Dodaj do ulubionych

plamy po jabłku

16.12.05, 13:57
Mój maluszek uwielbia jeść jabłka i pić sok jabłkowy. Za to moją zmorą są
ciemne plamy jakie po nich pozostają na ubrankach małego. Może macie na to
jakiś wypróbowany sposób, bo moje zawodzą.
Obserwuj wątek
    • stypkaa Re: plamy po jabłku 16.12.05, 15:35
      Dla mnie to też jest problem. Po jabłku, ale np. też po marchewce bardzo ciężko
      sprać plamy. Na białych ubrankach to jeszcze pół biedy, bo wtedy stosuję Ace,
      potem dobrze płuczę i piorę w Jelpie, nie ma na szczęście uczulenia. Ale na
      kolorowych ubrankach to jest koszmar - Ace się boję, że zniszczy kolory, a inne
      wybielacze są za słabe na te plamy.
      Jedyne rozsądne rozwiązanie na które wpadłam po kilku zniszczonych ubrankach to
      to, że natychmiast po zabrudzeniu należy dziecku zdjąć brudne ubranko i zaprać,
      wtedy plamy schodzą bez problemu. Niestety kłopotliwe przy małym dziecku, ale
      cóż, jeśli nie chce się mieć zniszczonych wszystkich ubranek to nie ma chyba
      innej rady.
      Chyba, że ktoś zna jakiś super sposób na plamy na kolorowych ubrankach?????
      • aagatkam Re: plamy po jabłku 16.12.05, 17:02
        Najlepszym chyba sposobem bedzie zakladanie sliniaczka. sama przechodze te problemy
        • majca1 Re: plamy po jabłku 17.01.06, 11:06
          a rączki wiążesz sznurkiem czy zakładasz condomy?
      • zdrowa_zywnosc_ekologiczna Re: plamy po jabłku 24.01.06, 11:59
        Jeżeli szukasz adresów sklepów ze zdrową żywnością zajrzyj na www.zdrowa-
        zywnosc.org
    • coronella Re: plamy po jabłku 17.12.05, 22:56
      ja mam jeden sprawdzony sposob.
      Odplamiacz w spraju Amway. Kupuje go juz 3 lata i bede kupowac do konca zycia! Jest super, sprawdzony przeze mnie na corce a teraz na synku. Bez namaczania, bez tarcia, wybielania, naswietlania, czy innych cudow.
      • stypkaa Re: plamy po jabłku 13.01.06, 15:52
        A gdzie to można kupić? To chyba trzeba mieć kogoś dystrubuuje produkty
        Amway`a...
        I ile kosztuje? Bardzo chętnie bym kupiła, no chyba, że kosztuje fortunę?
        • majca1 Re: plamy po jabłku 16.01.06, 11:09
          na marchewkę to znalazłam sposób. Po prostu suszę takie ubranko na kaloryferze.
          Śladu nie widać. A na jabłko - no cóż pozostaje walka wybielaczem vanish.
      • anula9910 Re: plamy po jabłku 19.01.06, 21:02
        Mam ten odplamiacz i plamy po jabłkach i marchwi nie schodzą!
    • mamamalgosi Re: plamy po jabłku 17.01.06, 22:55
      Najlepiej odplamia... słońce. Marchewka znika, jabłko też. Sprawdza się to przy
      jasnych ubrankach, bo kolorowe po "opalaniu" też mogą wyblaknąć. Czekam na
      wiosnę i zaczynam słoneczne odplamianie smile
    • magdusia75 Re: plamy po jabłku 18.01.06, 15:19
      Na marchewkę szare mydło. Najskuteczniejsze jest na w miarę nową plamę. Nie
      trzeba od razu ściągać ubranek z malca, ale wieczoreem. Ja namaczam ubranka w
      roztworze zrobionym z szarego mydła, a potem piorę jeszcze w proszku, Nie wiem
      czy działa na jabłko, może próbować.
    • magdusia75 Re: plamy po jabłku 18.01.06, 16:01
      Przypomniało mi się że jeszcze bardzo dobre jest gotowanie ubranek, też np z
      szarym mydłem, albo z proszkiem. Pomaga.
      • stypkaa Re: plamy po jabłku 20.01.06, 10:03
        Gotowanie może i działa, ale nie nadaje się raczej do ubranek kolorowych. A z
        tymi jest największy problem. Bo na białe działa Ace, co prawda strasznie
        śmierdzące ale skuteczne, potem wystarczy dobrze wypłukać i wyprać w proszku
        dziecięcym. Ale co działa skutecznie na kolorowe ubranka, których nie można ani
        potraktować Ace (nie mówie o Ace do kolorów, które działa ale tylko na świeże
        plamy) ani słońcem, ani gotowaniem? Macie jakieś inne pomysły?
        • mmarysia Re: plamy po jabłku 20.01.06, 23:38
          my też używamy odplamiacza Amweya od kilku lat dla starszego dziecka i teraz
          szcególnie przy maluszku - jestem b.zadowolona- kupuje na allegro-
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka