie dostęp do warzyw i owoców z własnego ogrodu, nie wiem co byśmy jedli. Mam dużo zapraw, teraz własne warzywa, dostęp do wiejskiego tańszego sera i masła. Jednak masa osób ma podobną sytuację finansową do mojej i brak tego, do czego ja mam dostęp. Jaki jadłospis zaproponujesz takim rodzinom ? Ja np. dziś na śniadanie miałam kanapki z sałatą, rzodkiewką, jajkiem, szczypiorkiem i pomidorem. Połowa składników kanapek jest z mojego ogródka. U mnie schodzi 1,5 chleba dziennie.
          • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:16
            Chocby kasze.
            Ja bym w tej sytuacji pomyslala nad menu,ktore zastapi chleb.Bo skoro tyle go idzie, a do niego dodatki, to zamiast kanapek podawalabym cos na cieplo.
            My sie zajadamy chlebkiem naan z humusem.Pieke go sama, humus przygotowuje z ciecierzycy i pasty sezamowej(ta fakt kosztuje 10 zl, ale wystarcza na kilka razy).Na kolacje jak znalazł.
            • figrut Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:24
              > Chocby kasze.
              Co do kaszy ? Co dzieciom na drugie śniadanie do szkoły, co na śniadanie do pracy dla mnie ? Kasza zdaje się raczej na ciepło, a jeśli ja na 6 muszę być w pracy, to mam przy garach stać od 5, aby kaszę na śniadanie przygotować ?
              • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:25
                Kasza na kolacje.
                Zas pieczywo na sniadanie.
                • figrut Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:46
                  Na kaszę u mnie wszyscy mają długie zęby. Kolacja to zazwyczaj 2 litry mleka na zmianę z płatkami owsianymi lub ryżem. Poza tym chleb z dżemem, pasta z białego sera i tuńczyka sałatkowego (też nie wnikam, czy tam sam tuńczyk jest), teraz rzodkiewka z szczypiorkiem, koperkiem i jogurtem greckim (biedronka za 1,7zł.) + chleb z masłem. Kanapki z żółtym serem, ogórkiem kiszonym (surowych raczej unikam), białym serem i szczypiorkiem. Ja kombinuję, bo nie jest u mnie jeszcze tak źle, skoro sąsiadka która wpada czasami do nas na kawę w porze weekendowego śniadania twierdzi, że bogato jemy... Według niej, większość osób je "klapsztury" - jak się dowiedziałam, to są to sandwicze przełożone zwykle wędliną, żeby za dużo obkładu nie zużyć. U mnie śniadanie jest skromne finansowo, ale bogate w różne składniki.
                  • bye.bye.kitty Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 22:20
                    no bo bardzo fajnie jecie.

moja sąsiadka tez uważa, ze ja i moja córka sobie dogadzamy

oni jedzą chleb z grubo margaryny i kawałkiem pasztetowej dla ozdoby
                    ciasto domowej roboty drożdżowe z jabłkami czasem
                    i finito
              • olena.s Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 20:54
                U nas dobrze idzie "surówka piękności" w odmianach.
                wersja a)
                płatki owsiane poprzedniego wieczora zalać mlekiem.
                Rano do brei dodajemy starte jabłko, kawałek sezonowego owoca, parę siekanych migdałów.
                wersja b)
                rano zalewamy płatki jogurtem
                • czarnaalineczka Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 13:08
                  fajne na maseczke
                  ale nie przelknelabym tego tego big_grin
              • olena.s Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:56
                Jak kto lubi, to ja polecam wariację jarzynową tortilli:
                Kartofle niemączyste podgotowane lub zesmażone (dla nieodchudzających się) w cienkie plasterki. Plus dowolnie skomponowana reszta zgrillowanych warzyw - bakłażan (u mnie tanizna), papryka, zielsko - kolendra, na przyklad, może być jakas resztka jędrnego kalfiora. Na patelnie dajemy oliwę, a jarzynki wchlupujemy do rozbełtanych jaj z solą i pieprzem. Na patelnię, przewracamy metodą talerza i smażymy pod przykryciem, dopilnowujemy, żeby jajka się ścięły.
                Dobre jest też na zimno i nadaje się na luncz na wynos, o ile mamy szansę zjeść widelcem.
            • iuscogens Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:15
              Lola pastę z sezamu też można zrobić samemu. Ja robię, trzeba dobrze zmiksować po prostu.
              • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:30
                Ale w czym miksujesz? Blenderem mi nie wyszlo.
                • czarnaalineczka Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 13:11
                  maszynka do miesa z drobnym sitkiem fajnie wychodzi
                  • iuscogens Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 15:40
                    Ja robię blenderem, ale spróbuję maszynką do mielenie (nie do mięsa, ja posiadam do mielenie tongue_out), ogólnie wielbę maszynkę do mielenia i blender, niesamowite jak szybko mogę zrobić jakieś fajne rzeczy. Wczoraj po południu zamoczyłam cieciorkę, wieczorem między siedzeniem na emamie przerzuciłam ją przez maszynkę, przyprawiłam, ulepiłam parę klopsów i na patelnię. Zmieniłam przysadkę, poszatkowałam buraczki, kapustę czerwoną i kiszoną i gotowa surówka smile
                    Dobra maszynka i dobry blender to rzecz bezcenna. Długo się broniłam przed maszynką do mielenia bo mi się z mięsem kojarzyła, a teraz ją uwielbiam smile
          • inguszetia_2006 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:26
            figrut napisała:
            Ja np. dziś na śniadanie miałam kanapki z sałatą, rzodkiewką,jajkiem, szczypiorkiem i pomidorem. Połowa składników kanapek jest z mojego ogródka. U mnie schodzi 1,5 chleba dziennie.
            Witam,
            No to masz pyszne śniadania. Najbardziej lubię właśnie takie - dużo świeżych warzyw. Obżeram się teraz kanapkami z cebulą i pomidorem i nic mi tak nie smakuje. Zazdroszczę pomidorów z własnego ogródka, bo mojego pomidora(1 sztuka) zeżarła mszyca.
            I tak to był pomidor warszawski, więc pewnie niezbyt zdrowy, ale nawet takim nie pogardziły mszyce;-D A ty pryskasz te swoje warzywa czymś na robale, czy masz ekologiczną uprawę?
            Pzdr.
            Ingu
            • figrut Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:20
              A ty pryskasz te swoje warzywa czymś na robale, czy masz
              > ekologiczną uprawę?
              Pryskam na mszyce herbatą z petów papierosowych, bo inaczej niewiele by mi wyrosło. Unikam chemii. Po to mam właśnie swoje warzywa i owoce, aby mieć zdrowe na ile się da. Nie pryskam niczego chemią, ale nie wiem, czy wywar z petów można nazwać opryskiem chemicznym, czy nie.
              • joanekjoanek Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:10
                figrut napisała:

> Pryskam na mszyce herbatą z petów papierosowych,

I działa???
                A czy zamiast petów mogą być niespalone papierosy, prosto z paczki? Bo faktycznie jakoś to zdrowiej brzmi niż świństwa z ogrodniczego. Tylko że nie miałabym skąd wziąć petów.
                • falka32 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 13:14
                  > I działa???
                  > A czy zamiast petów mogą być niespalone papierosy, prosto z paczki? Bo faktyczn
                  > ie jakoś to zdrowiej brzmi niż świństwa z ogrodniczego. Tylko że nie miałabym s
                  > kąd wziąć petów.

Co ty, nie czytujesz Agathy Christie i nie wiesz, jaką ogrodową trucizną najchętniej się posługiwano? Oczywiście nikotyną do opryskiwania mszyc. Zatem z normalnych fajek też możesz zrobić wywar, możesz też kupić nikotynę do e-papierosów a może w ogrodniczych nadal sprzedają nikotynę do kwiatków? Tylko czy to będzie zdrowsze, to ja nie wiem, bo w takiej postaci nikotyna jest silną trucizną smile
          • wies-baden Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:19
            Proponuję pastę z białego sera: twaróg ze śmietanką, wędzona makrela ( starannie obrana z ości), pęczek dymki lub drobno pokrojona czerwona cebulka. Zawsze smakuje ze świeżym chlebem. Zamiast szynki po 12 zł/kg kup 1kg mięsa i zrób gołąbki z mięsem i ryżem. Sosy do makaronów; gorgonzola ze szpinakiem, alio & olio, warzywa ( pokrojone cukinia, czerwona cebula, papryki 2 szt, pepperoni, czosnek podsmażone na olivenolu, zalane pomidorami krojonymi z puszki + łyzka przecieru, sól , cuier , pieprz, oregano. Do posypki parmezan, ewentualnie dodatkowo podsmażony plaster boczku, szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu, listek bazylii żeby potrawa cieszyła oczy. Curry na 100 sposobów, sałata z sosem jogurtowym. Racuchy z jabłkami, naleśniki... ech, uwielbiam gotować.
    • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 18:56
      Przypomnialo mi sie jeszcze - salatka jarzynowa.
      Moj facet robi cala miche i jemy ja na sniadanie i kolacje ze 3 dni.Uwielbiam taka prosto z lodówki, zimna.
      Galaretki z kurczaka- to tez tanio wychodzi.Dla miesozerców jak znalazł.
      • marzeka1 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:13
        Niedługo będzie czas na robienie różnego typu lecza: uwielbiam różne papryki, cebulę, duuużo cukinii lub kabaczka, do tego bakłażan- można w wersji tylko z warzywami lub dodać też kawałki mięsa bądź kiełbasy.
        • joanekjoanek Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:14
          marzeka1 napisała:

> Niedługo będzie czas na robienie różnego typu lecza: uwielbiam różne papryki, c
          > ebulę, duuużo cukinii lub kabaczka, do tego bakłażan

zamiast cukinii lub kabaczka bardzo dobrym pomysłem są też ogórki kiszone. Dużo, tak ok. 1/5 całej potrawy. Tylko trzeba trochę dłużej gotować, żeby się rozpływały w ustach, więc paprykę i pomidory dorzuca się później.
    • zona_mi lola211 27.05.12, 19:18
      lola211 napisała:

> Zainspirowana watkiem o g.ównianych wedlinach

Zamiast wstawiać kropki między litery, staraj się używać niewulgarnych synonimów różnych słów, bo kolejne wątki z takimi sztuczkami, będą usuwane.
    • myelegans Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:21
      Moj typowy letni lunch to salata-smietnik: arugula, truskawki, jagody, maliny (co mam w lodowce) oliwki, mozarella albo jakis owczy ser, kukurydza, avokado, orzeszki piniowe, albo nasiona slonecznika, albo nerkowce, albo jakie orzechy mam pod reka z sosem balsamic-vinegrette. Czasami do tego jajko na twardo, albo tunczyk.

Na sniadanie owsianka z jakims owocem: banan, truskawki, jablko starte, z brazowym cukrem z cynamonem, albo syropem klonowym, jogurt naturalny, z odrobina miodu i tez jakims owocem.
      Na obiad czesto male ziemniaczki pieczone z sosem jogurtowo-koperkowym, albo kolby kukurydzy na grillu, albo pieczone kebaby warzywne na grillu: papryka, szparagi, pomidory, kukurydza, grzyby, male cebulki. Ja to wogole wszystko na grill wrzucam, nawet banany.

Ja nie lubie past, makaronow, pizzy,
      • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 19:24
        Banany z grilla sa super.Inni smaza kielbasy,a ja klade obok bananasmile.
    • lykaena Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:01
      Sezonowo:
      Na śniadanie:

pasta z wędzonego łososia z serkiem naturalnym i szalotką posypana szczypiorkiem
      jajka na twardo - same lub z majonezem lub z sosem np. chrzanowym
      sery- talerz serów

Na kolację na ciepło :
      - sałatka z kalafiora i młodych ziemniaków

sałatka z kolorowych papryk i pleśniowego sera

faszerowane pomidorami i mozzarellą cukinie
      papryki faszerowane wędzonym łososiem serkiem naturalnym
    • iuscogens Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:13
      Owsianko-jaglanka albo sama owsianka na wodzie z owocami świeżymi (sezonowymi) i suszonymi, pestkami słonecznika.
      Chleb razowy z pastą domowej roboty np. słonecznikowa, z tofu, guacamole, tahini, hummusem, czasem z dżemem (ale w tamtym roku nie robiłam, bo owoce były drogie), miodem, czasem z serem zółtym, pomidorem, cebulką, ogórkiem kiszonym. Ostatnio jem z wędzonym tofu, pomidorem i cebulą. Pyszne. Dziś zrobiłam pasztet z soczewicy.
      Mam w domu dwa jamochłony, wiem ile potrafią pochłonąć wink to są ogromne ilości. Każdy ma inne zapotrzebowanie kaloryczne.
      • iuscogens Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:17
        No i jajecznica, ja nie jem, ale moja siostra potrafi taką z 5 jaj wchłonąć. Pochłania ilości jak pracujący górnik, do 50 kilogramów nie dobija. Chyba, że w zimowej kurtce smile ja jem o wiele mniej a jestem bardziej okrągła.
    • mdro Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:39
      Słowo daję, dziewczyny, jesteście paradne. Łosoś, mozarella, szparagi, sery pleśniowe i dżemy (nie dość, że drogie, to jeszcze niezdrowe nb.) jako alternatywa dla tanich wędlin?
      • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:45
        Mozarella,szparagi,sery plesniowe i dzemy- kosztuja nie wiecej niz 5 zł.I co w nich niezdrowego?
        • iuscogens Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:59
          W Wawie pęczek szparagów po 7-8 złotych, dżem po 5 złotych to raczej zdrowy nie jest, to pewnie cukier, zagęstnik i trochę owoców. Zresztą ne widziałam jeszcze dżemu z dobrym składem, nawet wśród tych drogich, jak zrobię sama to wiem że to dżem a nie żelfix.
          • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 22:06
            W Wawie szparagi drozsze, ale i srednia zarobkow najwyzsza w Polsce.
            We Wrocławiu kupuje po 5-5,5 zł.A dzem najlepiej jak wlasnej roboty.Jednak i ten kupny sto razy lepszy niz pseudowedlina.
        • mdro Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 22:00
          "Mozarella,szparagi,sery plesniowe i dzemy- kosztuja nie wiecej niz 5 zł"

Za jaką ilość? Za 30 dkg? Szparagów po mniej niż 7 zł (i to przecenionych) nie widziałam. Jajka też po ok. 1 zł za szt. (no, chyba ze trójki, ale ich przecież emama nie kupuje), więc z tym śniadaniem raczej 10 zł przekraczasz.

I pytasz się, co jest niezdrowego w dżemach? Poważnie? Ja fanatyczką zdrowego jedzenia nie jestem, ale dżem to sam cukier praktycznie - a słoiczek po 4-5 zł jest.
          • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 22:10
            Jajka kupuje po 65 gr -wsiowe.
            Szparagi juz pisalam- 5,50.Dzem? Powidla robie, bez grama cukru.Z truskawek, wisni itd juz z cukrem,ale nie dajmy sie zwariowac.
            Zwykly dzem jest sto razy zdrowszy niz te obrzydliwe wedliny.
          • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 22:13
            Tak w ogole- jak ktos ma takie problemy z brakiem kasy to tym bardziej powinien kombinowac, jak tu zaoszczedzic.Przetwory robic,mrozonki,chleb samemu upiec.
            No ale tu trzeba odrobiny inwencji.
            • mdro Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 00:19
              Ale my nie rozmawiamy o tym, że warto robić przetwory (nb. własne mrożonki to dość droga impreza, trzeba mieć dodatkową zamrażarkę), ale o tym, co część z Was proponuje zamiast tanich wędlin. A są to propozycje dużo droższe albo niezastępujące białka (jajek codziennie jeść się nie da, i nie każdy ma dostęp do "wiejskich" jajek po 65 gr.). Nawet warzywa to rzecz sezonowa - pomidory ciągle są po 7-9 zł kg (tak tak, we Wrocku pewnie po 3 zł). Poza tym za 10 zł to na 3 osoby można zrobić śniadanie z wędliną lepszego gatunku (10 dkg takiej za 30 zł to raptem 3 zł). A ile ta Twoja ciabatta kosztuje?

Ja w któryś z ostatnich upalnych dni zrobiłam na obiad sałatkę, taką a la grecką (sałata, pomidory, ogórek, feta, oliwki) + pełnoziarniste tosty. Na 4 osoby, w tym trzech chłopów. Finansowo wyszło drożej niż gdyby był to kawał mięcha (nie najpośledniejszego) + dodatki.
              • paartycja Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 06:32
                mdro napisała:

> Ale my nie rozmawiamy o tym, że warto robić przetwory (nb. własne mrożonki to d
                > ość droga impreza, trzeba mieć dodatkową zamrażarkę), ale o tym, co część z Wa
                > s proponuje zamiast tanich wędlin. A są to propozycje dużo droższe albo niezast
                > ępujące białka (jajek codziennie jeść się nie da, i nie każdy ma dostęp do "wie
                > jskich" jajek po 65 gr.). Nawet warzywa to rzecz sezonowa - pomidory ciągle są
                > po 7-9 zł kg (tak tak, we Wrocku pewnie po 3 zł). Poza tym za 10 zł to na 3 oso
                > by można zrobić śniadanie z wędliną lepszego gatunku (10 dkg takiej za 30 zł to
                > raptem 3 zł). A ile ta Twoja ciabatta kosztuje?
                >
                > Ja w któryś z ostatnich upalnych dni zrobiłam na obiad sałatkę, taką a la greck
                > ą (sałata, pomidory, ogórek, feta, oliwki) + pełnoziarniste tosty. Na 4 osoby,
                > w tym trzech chłopów. Finansowo wyszło drożej niż gdyby był to kawał mięcha (ni
                > e najpośledniejszego) + dodatki.

też się nadziwić nie mogę czytając ten wątek...
                • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 07:59
                  Śniadanie i kolacja to tylko dwa posiłki. Jest obiad, który może spokojnie pokryć zapotrzebowanie na białko. Mięso powinno się jeść tylko dwa razy w tygodniu. Natomiast już fasola oraz warzywa strączkowe, co najmniej 3 razy w tygodniu. Co do cen jeszcze, to faktycznie warzywa są drogie. Nawet kiepskie sery są lepsze od kiepskich wędlin uważam.
                  • franczii Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:06
                    Niektorym jednak trudno noc przetrwac bez dojadania jesli na kolacje nie zjedza bialka.
                    • kropkacom Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:12
                      Przecież akurat białko to masa produktów i jest z czego kombinować. Może się mylę.
                      • mdro Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 11:36
                        Nie mnóstwo, a poza tym i tak nikt ich tu nie proponował - tzn. produktów jednocześnie tańszych od "tanich wędlin" i białkowych (poza jajkami). Nawet biały ser specjalnie tańszy nie jest.
                        • franczii Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 11:48
                          Ja proponowalam bardzo na czasie bob i swiezy groszek zielony razem uduszone z dodatkiem karczochow ale to w sumie nie wychodzi bardzo tanio przynajmniej u mnie. A i tak moja rodzinka po takiej potrawce musi czyms jeszcze poprawic. Orkisz proponowalam (bardzo zdrowy i dobry) z wielkimi krewetkami (czy zdrowe to dyskusyjna sprawa), ziemniakami i pesto z rukoli ale to tez nie jest tanie. Poza tym fasole rozne i grochy ale 3 razy w tygodniu to dla mnie przesada.
                          • mdro Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 11:55
                            No ale karczochy i krewetki to w Polsce produkty bardzo luksusowe wink. A bobu to jeszcze u nas niet.

Jasne, że wędlinę da się prawie całkiem wyeliminować (choćby - dla mięsożerców - mięsem, np. dodawanym do różnych sałatek), ale jest to dość droga zabawa. Tanio też się da, ale zastępując głównie produktami mącznymi, co specjalnie zdrowe nie jest.
                          • przeciwcialo Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 12:18
                            To ja juz wole kilo fileta z indyka za 16 zeta czy dorsza za 23 zł (praktycznie bez glazury wodnej) a do tego zielenine.
                            Strączki nie każdy dobrze toleruje.
                            Poza tym fasolka szparagowa obecnie to 20 zł za kilo- a co to jest za ilośc po ugotowaniu dla 5 osób na samodzielny posiłek?
                            • franczii Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 12:49
                              Sama fasolka szparagowa na samodzielny posilek to nawet moim kilkulatkom nie starczy. Ja to daje jak na pierwsze danie a na drugie wtedy jest jakies mieso, ryba lub cos z jajka + salata, salatka z pomidorow.
                    • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:26
                      To przyrzadzic soczewice.
                      Straczki to bialko.
                      Podstawowa sprawa- uwolnic wyobraźnie.Bo jesli ktos uwaza, ze na kolacje nic innego niz kanapki, to sorry,pozostaje mu zapychac sie pieczywem z pseudowedlina.
              • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:37
                Ja wychodze z zalozenia, ze jak sie nie przelewa, to trzeba główkowac.Najlatwiej jest pobiadolic, ze drozyzna i stac tylko na pasztetowa i najtansza kielbase.
                Ale mozna rowniez dolozyc staran, by mimo wszystko odzywiac sie zdrowiej.Darowac sobie te nibymiesne wyroby i komponowac jadlospis w oparciu o inne produkty.
                Wiele mozna przygotowac wlasnorecznie- chleb, jogurty, smazony ser,przetwory owocowe i warzywne, zaopatrzyc sie w grzyby, jagody prosto z lasu.Mozliwosci sa, trzeba tylko zmiany myslenia, iz wedlina musi pojawic sie na stole.Zapotrzebowanie na mieso zaspokoic poprzez miesne obiady i to nie codziennie.
                • mdro Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 11:49
                  Ale Ty nie pisałaś o główkowaniu, tylko podałaś swój przykładowy jadłospis (IMO dla sporej części osób taki, że się nie najedzą). Za 10 zł na śniadanie/kolację na 3 osoby to bez problemu można zjeść "tradycyjne" kanapki kupując wędlinę po 30 zł/kg: 10 dkg wędliny i 10 dkg żółtego sera starczy do obłożenia kanapek, pieczywo + coś do tego (pomidor w sezonie, ogórek kiszony) też się zmieści. Te 10 zł to 600 zł miesięcznie na same śniadania i kolacje - naprawdę myślisz, że osoby kupujące wędlinę po 10 zł/kg mają tyle?
                  • lola211 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 12:55
                    Ja zlozylam swoja propozycje.Tak wlasnie jadamy.
                    Jak ktos woli wedline- prosze bardzo.

naprawdę myślisz, że
                    > osoby kupujące wędlinę po 10 zł/kg mają tyle?

Znam wiele osob, ktore stac na lepsze jedzenie, a kupuja to tanie.Bo "nie beda przeplacac".Bo ich wali, co w tej kielbasie jest.
      • olena.s Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:46
        Co do taniości to nie wiem, ale co do alternatywy mogę zaproponować coś, co u nas lata pod nazwą vege-hamburger. Potrzebne są buły hamurgerowe (powinny byc miękkie), ciut szpinaku, po trzy plasterki cukini na bułę, po plastrze pomidora i sera.
        Blanszujemy szpinak (może być mrożony w całych liściach, wtedy ciut obgotować).

Na patelnię dajemy parę kropli oliwy i z milmetr wody. Bardzo mały gaz.

Ukladamy na powierzchni wielkości hamburgera ciasno kilka plasterków cukini (u mnie 3-4), na nich warstewka szpinaku, na tym plasterek pomidora i zwieńczamy serem. Przykrywany pokrywką, jak ser się rozpuści - można jeść. Łopatką przerzucamy porcję na bułę, starając się nie rozwalić.
    • bye.bye.kitty Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:41
      kolacja mojej córki (jej własna produkcja i koncepcja, ja nie jem kolacji) - twaróg (cała kostka), dwa jajka wkrojone w ten twaróg i pomidor

śniadanie - maślanka (spora) plus zarodki pszenne plus jakieś stare musli plus pokrojony banan. chciałam jej do tego wrzucić czekoladę ale nie chciała.

średnio to jest tanie, ale smaczne

oczywiście ma też dni, kiedy największym szczęściem jest parówa z bułą i keczapem popita badziewnym napojem - pozwalam, czasami. Takie tandetne "szczęście" jest dużo tańsze niż jakiekolwiek inne opcje kulinarne.

Z sera żółtego już dawno zrezygnowałam bo za drogi. Nie tęsknimy, chyba, że za dobrym cheddarkiem,
    • franczii Re: Przykladowy jadlospis 27.05.12, 21:55
      U mnie wedlin sie w zasadzie nie jada albo bardzo rzadko np. na wycieczkach mimo ze wedliny we Wloszech sa bardzo dobre.
      Sniadania zwykle na slodko mamy, ja tez sie juz w to wciagnelam.
      Na kolacje sezonowo ostatnio szparagi w postaci risotto lub w omlecie, bob i swiezy groszek uduszone z paroma karczochami (poki jeszcze ostatnie karczochy sa), salatka makaronowa klasyczna z pomidorkami, oliwkami, mozzarella, t unczykiem, salatka z orkiszu, krewetek (tych wielkich miesistych), ziemniakow i pesto z rukoli, slatka z ziemniakow, fasolki szparagowej i pesto bazyliowego, cos w rodzaju leczo z ziemniaka, cebuli, papryki, baklazana, cukinii i pomidora. Jesli chce mi sie wysilic to baklazany (uprzednio opanierowane i usmazone) zapieczone z mozzarella, sosem pomidorowym albo placek ziemniaczany nadziany sosem pomidorowym kaperkami, oliwkami (ale tu sie w klasycznej wersji dodaje pare plasterkow szynki) Poza tym jesli na kolacje jest mieso to najczesciej jako piersze danie mamy same warzywa ugotowane i doprawione nasza domowa oliwa, niczym wiecej.
    • solejrolia Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 08:41
      u mnie na śniadania są kanapki/bułki/grzanki z serem żółtym (bo kochamy ser), rzadziej z wędliną, plus warzywko- w sezonie świeże, np pomidor, poza sezonem ze słoiczka- robię dużo i różnego rodzaju przetworów (4 rodzaje ogórków, papryka, sałatki różne, pikle etc etc)
      i to zamiennie z owsianką, na gęsto, nie żadna zupa)
      owsianka -z jabłkiem i cynamonem.
      lub z orzechami, lub rodzynkami, lub żurawiną, słodzimy miodem.

ewentualnie
      czasem tosty (te sklejane)
      czasem omlet na słodko,
      czasem naleśniki,
      kluseczki leniwe z serka homogenizowanego
      czasem kanapki z jajkiem i majonezem
      czasem z powidłami (też własny wyrób)

i raz w miesiącu kupuję córce, i może zjeść do bólu, płatki z mlekiem- uważam to za śmieciowe żarcie, i dziwię się sobie, że w ogóle pozwalam, bo na landrynki na śniadanie nie pozwalam, ale no już, wynegocjowała, niech ma i się cieszy.

to były nasze śniadania.

a kolacja to różnie, bo jesli mamy późny obiad, czy tez bardziej obiadokolację, to typowej kolacji już nie ma wcale, jakieś jabłko, czy orzechy do pochrupania.
      a jeśli ma być kolacja, to z zestawu powyżej,
      LUB
      moje wypieki, i to nawet w sumie najczęściej tak jest, że kolacją są: a to muffinki, a to bułeczki drożdżowe, a to kawałek murzynka, drożdżowca,teraz ciasto z rabarbarem, ciasto typu zmiksowane owoce z jogurtem/serkiem homo, i żelatyną, zalane galaretką.
      piekę 2-3 razy w tygodniu, sporo z tych rzeczy mrożę, więc jak mamy ochotę, a nie miałam czasu upiec, to i tak mamy zawsze coś do zjedzenia.

koszt posiłków w mojej rodzinie to mniej więcej 10-11zł/ dzień /na osobę (mam dokładne wyliczenia, więc nie są to dane znikąd)
    • czastin_piber Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:31
      moja propozycja:
      boche chleba za 2 zł i 30 deko sera 10 zł/kilo smile
    • gazeta_mi_placi Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 09:52
      Nie wiem w czym problem, wędliny jadłam tylko w dzieciństwie.
      Odkąd poszłam na swoje bardzo sporadycznie kupowałam, do kanapki wolę żółty lub biały ser, czasem pomidor lub szczypiorek.
      Ostatni raz wędlinę kupowałam ładne kilka miesięcy temu.
      Żyję, fizycznie jestem bardzo zdrowa i odporna na choróbska, niedobór żadnych nie mam.
      Mięso też jadam rzadko.
    • morgen_stern Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 11:52
      Ja chciałabym się tylko krótko odnieść do pieczywa i tej jego ogromnej ilości zjadanej na kolację. Nadmuchanego, krojonego pseudochleba z supermarketu to owszem, można sporo zjeść. Porządne, pełnoziarniste pieczywo jest bardzo sycące i je się go mniej. Jest oczywiście droższe, ale ponieważ szybciej syci wychodzi moim zdaniem na to samo.
      • falka32 Re: Przykladowy jadlospis 28.05.12, 12:34
        Skoro ma być tanio. Jaglanka z jabłkami do drogich dań nie należy a trudno się nią nie najeść.

Ja mam za 6 zł trzy bochenki żytniego domowego chleba na zakwasie - z półtora kg mąki, plus koszt ziarenek do dosypania, ale one nie są konieczne, tylko opcjonalne. Można dosypać słonecznik (8 zł/kg) i mieć od razu całkiem wartościowe białko w środku.
        2 zł za bochenek zamiast 10 zł w sklepie lub zamiast 2 zł za dmuchańca na polepszaczach. Można jeść z masłem albo bez i z surowymi warzywami, typu marchewka, latem pomidor, pokrojonymi łopatką do sera na cienkie plastry. Albo z pastą z fasoli i czosnku/cebuli. Nawet jeżeli koszt wychodzi porównywalny do buły z margaryną i pasztetową, to jest to przynajmniej pełnowartościowy posiłek, którym można z czystym sumieniem nakarmić dziecko, nastolatka, starszą osobę i siebie i karmić tak przez długi czas bez uszczerbku a z zyskiem na zdrowiu. I już dzięki temu nie oddajesz swoich ostatnich groszy, których masz mało, producentowi syfu, który cię oszukuje i truje, zamiast nakarmić, tylko płacisz za jedzenie i dostajesz jedzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka