Dodaj do ulubionych

mam pytanko

04.07.13, 23:09
Czesc dziewczyny. Moj maly ma 10 miesiecy i choc mam juz 3,5 letnia corke to znow mam ten sam dylemat. Chcialabym dac cos malemu do gryzienia ale boje sie ze sie zakrztusi. Moja corka sie zaksztusila jak byla mala i od tego czasu mam schize. Daje mu bulke lub chrupka ryzowego ale jak slysze ze inni daja pol surowe warzywa lub owoc w kawalku to nie wiem co myslec. Maly ma 4 zabki ( gorne i dolne jedynki) i tak naprawde to umie gryzc tylko mnie smile. Co dajecie waszym pociecha do gryzienia i jak sobie z tym radza? Jak narazie wszystko mu widelcem drobie, a itak czasami ma odruch wymiotny jak mu cos w gardle stanie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • martab-k Re: mam pytanko 05.07.13, 04:28
      Syn 8,5 miesiąca samodzielnie je : chrupki kukurydziane, biszkopta, bułkę suchą, chleb z serkiem ( kroje na paseczki), truskawki , banana, warzywa gotowane, makaron . Radzi sobie bardzo dobrze ,ale my od początku dużo jedzenia podawaliśmy do rączki .
      • d.d.00 Re: mam pytanko 05.07.13, 08:58
        a nie dostał jakiejś alergii po truskawce, bo mam dylemat z truskawką sad
        • martab-k Re: mam pytanko 05.07.13, 10:17
          Nie , nie dostał uczulenia . Próbowaliśmy też malin i też ok
    • aaaniula Re: mam pytanko 05.07.13, 08:56
      No to się chyba nie da bez krztuszenia. Mój ma 10 miesięcy i też mam za sobą takie chwile, że serce stawało, bo mały jak miał w buzi większy kawałek to robił się czerwony i zbierało mu się na wymioty. Zaczęliśmy od suchej buły i wafelków ryżowych. Tym się krztusił. Nauczył się gryźć, kiedy na śniadanie zaczęłam mu podawać w maleńkich kawałkach chleb pszenny z pastami. Początkowo tylko memlał, a kawałki musiały być maleńkie żeby mu się nie cofało. Po tygodniu ćwiczeń kawałki są dość spore, on już nie cofa i ostatnio zjada już samodzielnie bułkę, miękkie owoce i te wafelki ryżowe właśnie.
      • drzewachmuryziemia Re: mam pytanko 05.07.13, 10:04
        MÓj za pare dni skonczy 6 mies. Od skonczenia 5 mies. dostaje (nie codziennie) chrupki kukurydziane, wafelki ryzowe. Pare dni temu dostał gotowane połówki ziemniaka. Nie krztusi się, zjada zadowolonysmile
    • d.d.00 Re: mam pytanko 05.07.13, 09:00
      Mały ma 8 ms i jest bez zębów a zajada chrupki, wafelki, biszkopty, chlebek, banana, ziemniaczka, wafle od lodów. Wszystko właściwie memła, śliną rozmiękcza i potem jest cały obklejony tongue_out
    • arya82 Re: mam pytanko 05.07.13, 09:23
      Moj maly od 10 mca jadl prawie wszystko w kawalkach (oczywiscie poza zupkami), od 11,5 je w zasadzie wszystko co my. W dodatku ma zwyczaj ze laduje te kawalki do buziaka ile mu wlezie i tez mu to nie przeszkadza wink Nigdy sie nie zadlawil. Owszem krztusil sie ale to co innego i to normalne.
      Zaczelismy od 7go miesiaca, oczywiscie wszystko bylo gotowane do miekkosci ze rozplywalo sie w ustach wink
      Polecam troche wyluzowac, nie martwic sie tak bardzo, i podac dziecku kawalki warzyw , mieska (najlepiej pulpeciki z mielonego miesa), chlebek na poczatku moze byc bez skrki itp naprawde dziecko nie tak latwo sie zadlawia.
    • murwa.kac Re: mam pytanko 05.07.13, 09:31
      jezeli dziecko siedzi - poradzi sobie.

spokojnie mozesz podac warzywa i owoce w kawalkach/slupkach. czy np. kasze ugotowana na sztywno, pokrojona w slupki czy zrobiona w kulki.
      ale nie zaczynaj od jablka, banana i marchewki - te podaj pozniej.
      forum.gazeta.pl/forum/w,97130,111289154,111289154,zdradliwa_trojca_Jablko_Banan_Marchewka.html
      ilosc zebow nie ma tu znaczenia, bo przeciez jedzenie rozcierasz, rozdrabniasz trzonowymi, a nie jedynkami czy dwojkami. dziecko poradzi sobie miazdzac jedzenie jezykiem o podniebienie (swietne cwiczenie logopedyczne btw.)

dawalam wszystkie warzywa i owoce.
      chleb, bulke.
      wszelkiego rodzaju kasze (gotowalam na sztywno, kroilam w slupki, lepilam w kulki)
      miesa - grilowane, pieczone pokrojone w mniejsze kawalki
      • mamatomika Re: mam pytanko 05.07.13, 09:57
        Dzieki dziewczyny, no to bede probowala. Z bulka i chrupkami sobie super radzi, chleb jak narazie ja mu dawalam takie miniaturowe kawalki. Dam mu ten chleb by sam jadl i zobaczymy, a potem juz z gorki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka