18.05.15, 17:25
Moje dziecko skończyło 18 miesięcy w tym miesiącu i waży 9 kilo. Jest zdrowa (przynajmniej tak mi się wydaje), aktywna i zachowuje się całkiem normalnie. Sen z powiek spędza mi ilość jedzenia. Co mogę zrobić, żeby jadła więcej? Je śniadania, obiady, ale poza tym to chyba nic. Mięsa nie bardzo chce, chyba że mielone, ale i tak nie je tego dużo. Mleko pije, ale najwyżej 90 ml. Na noc daję jej mleko z kaszką, a i tak budzi się w nocy na mleko. I czy jej dam wieczorem kaszkę, czy nie, to i tak około północy budzi się na mleko. Wstaje mniej więcej o szóstej. Bardzo mało pije. Czegokolwiek, czy wody, czy soczki, czy inne napoje, nie chce pić. Przez cały dzień wmuszę w nią ok 100 ml, albo mniej. Owoców żadnych nie chce. Dlatego daję jej ze słoiczka, ale też zdarza się niekiedy, ze nie zje. Co mogę zrobić? czasem wydaje mi się, że na noc gdyby zjadła więcej tego mleka z kaszką, to może w nocy by się nie budziła, ale co zrobić, żeby wypiła więcej? Wypije maksymalnie 120 ml po wielkich trudach. Cóż robić?
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Mało je? 18.05.15, 18:02
      Zrobic podstawowe badania i dac dziecku spokoj jesli wyniki beda w normie.
      • stysia1987 Re: Mało je? 18.05.15, 18:14
        Ewa bardzo niechetnie jadla deserki, ale np banana jak juz daje do gryzeniam(ja go trzymam), albo awokado to zjadla bardzo duzo. Tak samo z "kazdym doroslym jedzeniem". No i u mnie panuje zsada, ze jemy razem. Siedzimy przy stole, ona w foteliku. Jak maz w pracy, to jedna reka jem, druga karmie czy tez podaje do reki. U nas 7800 przy 78cm, 10,5 miesiaca.,tez nie ma szalu. Ale maz, rodzina ze strona tescia - szczupli i wysocy, skoro badania ok, nie martwie sie. (Zrobilam morfologie, zelazo i tsh, ft3 i ft4 - ft3 nieznacznie podniesione, ale pediatra powiedzial, ze bedzoemy kontrolowac).
    • babybump Re: Mało je? 18.05.15, 18:28
      Moja córka ma 16 miesięcy i też waży 9 kg (urodzona 3.5), a je jak chłop, na dodatek kp, ostatnio prawie co chwilę, do tego litr wody dziennie (nie dajemy jej innych napojów) i tak było zawsze. Zawsze świetnie nam jadła. Wszystkie badania zrobione - dziecko zdrowe, szczęśliwe, świetnie się rozwija, jest kilka miesięcy przed rówieśniczkami. Lekarze się wagą nie martwią, bo dziecko szczęśliwe i zdrowe. Tak więc najpierw polecam znalezienie lekarza, który nie patrzy tylko na wagę/siatki centylowe, ale ogólny rozwój dziecka i zrobić badania.

Co do jedzenia, to czy je w tym samym czasie, co Wy? Czy dajesz jej dorosłe jedzenie (kaszki to chyba już nie na ten wiek?). Może spróbuj zrobić jej koktajle warzywne/owocowe? Moja córka uwielbia np. banan + masło orzechowe + mleko migdałowe. Albo melon + awokado + mleko kokosowe. Kombinacji jest cała masa.
      Próbowałaś napoje podawać w różnych kubkach?
    • juuuu7 Re: Mało je? 18.05.15, 18:53
      Moj synek ma 18mcy i wazy 9,5kg. Od urodzenia drobny. Morfologia ok i ogolnie super sie rozwija,jest pogodny,lobuzuje,ma pelno energii. pediatra mowi, ze taki typ. Zreszta moj maz tez byl chudzinka w tym wieku, w przeciwienstwie do mnie,bo ja niejadkiem zostalam dopiero w podstawowce.
      Jesli chodzi o jedzenie to jak synkowi cos posmakuje to moglby jesc tylko to,np.placki z serka homo, ziemniaki, jajecznice czy bulki..Od jakiegos czasu odmawia jedzenia miesa-jak tylko wyczuje,to wypluwa..
      Co u nas dziala:
      -wspolne posilki przy stole-gdy jestesmy w pracy to je razem z babcia/dziadkiem
      -zmiana naszego podejscia do jedzenia-to ma byc przyjemnosc! A nie wprowadzanie nerwowej atmosfery i zalamywanie rak nad niedojedzonym obiadem
      -rezygnacja z podjadania-nie zje posilku to trudno, czekamy az przyjdzie pora kolejnego
      -do picia woda lub ewentualnie herbata z cytryna-bez cukru-kubek stoi w miejscu dostepnym i gdy chce to pije,nie odmierzam mu ml. My nadal kp-glownie przed snem i czasem w nocy,ale to raczej nie z glodu.

• manuskrypt1 Re: Mało je? 18.05.15, 22:06
        Może faktycznie martwię się zawczasu, ale staram się nie zmuszać jej do jedzenia. Jeżeli nie chce, to podaję jej później, za jakiś czas. A co zrobić, żeby nie budziła się w nocy? Kiedy się budzi nad ranem, to już nie daję jej mleka, tylko picie. Ale jeżeli czegoś nie dam, jest tragedia. Kiedy zacznie przesypiać noc? Budzi się w nocy najmniej jeden raz. Ale najczęściej to 2 razy.
        • eemcia82 Re: Mało je? 19.05.15, 07:47
          ale czy ciebie martwi to ze malo je czy to ze je w nocy ???
          moj synek ma prawie dwa lata i zdarza mu sie czasem jesc w nocy - jak w dzien nie ma czasu na jedzenie smile
          twoje dziecko jest jeszcze malutki - skoro potrzebuje jesc w nocy to niech je i rosnie... spokojnie wyrosnie z tego...
          a co do samego jedzenia - moj synek tez nie je miesa, z owocow banany i jablka tylko. kaszki juz dawno mu nie podaje - w tym wieku dziecko juz umie gryźć więc nie ma co dawac takich papek... u nas najlepiej sprawdzaja sie zupki (wlasnej roboty .. wywar + warzywa + ziemniaczki ) makarony jajko sery i ryby.
          musisz troche pokombinowac - wymyslec jakas fajna potrawę - aż utrafisz w jego smaki smile to tak jak z nami doroslymi - jak nam nie smakuje nie jemy smile
          • mag1982 Re: Mało je? 19.05.15, 19:19
            Moja starsza ma cztery lata i czasem jak jesteśmy gdzieś z wizytą i z wrażenia nie chce jej się jeść a przy powrocie zaśnie w samochodzie to tez się budzi i chce jeść.
      • rulsanka Re: Mało je? 20.05.15, 12:49
        Jesli chodzi o jedzenie to jak synkowi cos posmakuje to moglby jesc tylko to,np.placki z serka homo, ziemniaki, jajecznice czy bulki

Jeśli dziecko ma apetyt na takie zapychacze, to możliwe, że ma anemię z niedoboru żelaza i/lub pasożyty. Może to być zarówno skutek, jak i przyczyna takiego jedzenia.
        Mój syn lubi wytrawne smaki, różne warzywa, mięso. Jedyny okres, gdy przestawił się na słodko-mączne był wtedy, gdy miał lamblie.
    • zabka141 Re: Mało je? 19.05.15, 19:44
      Trudno powiedziec czy malo je, bo nie napisalas dokladnie jaki macie jadlosppis. Tzn. np. czy jest jakas kolacja czy tylko ta kaszka z mlekiem?

Musisz probowac wprowadzac zdrowe i nowe posilki do diety dziecka, moze cie zaskoczy i cos jej posmakuje. Nie musza to byc posilki specjalne dla dziecka, ale takie przygotowane dla calej rodziny. Makarony z warzywami + serem/ jajkiem, ryba, warzywa (takze w zupach i w formie puree - np. z ziemniakami). Mieso nie jest najwazniejsze - wystarczy podac dwa razy w tygodniu. W pozostale dni ryyba i posilki z dodatkiem warzyw bogatyych w zelazo (straczkowe, zielone). Zachecam cie do wprowadzenia normalnje kolacji, zamiast tej kaszki z mlekiem.
    • tomelanka Re: Mało je? 20.05.15, 09:07
      Moja ma15 mcy i waży 9100, 81 cm, urodzona 4100 i 59 cm. Miala morfologie z rozmazem i mocz, wszystko ok.
      Mleka wypije 100 ml, pół sloiczka tego małego to norma objętościowo-zupy, deseru. Z drugiej strony jak ma dzień to potrafi zjeść więcej niż ja.
      Rano się budzi ok 7 i pije 100 mleka krowiego. O 8 sniadanie, np jajko i pół kawałka chleba, 12 obiad troszke zupy lub drugiego, maks maly sloiczek, 14 jakieś owoce, 17 kolacja, 18 trochę mleka i spi na noc, czasem budzi się o 4 i daje mleko i spi do 8 wtedy.
      • manuskrypt1 Re: Mało je? 20.05.15, 21:01
        No może faktycznie spanikowałam. Sama już nie wiem. Mała ważyła 2200 i mierzyła 47 cm. Martwi mnie to, że budzi się w nocy (ale do tego już sie przyzwyczaiłam) i to, że kiedy dam mleko np. o 3 w nocy, jeżeli się obudzi, to do 11 potrafi nie jeść. A jeżeli dam mleko o północy do spokojnie do 9 - 10 nic nie chce jeść. Wstaje w okolicach 6, a kładzie się spać ok 20 - 21.
        • bieniewicka Re: Mało je? 20.05.15, 21:52
          manuskrypt, może spróbuj też na forum małe dziecko, bo tam większe prawdopodobieństwo "spotkania" mam dzieciaków starszych niż roczniaki jeśli chodzi o kwestię nocnego picia mm.

Najlepiej jeśli napiszesz też dodatkowo co mała je, jak wygląda jej "menu", czego nie lubi, jak często próbuje nowe rzeczy etc.

Babybump bardzo dobrze napisala o tych siatkach centylowych, bo to u polskich pediatrów jakaś obsesja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka