Dodaj do ulubionych

Zwykłe mleko 9m-cy

10.03.05, 19:49
Mam synka 9 miesięcznego i pije już kaszki i mleko Bobovity 2R. Chciałabym
sie zapytać czy mogę dawać mu zwykłe mleko tzn. takie ze sklepu w kartonie
np. 0,5% + kaszka manna?? Jreśli tak to ile mleka a ile kaszki się sypie bo
wogóle się na tym nie znam i nie mam zielonego pojęcia.
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewunia19 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 10.03.05, 22:20
      Teraz jest przekonanie ze do 2 roku zycia nie powinno pic mleka z krowigo. Poza
      tym przeciez w tym mleku z kartonu jest strasznie duzo chemi. Podejzewam ze to
      ona uczula a nie mleko.
    • m2300 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 08:30
      a może kaszki mleczno-ryżowe z owocami??
      mój synek ma 14 m-cy i takie właśnie zjada
      są syte i chyba bezpieczniejsze od mleka krowiego
      pozdrawiam
      gg 3459400
      monika
    • weronikarb Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 08:43
      Ja tez jeszcze troche na Twoim miejscu bym sie wstrzymala ze zwyklym mleczkiem
      • anna39 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 10:35
        moim zdaniem mozesz juz podawac ja mojej corce podaje juz o 2 mis, teraz ma 10
        i nic jej nie jest . mozesz smiało podawac 3,2% z kartonika
    • averna Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 10:46
      jesteś odważna skoro decydujesz się na zwykłe mleko. mój synek skończył rok i
      nadal podaję mu mleko modyfikowane oznaczone 3 i dodaję do niego kleik
      ryżowy+jakieś owoce albo gotowa kaszkę mleczno-ryżową, do której wystarczy
      dodać wodę.
      skoro generalnie zalecają, by nie podawać dziecku jeszcze zwykłego mleka, to po
      co narażac malucha na ewentualne nieprzyjemności

pozdrawiam
      Gośka
      • agnieszkaj10 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 14:06
        moj synus ma 6 miesiecy i również pije mleko tyle, że od krowy i nic mu nie
        jest. Nasz pediatra, który jest naprawdę super specjalistą, na wizyty u niego
        należy zapisywać się kilka dni wcześniej, powiedział, że tak piszą o mleku
        modyfikowanym, bo zależy im aby jak najwięcej jego sprzedawać, a nie jest w
        końcu tanie, a zdrowe to za bardzo też nie, więc śmiało możesz podawać.
        Pozdrawiam.
        • darwina Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 15:25
          Ja z moim synkiem, który absolutnie na nic nie ma uczulenia poczekam do roku,
          choćglowę daję, że i teraz w wieku 8 m-cy nic by mu nie było. Mleko jest
          najlepsze pasteryzowane, nie uht. Oczywiście,że producenci mieszanek dwoją się
          i troją aby przekonać mamy, że nie należy dawać dzieciom mleka z kartonu jak
          najdłużej. Ten temat ostatnio był też "wałkowany" na forum niemowle. Poczytaj.
          Co do kaszki. Mój 4 letni starszy synek na sniadanie je mannę a na kolację
          kaszkę kukurydzianą. I tak od kiedy skończył rok.Oczywiście czasem je co
          innego - np. tosta, jajka, kanapki, płatki owsiane.
          Sposób na mannę:
          ok. 2 szklanki mleka z kartonu (ja robię zawsze na oko, pół małego garnuszka)
          podgrzewasz na małym ogniu i jak będzie ciepłe powoli rozsypujesz na tym mleku
          ostrożnie i wciąż mieszając 3 i pół stołowej łyżki płaskiej kaszy manny. Ważne,
          by nie wsypywać od razu na wrzątek i by rozsypywać tą mannę na mleku a nie po
          prostu wsypać i trzeba ciągle mieszać aby nie robiły się grudy. No więc
          mieszasz energicznie to się zacznie gotować, chwilę gotujesz wciąż mieszając,
          wsypujesz w między czasie 2 łyżeczki cukru. I gotowe. Odstawiasz i wciąż
          mieszając czekasz aż ostygnie (ja przelewam to na duży płaki talerz), jeśli
          jest za gęste podlewam odrobiną mleka.
    • anetina Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 16:08
      ja stwierdzę jedno:

gdy synek miał 6 miesięcy, poszłam do pracy
      ze wzgledu jednak na to, że po mleku z proszku dostawał wysypki, nie mógł jeść
      takich kaszek
      moja mama i lekarka małego stwierdziły, że swoje dzieci chowały na zwykłym mleku
      i że gdy przyzwyczaję synka do mleka nutramigenu czy czegos takiego, to już tak
      zostanie
      tak więc mój maluch (teraz 17 miesięcy) codziennie je kaszę mannę na mleku z
      kartona od prawie już roku
      odpukać na nic nie narzeka, nie ma na nic uczulenia, nigdy mi nie choruje

tak więc ja polecam mleko zwykłe
      nawet i ze względu na cenę (1,50 zł starcza na dwa dni, do tego kasza manna za
      1 zł na +/- 2 tygodnie)

pozdrawiam
      • inez21 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 16:18
        możesz spróbować jeśli jesteś pewna że maluch nie jest alergikiem,ale podawaj
        mleko 3,2% nie 0,5% bo to sama wodasad
        Na początku spróbuj z małą ilością aby zobaczyć jaka będzie reakcja malucha.

pOzdrawiam
    • inguna2 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 11.03.05, 16:47
      Hej,niedawno podjelam ten sam watek.Mleko maluszkowi daje (raz dziennie) i nie
      ma zadnych sensacji.
    • kredka-szpila Re: Zwykłe mleko 9m-cy 13.03.05, 20:33
      Mój lekarz dziecięcy polecił mi robie kaszki mannej i budyni na mleku z
      woreczka 3,2%.
      To z kartonika ma za dużo konserwantów(możne je przechowywać nieotwarte aż pół
      roku).
      Budyń podaję im tylko raz w tygodniu bo mają skazę białkową sad
      • alex0525 Re: Zwykłe mleko 9m-cy 15.03.05, 01:10
        Jak czytam że mleko UHT ma "tyle chemii" to włos mi się jeży!!! Ludzie, czy wy
        macie pojęcie o czym piszecie? Proces UHT polega nie na "dodawaniu chemii",
        tylko na doprowadzenia mleka na kilka sekund do wrzenia aby zabić drobnoustroje
        i na bardzo szybkim jego schłodzeniu po zamknięciu w hermetyczne sterylne
        opakowania ( kartoniki). To właśnie dlatego mleko to można przechowywać tyle
        miesięcy nieotwierane, BO TAM NIE MA DROBNOUSTROJÓW! Ośmielę się twierdzić, że
        mleko UHT jest o wiele bardziej higieniczne niż zwykłe w worku. I to nie dzięki
        jakiejś tam "chemii", tylko dzięki procesowi termicznemu, niestety w warunkach
        domowych nie do wykonania. To tyle na temat mleka krowiego. Przy okazji
        pozdrawiam wszystkie mamuski, ktore podaja dziecku kaszki mleczno-ryzowe np.
        BOBOVITA, uparcie przy tym twierdzac, ze ABSOLUTNIE krowiego mleka nie nalezy
        jeszzce podawac bo za wczesnie i TYLKO modyfikowane nalezy. Poczytajcie sobie
        sklad kaszki mleczno ryzowej i mleka modyfikowanego tam nie znajdziecie: jest
        za to "mleko pelne w proszku" np. 44%. Troche luzu, drogie Panie! Pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka