Dodaj do ulubionych

Gotowanie wg Pięciu Przemian

23.05.05, 18:30
czy ktoś tak gotuje? Czy ktoś może się podzielić przepisami z tej kuchni?
Zwłaszcza sprawdzone przepisy na desery ,ciasta[takie bardziej,,makrobiotyczne
-zdrowo słodzone np; słodem, miodem, z pełnych mąk] czy ktoś był na kursie-
może podzieli się przepisami i wiedzą.Pa.
Obserwuj wątek
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 24.05.05, 09:29
      cześć,
      ja gotuje wg 5 przemian smile
      polecam Ci książki np. Barbara Temelie Gotowanie wg. 5 przemian dla matki i
      dziecka, zresztą wszystkie książki tej autorki są ok. Ja korzystam na codzień
      jeszcze z Książek Bożeny Cyran i Anny Ciesielskiej (wpisz w google to Ci się
      wyświetlą)
      Deserów właściwie nie robię, ale w tych książkach są różne przepisy
      • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 24.05.05, 12:41
        A mogłabyś podać swoje sprawdzone nie z książek przepisy?Do jakiej przemiany

klasyfikujesz strączkowe, kurkumę, majeranek-bo są różne tabele.
        Alcia15
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 24.05.05, 13:04
      kurkuma, majeranek, tymianek gorzka
      strączkowe słodka
      generalna zasada - próbować, smakować i oceniać smak wg. własnych kubków
      smakowych smile
      co do przepisów - to chyba tylko śniadaniowy mix
      wrzątek, jabłko, rodzynki, słonecznik, odrobina zimnej wody (gotuję), sok z
      cytryny (odrobina), amarantus, ewentualnie jakies płatki lub. kasza jaglana, lub
      kukurydziana
      reszta to improwizacja - gotuję "normalne" rzeczy wg. pięciu przemian (makaron z
      jajkiem, jaglana z masełkiem, klopsiki z różnych kasz (z dodatkiem tahiny) w
      sosie pomidorowym)
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 24.05.05, 14:35
      A czy mogę prosić o przepis na te klopsiki[z tachiną] w sosie pomidorowym
      Coś fajnego. Pa
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 25.05.05, 09:39
      jasne
      gotuję kaszę różną - najczęsciej łącze gryczaną z jaglaną - rozgotowywuję je trochę
      mieszam w misce z jajkiem (lub 2 w zależności od ilości kaszy), dodaję trochę
      sosu tamari (zamiast soli), łyżkę tahiny, pietruszkę siekaną, otręby (lepiej się
      lepią)
      sklejam w klopsiki i piekę w piekarniku w zamkniętym naczyniu
      sos/zupa - duża puszka pomidorów, dodaję wrzątku (troszeczkę bo zupa ma być
      gęsta), zagotowywuję, miksuję,oliwa z oliwek,troche suszonego oregano, świeże
      zioła (bazylia/oregano), dodaję do smaku tamari i gotowe
      w miseczce podaję klopsika zanurzonego nieznacznie w sosie
      • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 25.05.05, 10:15
        Dziękuję za przepis, już wiem co będzie na obiad. Jak masz jeszcze takie
        bajeranckie przepisy to ja proszę o więcej.
        Proszę napisz mi jakie serwójesz ,,słodycze"? Pa aaga8
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 25.05.05, 15:00
      Obiad pycha,zrobiłam z jaglanej+gryczana[wpakowałam trochę przypraw żeby było
      po koleji], piekłam tak ok. 30 min, sos trochę rzadki mi wyszedł, więc
      włorzyłm klopsiki do niego przed samym podaniem], a do obiadu podałam jeszcze
      szparagi i ciecierzycę[ugotowana, odcedzona z kroplą oliwy]. Czekam na dalsze
      super pomysły.Pa
      • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 27.05.05, 08:35
        cieszę się, że smakowało
        to może coś z innej bajki - makaron ze szpinakiem (mój synek bardzo lubi)
        ja bior mrożony szpinak (2 paczki), rozmrażam na patelni na maśle, odcedzam
        ciecz, dodaję czosnek, garam masala (KONIECZNIE!), sól, ser rokpol, odrobinaa
        cytryny, orzechy włoskie i mieszam z ugotowanym makaronem
        szybko, prosto i pysznie (o ile ktos lubi szpinak)
        • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 01.06.05, 18:40
          Aaga zaglądasz tu jeszcze? Ja nadal gotuję wg. Pięciu Przemian i coraz to

fajniejsze, korzystam z różnych książek. Nie wszystko jeszcze łatwe,

różne źródła i różne smaki produktów. Poleganie na własnym smaku pewnie dobre

ale ja taki laik, że trochę się lękam.
          • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 02.06.05, 10:54
            to może podpowiesz jakieś fajne danie?
            ja ostatnio robiłam pizze, racuchy, a dzisiaj będą leniwe z miodem i
            cynamonem...mniam już mi ślinka cieknie
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 27.05.05, 09:47
      Fajne te twoje przepisy-jak zdobędę szpinak to wypróbuję, nie przepadam ,za
      mrożonym bo u nas bywa tylko taka pacia zmielona. Najbardziej lubię takie domowe
      przepisy -są sprawdzone i pewne. Dzięki
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 02.06.05, 16:28
      Ja dziś miałam pierogi ,,ruskie'' ciasto to mąka orkiszowa+ biała, kurkuma,

1łyżka oliwy, szczypta imbiru, soli i woda

farsz; ziemniaki, tofu, duszona cebulka, pieprz,gałka muszkatołowa, trochę

ryżu gotowanego,sól morska, trochę natki pietruszki, sporo majeranku.

Do polania masło + bułka tarta.
      • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 03.06.05, 10:45
        no prosze bardzo - zapiszę sobie - jeszcze nie udało mi sie smacznie zjeść tofu...
      • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 03.06.05, 13:32
        Te tofu to ścieram na oczkach [małych] tarki , a ziemniaki tak tylko widelcem,
        -można zmielić, wie że niektórym to lepiej odpowiada. Ja daję więcej ziemniaków

niż tofu.Dziś zrobiła krupnik z kaszą jaglaną+ dużo ,,zielska"
        • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 03.06.05, 13:34
          A co u Ciebie, czy naleśniki robisz wg. Pięciu Przemian, jakich używasz

mąk?

alcia15
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 03.06.05, 14:09
      a masz moze gg - łatwiej by sie gadało
      ja wszystko robię wg. pięciu przemian chociaż czasem miewam kłopot ze smakiem
      kwaśnym
      ale ja nalezę do improwizatorek - mam pomysł, jakieś składniki i "jadę"
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 03.06.05, 19:12
      Nie mam -szybciej uczę się gotowania wg Pięciu Przemian . Internet i komputer

to ciągle czarna magia.
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 06.06.05, 16:43
      Aaga co u ciebie słychać? Ja dziś robiłam ten makaron ze szpinakiem-fajne,

do czego dajesz szpinak bo ja go lubię tylko nie wiem, do czego dodawać?>
      • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 07.06.05, 11:20
        szpinak dodaję do tarty - z jajkiem, przyprawami i serem (żólty tarty i rokpol),
        ostatnio jadłam też pizze z sosem smietanowym i szpinakiem - było pyszne, wezmę
        przepis
        • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 07.06.05, 12:56
          Oczywiście ja chętna na ten przepis na pizzę .A jak robisz ciasto do tarty?

Z mąki razowej czy białej , z oliwą czy masłem?

Można teraz kupić świeży szpinak, chętnie go wykorzystam.

Aaga a pieczesz w domu chleb. Ja tak ,ale 1-3 razy w tygodniu ,na zakwasie

lub[jak mam lenia w maszynie]
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 08.06.05, 08:14
      chleb to moja pięta achillesowa - a raczej chleb na zakwasie
      piekę na drożdżach - w maszynie - ale marzy mi się taki na zakwasie - jak go robisz?
      co do tarty - robię klasyczne ciasto kruche - masło, mąka, żółtko, woda
      (troszkę); generalnie rzadko kiedy używam czystej, białej mąki - zazwyczaj ją
      łączę z razową pszenną i żytnią
      • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 08.06.05, 10:37
        Ja ten chleb piekę bez przepisu, z mąki żytniej i wody zrobiłam zakwas

[udał się mi za 5 chyba razem]i jak mam piec chleb to wieczorem do tego

[odrobina odłożona w miseczce w lodówce] zakwasu dolewam ciepłej wody

1 łyżeczkę miodu, rano dolewam wody i wsypuję ok. 1/2 kg razowej mąki żytniej,

wymieszane, nakryte zostawiam na ok. 8 h, potym czasie odkładam trochę ciasta

na nowy chleb[dodaję dotej cząstki jeszcze mąki żytniej ,aby było gęste, jak

upiekę chleb to włożę do lodówki ]

A do tego zakwasu co jest np; w garnku dodaję 1/2 mąki żytniej, orkiszowej

lub białej, sól, słonecznik[lub nie], trochę oliwy, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

sojowej lub kukurydzianej-wyrabiam ciasto ,dolewając letniej wody. Ciasto

dość luźne, przekładam do przygotowanej formy, wygładzam mokrą ręką.Nakryte

zostawiam do rośnięcia-różnie to trwa. Piekę najpierw w 220'C-15min.,potem

w 180'C jeszcze 1-1,45h[najdłużej ten całkowicie żytni].Mam taki spryskiwacz

do kwiatów i spryskuję nim chleb, przed pieczeniem, po ok. 40 min., oraz wnętrze

piekarnika. Poczytaj sobie te forum o chlebie , ja je czytam co jakiś czas

i ciągle się uczę.
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 09.06.05, 10:41
      no a ja właśnie z zakwasem mam problem...
      zrobiłam wczoraj pizze ze szpinakiem - sos pomidorowy, pieczarki, szpinak (z
      przyprawami i rokpolem, oczywiście czosnek), sos smietanowy, ser żółty - bardzo
      smaczne wyszło
      • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 09.06.05, 12:42
        Ten zakwas to też wyszedł mi dopiero po czasie,a to śmierdział, nie rósł itp.,

Zrobię tą pizzę na kolację. Ja dziś mam fasolkę szparagową w sosie pomidorowym

do tego kasza i kotlety z jajek.

Aaga jak ci się udają naleśniki? Masz może taki pewny przepis na razowe?

Mam ochotę na naleśniki , ale ostatnio wyszły trochę rwiące.
        • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 09.06.05, 14:08
          udają mi się wg. przepisu mojej kolezanki 2-2-2 czyli dwie szklanki mąki (zawsze
          mieszam różne rodzaje), 2 szklanki cieczy (ja dodaję wodę), 2 jajka
          a'propos naleśników - skojarzyło mi się z placuszkami indyjskimi różnego rodzaju
          - ja najbardziej lubię roti - takie smażone w głębokim oleju
          • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 10.06.05, 14:30
            Dzięki zrobię na kolację, napisz coś więcej o tych indyjskich placuszkach.

Ja mam książki z przepisami indyjskimi, ale nie gotuję bo krucho z przyprawami.

Raz zrobiłam taki deser z kaszy ,halawa czy tak podobnie, pyszne to.

Bardzo interesuje mnie ten styl żywienia, ale mało wiem.
            • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 13.06.05, 09:55
              w Warszawie jest kilka miejsc, gdzie można kupić wszystkie potrzebne przyprawy smile
              poszperam w przepisach i coś Ci wyślę - nota bene kuchnia indyjska to moja
              ulubiona smile
              mam kilka sprawdzonych i dosyć prostych przepisów, ale potrawy dosyć ostre....
              • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 13.06.05, 19:23
                Poszperaj poszperaj. Ja chętnie skorzystam, może można kupić te przyprawy

przez internet,bo ja z małego miasteczka na Pomorzu. Zupełnie nieznam tej

kuchni , a jestem ciekawa jak smakuje.
                • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 16.06.05, 15:25
                  Zrobiłam naleśniki wg Twojego przepisu,mąka orkiszowa+biała pszenna,płyn;

woda+mleko,trochę więcej tych płynów.UDAŁY SIĘ.Dziękuję za przepis.

Farsz zrobiłam ze szpinaku, cebulki, czosnku,przypraw,tochę sera.
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 21.06.05, 09:56
      cieszę się !
      a u nas wczoraj był kalafiorek z ziemniakiem na modłę indyjską
      olej - kolendra utłuczona, czosnek, garam masala - sól - kurkuma- podgotowany
      ziemniak i kalafior i wszystko miąchać na patelni głęboiej aż się obtoczy
      przyprawami
      • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 21.06.05, 22:53
        aaga8 napisała:

> cieszę się !
        > a u nas wczoraj był kalafiorek z ziemniakiem na modłę indyjską
        > olej - kolendra utłuczona, czosnek, garam masala - sól - kurkuma- podgotowany
        > ziemniak i kalafior i wszystko miąchać na patelni głęboiej aż się obtoczy
        > przyprawami

O coś zapachniało Indiami-przyprawy całkiem swojskie,garam masalę robisz sama?

U mnie dziś byli goście na imieninowym podwieczorku,więc obiad taki szybciutki

makaron z jajkiem, truskawkowy kompot. Jutro planuję fasolkę w sosie pomidorowym

taka wegetariańska wersja po bretońsku , kaszę, surówkę.
    • aaga8 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 18.07.05, 13:55
      cześć, byłam na urlopie
      improwizowałam w temacie sałatek - głównie z brokułami i kalafiorem
      a dzisiaj na śniadanie było żyto z bakaliami - pycha
      co u Ciebie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka