likoz 16.12.05, 13:57 Mój maluszek uwielbia jeść jabłka i pić sok jabłkowy. Za to moją zmorą są ciemne plamy jakie po nich pozostają na ubrankach małego. Może macie na to jakiś wypróbowany sposób, bo moje zawodzą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stypkaa Re: plamy po jabłku 16.12.05, 15:35 Dla mnie to też jest problem. Po jabłku, ale np. też po marchewce bardzo ciężko sprać plamy. Na białych ubrankach to jeszcze pół biedy, bo wtedy stosuję Ace, potem dobrze płuczę i piorę w Jelpie, nie ma na szczęście uczulenia. Ale na kolorowych ubrankach to jest koszmar - Ace się boję, że zniszczy kolory, a inne wybielacze są za słabe na te plamy. Jedyne rozsądne rozwiązanie na które wpadłam po kilku zniszczonych ubrankach to to, że natychmiast po zabrudzeniu należy dziecku zdjąć brudne ubranko i zaprać, wtedy plamy schodzą bez problemu. Niestety kłopotliwe przy małym dziecku, ale cóż, jeśli nie chce się mieć zniszczonych wszystkich ubranek to nie ma chyba innej rady. Chyba, że ktoś zna jakiś super sposób na plamy na kolorowych ubrankach????? Odpowiedz Link Zgłoś
aagatkam Re: plamy po jabłku 16.12.05, 17:02 Najlepszym chyba sposobem bedzie zakladanie sliniaczka. sama przechodze te problemy Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: plamy po jabłku 17.01.06, 11:06 a rączki wiążesz sznurkiem czy zakładasz condomy? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowa_zywnosc_ekologiczna Re: plamy po jabłku 24.01.06, 11:59 Jeżeli szukasz adresów sklepów ze zdrową żywnością zajrzyj na www.zdrowa- zywnosc.org Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: plamy po jabłku 17.12.05, 22:56 ja mam jeden sprawdzony sposob. Odplamiacz w spraju Amway. Kupuje go juz 3 lata i bede kupowac do konca zycia! Jest super, sprawdzony przeze mnie na corce a teraz na synku. Bez namaczania, bez tarcia, wybielania, naswietlania, czy innych cudow. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: plamy po jabłku 13.01.06, 15:52 A gdzie to można kupić? To chyba trzeba mieć kogoś dystrubuuje produkty Amway`a... I ile kosztuje? Bardzo chętnie bym kupiła, no chyba, że kosztuje fortunę? Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: plamy po jabłku 16.01.06, 11:09 na marchewkę to znalazłam sposób. Po prostu suszę takie ubranko na kaloryferze. Śladu nie widać. A na jabłko - no cóż pozostaje walka wybielaczem vanish. Odpowiedz Link Zgłoś
anula9910 Re: plamy po jabłku 19.01.06, 21:02 Mam ten odplamiacz i plamy po jabłkach i marchwi nie schodzą! Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalgosi Re: plamy po jabłku 17.01.06, 22:55 Najlepiej odplamia... słońce. Marchewka znika, jabłko też. Sprawdza się to przy jasnych ubrankach, bo kolorowe po "opalaniu" też mogą wyblaknąć. Czekam na wiosnę i zaczynam słoneczne odplamianie Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia75 Re: plamy po jabłku 18.01.06, 15:19 Na marchewkę szare mydło. Najskuteczniejsze jest na w miarę nową plamę. Nie trzeba od razu ściągać ubranek z malca, ale wieczoreem. Ja namaczam ubranka w roztworze zrobionym z szarego mydła, a potem piorę jeszcze w proszku, Nie wiem czy działa na jabłko, może próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia75 Re: plamy po jabłku 18.01.06, 16:01 Przypomniało mi się że jeszcze bardzo dobre jest gotowanie ubranek, też np z szarym mydłem, albo z proszkiem. Pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: plamy po jabłku 20.01.06, 10:03 Gotowanie może i działa, ale nie nadaje się raczej do ubranek kolorowych. A z tymi jest największy problem. Bo na białe działa Ace, co prawda strasznie śmierdzące ale skuteczne, potem wystarczy dobrze wypłukać i wyprać w proszku dziecięcym. Ale co działa skutecznie na kolorowe ubranka, których nie można ani potraktować Ace (nie mówie o Ace do kolorów, które działa ale tylko na świeże plamy) ani słońcem, ani gotowaniem? Macie jakieś inne pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
mmarysia Re: plamy po jabłku 20.01.06, 23:38 my też używamy odplamiacza Amweya od kilku lat dla starszego dziecka i teraz szcególnie przy maluszku - jestem b.zadowolona- kupuje na allegro- Odpowiedz Link Zgłoś