22.09.13, 22:02
ostatnio kupilem piersze opakowanie stewii...
dosc ocno si etu to teraz promuje. naturalny produkt slodzacy...
z tego co docztalem 1kg stewii = 10 kg cukru.

znalazlem link po polsku...
stewia.info.pl/

tylko drogie to jets....
Obserwuj wątek
    • gataze8 Re: stewia... 22.09.13, 22:07
      Niestety nie jest neutralna w smaku, a szkoda
      • camel_3d Re: stewia... 22.09.13, 22:09
        mysle, ze to kwestia przyzwyczajenia...

fakt, ze na razie jakos inaczej herbata smakuje. Ale bacia zrobla ciasto z ty i mlodemu smakowalo..wiec jest ok..
    • miodowa2 Re: stewia... 22.09.13, 22:12
      Też unikam cukru. Ja kupiłam pierwsze opakowanie ksylitolu, ale jeszcze dzieciakom nie podawałam, wiem, że trzeba po trochu. Na razie słodzimy miodem.
      Podobno do stewii trzeba się przyzwyczaić, bo ma jakąś inną słodycz...
      • batutka Re: stewia... 22.09.13, 22:43
        No, ja już od dłuższego czasu używam stewii i powiem wam, ze mozna się przyzwyczaic. Herbata, kawa itp rzeczy smakuja mi tak samo, jak słodzone cukrem.
        • camel_3d Re: stewia... 22.09.13, 22:48
          je jestem po 2 dniu...jeszcze czuje roznice.

Mlodemu jakos roznicy nie zrobilo. dostal kakao ze stewia i cisto.
    • danaide Re: stewia... 23.09.13, 01:39
      Wg mnie ma nieco ostry smak. Może to kwestia tego z czym się miesza.
      Herbaty tylko niesłodzone, można przecież wybrać smak, który nie wymaga słodzenia w celu zabicia goryczy.
    • lianis Re: stewia... 23.09.13, 08:37
      Od dwoch lat uzywam do slodzenia, lubie smak, cukru w herbacie juz nie trawie, ale do wypiekow nie stosuje, choc probowalam, stewia w wiekszej ilosci daje taki mdlaco ostry smak, dodatkowo rozluznia ciasto u nas nie przechodzi, do ciast, za wyjatkiem drozdzowego, deserow, lodow daje ksylitol.
    • anetchen2306 Re: stewia... 23.09.13, 09:01
      "Naturalny produkt slodzacy" ... poczytaj jak sie ten "Produkt" wydobywa z lisci (chemikalia, skomplikowany proces chemiczny). I nawet rzeczoznawcy produktow slodzacych podkreslaja, ze z natura Produkt koncowy nie ma prawie nic wspolnego.
      W De wszyscy lekarze pediatrzy stanowczo odradzaja podawanie stevii dzieciakom a ty serio go chcesz mlodemu zapodawac?
      Kto to w De promuje? Chyba jedynie firmy toto sprzedajace ...

www.berlin.de/special/gesundheit-und-beauty/ernaehrung/diaet/2488186-2399675-stevia-wie-gesund-ist-der-suessstoff-aus.html
      • camel_3d Re: stewia... 23.09.13, 11:26
        cukru tez sie nie wydobywa naturalnie...
        w DE dosc dlugo producenci cukr blokowali skutecznie stewie, ze wzgledu na jej konurancje...

kuplem stewie, po rozmowie z pediatra wlasnie. nasz apani pediatra mi poecila, wiec pewnei co pediatra to rozne zdanie.

zreszta mlody i tak herbate raz na 2-3 dni pije, a tak o woda i mleko.
        • anetchen2306 Re: stewia... 23.09.13, 12:25
          " cukru tez sie nie wydobywa naturalnie..."
          Taaa, poczytaj co to jest rafinowanie:
          pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_buraczany
          Jakos nie widze, by do tego celu uzywano chemicznych rozpuszczalnikow jak w przypadku stevii wink
          Poza tym: to nie tzw. Lobby cukrowe blokowalo wprowadzenie stevii na rynek europejski, bo cukier to przede wszytskim do na skale przemyslowa do produkcji slodyczy sie uzywa, gdzie stevia niestety zastosowania nie ma. Owszem, sa slodycze z DODATKIEM stevii, no wlasnie, ale tylko z dodatkiem. Ze wzgledu na jej wlasciwosci nie da sie jej calkowicie zastapic cukrem. I nie ma takze udokumentowanych (x-letnich) badan, ktore potwierdzalyby, ze dluzsze spozywanie stevii nie niesie ze soba roznych skutkow ubocznych. Na razie istnieje tylko niewiele opracowan potwierdzajacych, ze stevia nie ma dzialania rakotworczego oraz nie powoduje mutacji genow, co bylo warunkiem wprowadzenia na rynek EU (dopiero po przeprowadzeniu w Europie takich badan mozna cos na rynek wprowadzic). Powiem wprost: po cukrze wiadomo, czego sie mozna spodziewac. Po stevii nie wiadomo. I dlatego z tegoz powodu jest stanowczo dzieciom odradzana.
          • camel_3d Re: stewia... 23.09.13, 14:58
            no..moze i nie ma udokumentowanych badan na temat stewii..ale na temat cukru sa..dluzsze spozywanie wiekszych ilosci..powoduje prochnice, cukrzyce, otylosc..

wiec moze stewia na razei jest po prostu alternatywa, stosowana zdaje sie na terenach ameryki poludniowej juz od setek lat.. tzn roslina...

ale na tej stronei przytoczonej przez ciebie sa tez wypisane pozytywne elementy...

przy tej ilosc jaka my uzywamy to z pewnosci raczej sie nie rozchorujemy smile
            przynajmniej zmiejsza sie rayzyko prochnicysmile co kurcze akurat w PL byloby calkiem dobre..bo zdaje sie ze wedlug ostatnich badan w PL jest najwiecej dzieci z prochnica w krajach ue... ciekawe czy to prawda.

• mikams75 Re: stewia... 23.09.13, 15:20
            oczywiscie, ze cukier da sie calkowicie zastapic stewia w wielu przypadkach, choc na pewno nie we wszystkich. Nie da sie zrobic bezy, biszkoptu pewnie tez sie ale wiekszosc slodyczy da sie zrobic ze stewia zamiast cukru. Robilam, wiec wiem.
            Inna sprawa, to smak, ale w tej chwili pisze o wlasciwosciach stewii, nie o smaku.
    • mikams75 Re: stewia... 23.09.13, 09:41
      znam od dawna, nie smakuje mi, czuje gorzki dziwny posmak. Napojow nie slodze ani sobie ani dziecku, ale robilam na tym rozne slodkosci. Dla mnie o tyle skuteczne, ze nie jestem w stanie ich zjesc big_grin
      To odczuwanie smaku to podobno nie kwestia przezwyczajenia. Po prostu jedni czuja, inni nie.
      No i to masowa produkcja, trudno wiec mowic o jakiejs naturze.
    • saszanasza Re: stewia... 23.09.13, 10:50
      nie smakuje mi zupełnie, wolę ksylitol.
    • ponponka1 od dwoch lat mam w ogrodzie i na 23.09.13, 12:22
      parapecie. Mi smak nie lezy, ale mala lubi jak slodze jej potrawy stewia smile
      • afro.ninja Re: od dwoch lat mam w ogrodzie i na 23.09.13, 15:07
        A jak to robisz?? Ucierasz liscie?!
        • ponponka1 susze i krusze :) 24.09.13, 10:10

• beakarp Re: stewia... 26.09.13, 14:58
      ksylitol zdecydowanie lepszy - ma udowodnione działanie antypróchnicze i grzybobójcze
    • ziutkamala Re: stewia... 07.10.13, 11:11
      Jeszcze nie próbowałam,ostatnio nabyłam syrop z Agavy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka