Dodaj do ulubionych

Menu dwulatka

25.10.05, 20:49
Witam mamuśki dwulatków. Pragnę poznać menu waszych malutkich pociech.
Jak wygląda sprawa posiłków. Co serwujecie na sniadania, obiad, kolację i
podwieczorek. Co piją. Co najbardziej lubią.Czy ich dieta jest urozmaicona
czy niebardzo.
Mój synek jest niejadkiem. Nie chce wielu rzeczy jeść. Najchetniej piłby
mleko, kakao, bułkę z nutellą, ciasteczka kruche, ewentualnie pomidorową z
ryżem, smażone mięsko.
Bardzo proszę, jak macie jakieś ciekawe przepisy na dobre dania to się
podzielcie.
Wszystkim was dziękuje za rady i pomysły.
Mama 2-lelniego Miłoszka
Obserwuj wątek
    • gonianna Re: Menu dwulatka 25.10.05, 22:58
      Zacznę od tego, że Twój synek nie jest niejadkiem - przeczytaj ile rzeczy on je!
      Wydaje mi się, że jeśli wyeliminujesz (lub chociaż ograniczysz) z jego diety
      nutellę, ciastka i kakao, to znajdzie sie w niej sporo miejsca na warzywa,
      serki i owoce. Od czasu do czasu mozesz mu to podać, ale nie codziennie. Nawet
      niewinnie wygladające kakao nie do końca jest OK, bo naprawdę zapycha malucha i
      odbiera apetyt na inne rzeczy.
      • evvella Re: Menu dwulatka 27.10.05, 16:21
        Cześć
        Mój dwulatek ma też swoje ulubione menu i ciężko dać mu jakąś nowość lub
        nieznanie wyglądającą potrawe. Od małego ulubione smaki to kwaśne, noi słodkie.
        Sniadania są akurat tą najbardziej jadalną częścią posiłków. Jemy różnie,
        wymienie kilka:
        - płatki z mlekiem,
        -kromeczki z serekiem topionym, żółtym lub białym(ze śmietaną i cebulką)i kakao
        -kromeczki z pastą rybną lub pasztetem or wędliną i herbatka(taka normalna z
        cytrynką)
        -jajeczniczka
        -czasem znajdzie się i parówka
        -kaszek niestety nie je -nie lubi
        Z obiadem jest juz ciężko tylko babcia ma na niego wpływ i tylko przy niej
        najczęściej zjada większość z talerza:
        ulubione zupy to praktycznie wszystkie (na szczęście):barszcze pomidorowa
        krupnik itd(obojętne dla niego czy z makaronem czy ryżem)
        drugie danie:ziemniaki i zazwyczaj kurczak lub pulpety(czy mielone) bądź ryba
        (polecam mirune)i ogórek kiszony a nawet ostatnio sałatka z kapusty pekińskiej
        własnej roboty, żadziej kasza z mięsem, ostatnio spodobało mu się jedzenie
        spagetti a raczej wciąganie kluseczkówsmile)
        z owoców to nie ma dużego wyboru bo je jabłka i babany, do truskawek i malin i
        pporzeczek przekonała go babcia. Wcześniej jadł pomarańcze i mandarynki ale
        przez okres wakacji zapomniał i już nie zjesad Dzisiaj próbowałąm gruszke a
        kiedyś kiwi ale nie chce uparciuszek.
        Warzywa to tylko gotowane zazwyczaj w zupie, uwielbia oliwki, pomidory
        Nie jest łakomczuchem na słodkości ale kinderka nie odmówismileJak sobie jeszcze
        coś przypomne to napiszesmile
        Zauważyłam żę częsta jego niechęć do różnych rzeczy wynika z jego upartości.
        Czy wasze dwulatki też tak mają??
        Pozdrawiam
    • kama2810 Re: Menu dwulatka 14.11.05, 20:04
      Moja mala ma 20-m-cy i je niezle. na sniadanie zazwyczaj kubek gestej kaszki,
      czasami chlebek z serkiem topionym. uwielbia wedlinke i ser zółty. pije wszytko
      herbaty, soki. zupki zjada mi prawie wszystkie gorzej z 2 daniem bo nie
      przepada za ziemniakami uwielbia za to rybke, oraz w kazdej postaci jajka. je
      chetnie rowiez parówki, a z owoców gruszki, banany, winogrona i pomarancze. no
      i oczywiscie czekoladke ale staram sie jej ograniczyc. pozdrawiam.
    • kaka61 Re: Menu dwulatka 15.11.05, 12:48
      Karol ma 2 latka, jest alergikiem.Właśnie odkryliśmy błyskawiczną kaszkę kuskus.
    • katklos Re: bułka z nutellą 15.11.05, 15:47
      • katklos Re: bułka z nutellą 15.11.05, 15:48
        Naprawdę dajecie 2-latkom nutellę??
    • ana_mama_patrycji Re: Menu dwulatka 17.11.05, 19:22
      Dziś robiła szybkie jedzonko i smaczne: mięsko r rosołku obrane, pokrojone na
      drobne cząstki + ugotowany ryż + starty żółty ser. Wszystko razem wymieszać
      odrobinkę posolić i podgrzać żeby się ser ztopił. Możemy czasem poklikać na gg
      to jeszcze czasem coś napiszę ciekawego co wcina moja dwulatka. 3405657

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28381654&wv.x=2&a=31834463
      • e_madziq Re: Menu dwulatka 18.11.05, 09:29
        Mój synek też niejadek, ale to co zawsze zje to udka "pieczone" razem z
        ziemniakami i twarozek ze szczypiorkiem i rzodkiewka. Bardzo lubi oliwki,
        ogórki kiszone, wiejską kiełbasę, ser zółty, danio waniliowe i frytki, które
        czasem mu serwuję-kupuję te mrożone, których nie trzeba smażyć na oleju tylko
        piecze sie w piekarniku. Czasami skusi się też na tosta.
        Ze "słodyczy" lubi rodzynki i słonecznik, chrupki kukurydziane i macę.
        Poza tym jest miłośnikiem czerstwego pieczywa smile im starsza zeschnięta bułka
        tym lepiej. Wyjada mi wszystkie które odkładam na mielone.
        Z owoców jabłka, jabłka, jabłka i czasem banan.
        Za herbatą nie przepada, pije za to dużo wody i soków.

Z powyższego menu wynika, ze takim niejadkiem to on nie jest, ale uwerzcie, ze
        czasem potrafi przez cały dzien zjesc dwa danio, albo suchą kromkę i tyle.
    • piastk Re: Menu dwulatka 18.11.05, 09:53
      Witam.O moim Michasiu mozna powiedzieć wszystko ale nie to że jest
      niejadkiem.daję mu prawie wszystko co sama jem,z wyjatkiem potraw w rodzaju
      bigos czy flaki(chociaż tata czy dziadkowie daja się uprosic o
      łyżeczkę.ulubionymi posiłkami mojego dziecka są:
      -wszystkie zupy(oprócz owocowych)
      -pieczywo(kazdy rodzaj)z kazdym dodatkiem jaki mu dam
      -gotowane warzywa(z odrobiną soli i masełkiem)...
      może będzie lepiej jak napiszę czego mój synek nie lubi:serka Danio
      jagodowego.Przez dwa lata tylko tego wcale nie chciał zjeść.Powodzenia w
      karmieniusmilePozdrawiam z Lublina
      • jevick Re: Menu dwulatka 19.11.05, 12:14
        hm..Krzycho ( lat 2 i 3 miesiace) zjada wszystko w ilosciach hurtowych.Na
        sniadanko zwykle mleczko z platkami, i kromeczke z wedlinka, potem obowiazkowo
        drugie sniadanko: jabluszko + jogurcik( owoce z jogurtu tradycyjnie
        wypluwa....), obiadek-zupka-kazda, lub drugie danie( uwielbia duszone mieska w
        sosach wszelakich, pierogi) potem podwieczorek- najczesciej jakis serek homo, i
        na kolacje mleczko lub kakao.Do tego jeden pasek Kinder koczelady dziennie. I
        jedyny problem- z owocow tylko jablka....sad
    • gosa12 Re: Menu dwulatka 19.11.05, 23:04
      Mój Pawełek ma prawie dwa lata(rok i 11 m-cy) - jest niejadkiem (waga 10,5 kg)
      i jego menu ostsatnio wygląda nastepoująco( w tygodniu gdzy jest niania która
      wepchnie w niego wszystko co chce):
      8- mleko z kleikiem ( ok 150 ml.)- to od września bo wcześniej gardził mlekiem
      ale brak mu smoka to kocha butelkę
      10 - drugie śniadanko - kaszka , jajecznica, kanapka, serek , jogurt.
      ok 12-13- zupa gęsta z mięsem - jak chce to zje jak nie to nie zje bo nie lubi
      ( ostatnio zmiksowana bo inaczej wypluwa łobuz)
      jak wracam z pracy ok 15-17 - drugie danie - najchętniej naleśniki-1, pierogi 2-
      3, kluski - najchętenij suche ( ale robię mu spagetti z ważywami i mięsem),
      ew. mięso z ziemniakami ( nie lubi) lub smażona rybka- róznie
      póżniej ew. podwieczorek - zazwayczaj jabłko lub coś podobnego - ew ciastko lub
      serek, kisiel
      20 mleko -robię na 240ml - czasami zostawia 90 lub wypija wszystko .
      Jak jescze chce to przychodzi na sępa na kolana do mamy jak ona jje kolacje.

Z owoców to tylko jabłko i banan. Przez chwile były mandarynki i na jesieni
      maliny( ale tylko od babci)

To menu z okresu gdy je. Czasami są to tylko 3 butelki mleka i troche zupy.Mam
      nadzieje że moje drugie dziecko (które urodzi zię w lutym) będzie lepsze do
      karmienia.
      Pozdrawiam Gośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka