Dodaj do ulubionych

rozszerzanie diety

28.01.14, 09:48
Witajcie - syn ma prawie 7 msc - niedawno wystartowaliśmy z rozszerzaniem diety i podawaniem glutenu. Moja pediatra (o czym pisałam już gdzie indziej) upiera się, że dziecko powinno już jeść 3 posiłki - zupy na mięsie lub słoiczkismile, niezgodnie z zaleceniami WHO (pytała mnie, czy karmię już czymś innym niż mlekiem matki, zanim skończył 5 miesięcy).
Skończył 6 miesięcy i powoli zaczęłam, jednak na razie zamyka usta i nie ma ochoty (może dwa razy zjadł chętnie po kilka łyżeczek marchwi i jabłka z bananem). Dwa razy zwrócił razem ze zjedzonym wcześniej mlekiem.
Stąd pytanie: dać sobie spokój na kilka dni? Może tygodni? Chciałam zastosować BLW, ale jeszcze średnio się interesuje wkładaniem jedzenia do buzi. Bardzo za to chce pić z kubka - cokolwiek dostanie, wypijesmile Codziennie próbuję z jakimiś warzywami, żółtkiem, przemycam kaszę glutenową i figa. Czy wasze dzieci też tak miały? Ile można ciągnąć na samym mleku? Postanowiłam na razie się nie stresować i poczekać (lekarka uważa, że mleko nie wystarcza w tym wieku i nie zapewnia wszystkim właściwości odżywczych). Nie uśmiecha mi się robienie czegokolwiek na siłę, tylko dlatego że sa jakieś schematy żywienia.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: rozszerzanie diety 28.01.14, 12:02
      pewnie, ze dac spokoj i poczekac jak dziecko samo bedzie zainteresowane jedzeniem.
      kilak dni, kilka tygodni - ile trzeba.
      ja rozszerzalam dopiero w 8 miesiacu, BLW, dziecko zyje, jest zdrowe i ma apetyt za pieciu wink

wpychajac na sile gwarantujesz sobie problemy zywieniowe u dziecka i za jakis czas post pod tytulem ratunku, mam niejadka w domu! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka