Dodaj do ulubionych

tort roczek....

03.06.05, 10:41
Witam wszystkie mamy! czy ktoras z Was zrobila sama tort na pierwsze
urodziny??? ze skladnikami, ktore roczniakowi nie zaszkodza??? jesli ktos
poda mi przepis bede bardzo wdzieczna!!!
...czy mozna wogole jakis tort bez cukru itp niepotrzebnych dziecku
skladnikow, zrobic??? pomozcie, prosze smile
pozdrawiam i mielgo dnia!!¨
noukie
Obserwuj wątek
    • iwka901 Re: tort roczek.... 03.06.05, 10:57
      Hej,

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami.
      Jak to tort bez cukru? Byłam niedawno na roczku i był właśnie taki pyszny tort
      śmietanowy z róznymi owocami , jubilatka jadła ze smakiem, ale bardzo malutko,
      więc chyba i Twojemu maluchowi też nie zaszkodzi , bo na pewno duzo nie zje.
      Ale będzie bardzo dumny , że ma "dorosły " tort.
      • gabi27 Re: tort roczek.... 03.06.05, 12:55
        cześć!!
        W czerwcowym numerze magazynu "Mam dziecko" /NR 6 (24) czerwiec 2005/ jest
        artykuł poświęcony pierwszym urodzinom (Wybieramy prezenty, robimy pyszny tort,
        urządzamy przyjęcie - o tym można tam przeczytać)
        Przepis na torcik:
        CIASTO: 5 jaj, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki tortowej i 1/2 ziemniaczanej,
        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
        PRZYGOTOWANIE: Jaja wyparz. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną
        pianę, dodaj szczyptę soli i po łyżeczce cukru. Dodaj żółtka i przesianą mąkę z
        proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki. Przełóż do tortownicywyłożonej
        natłuszczonym papierem. Piecz w piekarniku (ok. 30 min) w temp. 160 st.C.
        Pozostaw w formie do wystygnięcia. Pokrój ciasto w krążki i nasącz je np.
        sokiem z cytryny z odrobiną cukru.
        KREM: Kostka masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 i
        1/2 szkl. mleka, 4 łyżki kaszy manny, 10-15 truskawek.
        PRZYGOTOWANIE: Ugotuj kaszę na gęsto i dodaj cukier. Ucieraj masło z kaszą,
        musem truskawkowym i cukrem. Posmaruj masą krążki ciasta i na wierzchu ułóż
        truskawki.
        Na zdjęciu wygląda apetycznie ale jak smakuje jeszcze nie wiem bo robić go będe
        dopiero w sierpniu. Jeśli któraś z Was zrobi go wcześniej niech da znać co z
        tego wyszło.
        Pozdr. Ela i Gabi
    • aniablw Re: tort roczek.... 16.02.18, 20:20
      Pewnie, że się da. Trzeba tylko trochę pokombinować lub poszukać zdrowych tortów w Internecie, przepisów jest naprawdę dużo. Podpowiadam mój ulubiony: www.blwpapu.pl/przepis/tort-czekoladowo-smietankowy-bez-cukru-i-glutenu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka