Dodaj do ulubionych

ocet w potrawach dla 2,3 latków

18.04.06, 13:22
Czy tak małe dzieci mogą zjeść np. ogórek konserwowy?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 18.04.06, 17:43
      móc mogą
      byle nie za duzo smile
    • stypkaa Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 19.04.06, 09:30
      2-3 latki mogą już jeść właściwie wszystko - chyba, że są alergikami. Ale
      ponieważ ogórek konserwowy zdrowy nie jest ja bym dawała rzadko. Dużo lepszy i
      zdrowszy (dla wszystkich, nie tylko dla takiego malucha) jest ogórek kiszony.
    • dexon Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 19.04.06, 20:32
      Oczywiście, ocet jest produktem naturalniej fermentacji i jeśli lubi to czemu
      nie.Antoś od 10 misiąca jada buraczki zaprawione octem, bo tylko takie mu
      smakują.Ogórki konserwowe też uwielbia.Może i taki ogórek nie ma wielu wartości
      odżywczych,ale z pewnością jest zdrowszy niż słodycze.Więc nie przesadzałabym z
      tą niezdrowością.Jeśli lubi, do daj.
      • stypkaa Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 20.04.06, 08:44
        >ocet jest produktem naturalniej fermentacji
        Owszem, ale alkoholu. Poza tym zależy jeszcze jaki ocet - zdrowszy jest na
        pewno winny, niż spirytusowy - ale jestem prawie pewna, że ogórki konserwowe o
        których tu mowa nie są zalewane octem winnym - w Polsce generalnie dużo
        popularniejszy jest właśnie ten gorszy ocet spirytusowy.
        A co do tego, że Twoje dziecko je tylko buraczki zaprawione octem to nie jest
        tak, że po prostu do takich go przyzywczaiłaś? Moje dziecko też je buraczki,
        uwielbia je, ale nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby zaprawiać je octem. A
        nie można np. cytryną lub jabłkiem?
        Stwierdzenie, że z pewnością jest zdrowszy niż słodycze - moim zdaniem nie do
        końca słuszne, zależy jakie słodycze.
        Ocet stosowany w nadmiarze jest szkodliwy.
        • dexon Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 20.04.06, 21:15
          Przecież nikt tu nie poi dzieci octem, łyżeczka jeszcze nikogo nie zabiła.Moje
          dziecko nie chciało jeść buraków zaprawianych cytryną ,ani nie zaprawianych, bo
          takie mu najpierw podawała babcia.A z octem owszę.
          Nie ma octu lepszego i gorszego, bo ocet winny, też jest produktem fermentacjji
          alkoholowej.A każdy ocet w "niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja
          lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw".
          A poza tym nie napisałam,że ocet jest zdrowszy niż słodycze, tylko ogórki
          konserwowe.
          Zdrowe słodycze hmmm... brzmi dumnie.Ciekawe co na to ząbki?Oponki z tłuszczu
          już się cieszą!
          Ale serio, nie mam nic przeciw słodyczom, ale wolę ogórki konserwowe.
          • marghe_72 Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 21.04.06, 00:07
            ocet winny czy jabłkowy JEST zrowszy od spirytusowego

octolubnym polecam balsamiczny i pomidorowy (pyszne)
          • stypkaa Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 21.04.06, 16:18
            No nie poi - ale nie trzeba poić, żeby było niezdrowo. Łyżeczka??? Dla maluszka
            do zakwaszenia buraków? To jakie on ilości tych buraczków musi zjadać? I co ile
            ta łyżeczka? Raz na m-c czy parę razy w tygodniu?
            > Nie ma octu lepszego i gorszego
            Owszem, jest.
            >A każdy ocet w "niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja
            > lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw".
            Cytat z tego samego źródła smile: "Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy"
            A w sumie trudno stwierdzić ile to jest nadmiar dla małego dziecka, prawda?
            No chyba, że jesteś absolutnie pewna, że łyżeczka to nie nadmiar wink
            A ja chyba nie napisałam, że słodycze są zdrowe surprised. Raczej, że bywają zdrowsze
            słodycze niż ogórek konserwowy. Bo np. dobrej jakości gorzka czekolada zawiera
            dużo magnezu. A taki ogórek co zawiera?
            • marghe_72 Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 21.04.06, 16:51
              witaminę O big_grinDDD

mimo wszystko cytryna znacznie zdrowsza od octu
              • stypkaa Re: ocet w potrawach dla 2,3 latków 24.04.06, 08:23
                > witaminę O
                big_grin
                >mimo wszystko cytryna znacznie zdrowsza od octu
                Dokładnie!
                A jeśli dziecko tak dokładnie rozróżnia smak cytryny i octu, że wie, które
                buraczki są przyprawione cytryną a które octem, ja bym je trochę "oszukała" i
                na początku dawała kilka kropel tego i tego, stopniowo zwiększając dawkę
                cytryny. Moim zdaniem po kilku razach będzie bez większego problemu wcinało
                buraczki z cytryną. Ja swoje dziecko w analogiczny sposób nauczyłam pić wodę
                (dodawałam coraz mniej soczku).
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka