Dodaj do ulubionych

jadłospis na 4-5 miesięcznego bobaska

03.04.06, 09:52
Witam,

Wiem ze takich wątków było już parę, ale po przeczytaniu mam jeszcze większy
mentlik w głowie.

Córcia ma 4,5 miesiąca. Niestety za dwa tygodnie wracam do pracy. Do tej pory
karmiłam ją wyłącznie piersią, zaczełam już wprowadzać, jabłko, marchew,
jabłko z marchewką. Ale chciałam się dowiedzieć jak powinien wyglądać rozkład
jedzenia dla takiego dziecka?
Będę się jeszcze starała karmić ją piersią przed wyjściem do pracy ok.6 rano
i po powrocie ok.15,30, ale co powinnam jej dawać wcześniej, w jakich
ilościach, w jakich odstępach??
Obserwuj wątek
    • mika2024 Re: jadłospis na 4-5 miesięcznego bobaska 04.04.06, 14:39
      No własnie ja też bym chciała wiedzieć, jak powinno wygladac rozkład jedzonka w ciągo dnia tzn. ile razy i co maleństwu mozna dawć na początek!
      a ty przyrzadzasz sama czy kupujesz słiczki?
    • ewa9720 Re: jadłospis na 4-5 miesięcznego bobaska 06.04.06, 11:45
      mam ten sam problem co wy. Córcia ma prawie 4,5 m-ca. Po świętach do pracy (od
      8-15. Zaczęłam juz wprowadzac jabłuszko, marczewke i kaszke. mała ma skaze i
      dodatkowo nie chce jeśc z butli, więc pozostaje łyżeczka. Mysle, że tak to
      bedzie wyglądało. Rano 7.30 cycus.
      Ok. 10 deserek (póki co - jabłuszko z marcheweczk)
      po 10 chodzi spac i róznie to bywa godzinka lub dwie.
      12- kaszka kukurdziana lub jakaś ryzowa - owocowa.
      Po tym spacerek
      Chwilka po 15 bedzie juz mamunia i cycus. Mam nadzieję że jakos wytrzyma.
      Jesli ktos ma jakieś porady w tej sprawie bede wdzieczna
      Pozdrawiam
    • szczuka Re: jadłospis na 4-5 - rozkład posiłków 06.04.06, 13:01
      Ja też wróciłam do pracy kiedy Staś skończył 6 miesięcy i karmię nadal piersią.

Tez miałam mętlik w głowie po przeczytaniu rad bardziej doświadczonych mam na
      temat, jak powinien wygladac jadłospis i rozkład posiłków dziecka, ale tak
      jakoś samo sie to ukształtowało z czasem (w ciągu miesiąca) i wygląda to tak (5
      posiłow dziennie - czytałam, ze to dobry rozkład:

wychodze około 7.30 i przed wyjściem karmię przez sen Stasia piersią

1. potem około 10-11.00 dostaje moje ściągnięte mleko jako drugie śniadanie
      2. około 13-14.00 (to zalezy od niego, widac, czy jest już głodny czy nie) na
      obiad zjada zawsze zupkę (w tygodniu ze słoiczka, w weekendy ja mu gotuję) - na
      przemian raz z mięsem, raz z 1/2 żółtka
      3. wracam z pracy koło 16.00 i karmię piersią
      4. podwieczorek około 18-19.00 - owoce, w tygodniu ze słoiczka, w wekendy
      gotuje mu kisielki owocowe
      5. około 21.00 kaszka lub kleik na moim mleku na noc

wprowadzając stałe pory posiłó dziecko szybko sie ich uczy i przyzwyczaja,
      nabiera nawyków, w nas sie to sprawdza, jedynie czasem przesuwa się o 30 minut
      wczesniej czy później

Pozdrawiam, Anna
      • marki0 Re: jadłospis na 4-5 - rozkład posiłków 08.04.06, 19:48
        A ja mam 6-miesięczniaka i zaczęlam mu podawać kleik na wodzie. Smakuje mu
        bardzo ale nie wiem ile mu go mogę podać. Dostaje ok 1/4 szklanki ale on mam
        wrażenie zjadłby ze trzy razy tyle.Poza tym dostaje cały czas na rzadanie cycola.
        A jak podajesz mu swoje odciągnięte mleko to ile on tego zjada.Tak z ciekawości
        pytam bo nie wiem ile ta moja mniej więcej wyciąga na jedno karmienie.
        Mam już co prawda jedno dziecię, ale nie pamietam jak to było.Wiem, że też mu
        wszystko smakowało i zjadł by ze 4razy tyle co dostawał na jeden raz. A taki
        kleik to ile razy dziennie podawać. Dziś dałam jej dwa razy.Jest alergiczką więc
        na razie dostaje tylko ten kleik.Wczoraj dołączyła się marchewka.
        • szczuka Re: jadłospis na 4-5 - do marki0 12.04.06, 11:47
          witam,
          jeśli chodzi o ilośc mleka odciągniętego, to tez nie wiedziałam ile, bo jak
          ssał z piersi to nie wiedziała ile zjadał, więc robiłam próby i zostawiałam
          zawsze więcej w pojemniku babciom, coby mu dały i jak zjadał wszystko, to mu
          następnego dnia zwiększałam aż do takiej ilości, że odwracał głowę, kręcił się,
          dawał oznaki, że już go jedzenie nie interesuje. Na drugie śniadanko to zjada
          nie więcej niz pojemnik Avent o pojemności 180 ml (czasem nawet tylko 100 ml),
          a na noc kaszke z moim mlekiem to robie z około 200-220 (tez stopniowo
          zwiekszałam aż doszłam do takiej ilośc, czasem zje 180, czasem 220, różnie to
          bywa).
          A jeśli chodzi o ilość w ciągu dnia, to chyba więcej niż rano i wieczorem nie
          ma co dziecka paść kleikiem...? bo to w końcu sporo. My, dorośli też nie jemy
          obiadów, czy śniadań 2 razy dziennie.
          a jaki kleik można przyrządzać na wodzie..? bo w kleikach Nestle jest napisane,
          ze sa do prztygotowywania z mlekiem.
          pozdrawiam, anna
          • marki0 Re: jadłospis na 4-5 - do marki0 12.04.06, 14:11
            to że są do przygotowania na mleku przecież nie oznacza że nie możesz go zrobić
            na wodzie. A jak sie czymś podtrujesz to co się je, właśnie kleik na wodzie a
            nie na żadnym mleku porzecież.
            a jesli chodzi o kleik Nestle to jest tam napis na odwrocie na dole, że można go
            przyżądzić zarówno na mleku jak i na wodzie. Pozdrawiam.
    • xala Re: jadłospis na 4-5 miesięcznego bobaska 16.04.06, 19:47
      Licze, że znajdą sie mamy, ktore mogą podac przepisy ale dla dzieci w wieku 4-5
      miesiecy. Wprowadzanie stałych pokarmow dla sześciomiesieczniaka jest niedużym
      odstepstwem od wszystkich schematow żywieniowych. Problemem jest właśnie
      jadłospis dla mniejszego malenstwa. Ponadto jak napisała ewa9720, jej dziecko
      nie toleruje butelki, wiec pomysl ze sciągnietym pokarmem niewiele pomoże.
      Ważne jest od kiedy wprowadzane były nowe pokarmy. Licze na mamy z takimi
      doświadczeniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka