Dodaj do ulubionych

Dieta 1,5 roczniaka

15.07.06, 23:45
Co dajecie do jedzenia swoim maluchom powyzej roku (moja ma rok i 4)? U nas
bardzo duzo mleka w diecie tzn. rano kaszka na mleku (250-300 ml), potem
przed spaniem mleko 180 ml, zupka z mieskiem czasem z jajkiem, po poludniu
owoc i jogurcik, na kolacje znowu kaszka czasem parowka cieleca w ciagu dnia,
no i podjada tam ciasteczka, chrupki, od nas jedzonko jakies. Nie mam
pomyslów jak jej zmienic posilki i co podawac zamiast tych kaszek np. na
sniadanko czy kolacje. Nie lubi jajek wiec jajeczka, omleciki, jajecznica
odpada (czasem uda mi sie przemycic pol jajka do zupy), lubi makarony i
prawie wszystko co my jemy (tzn. dosc przyprawione) no i mleczne produkty ale
wydaje mi sie ze juz czas aby to mleko zastepowac innymi skladnikami.
Obserwuj wątek
    • dmgr Re: Dieta 1,5 roczniaka 15.07.06, 23:50
      Dodam, ze jest dosyc duza tzn. 87 cm i 13 kg. Wiec na oko "dobrze wyglada" jak
      na swoj wiek. Pije tez dosyc duzo herbatek, soków, bobofrutow itp.
    • cyborgus Re: Dieta 1,5 roczniaka 16.07.06, 05:57
      e tam, mala wciaz potrzebuje duzo mleka, jako najlepsze zrodlo wapnia. Mysle ze
      sobie szukasz problemusmile)))
    • stypkaa Re: Dieta 1,5 roczniaka 17.07.06, 08:36
      Mój synek ma dokładnie rok i 5 m-cy. I już od paru m-cy jego dieta wygląda
      następująco:
      - rano - zupka mleczna na mleku modyfikowanym Bebiko Junior - na zmianę: kasza
      manna, kluski lane, owsianka, płatki ryżowe (z białego lub brązowego ryżu),
      - przed spaniem południowym - 1-2 banany,
      - po spaniu - obiad: od m-ca je dokładnie to co my (wcześniej my żywiliśmy się
      z moją mamą, która niestety stostuje za dużo sztucznych przypraw, więc dla
      niego były osobne obiadki). Ja staram się gotować zdrowo, ale też smacznie i
      urozmaicać. Dziś np. zje spaghetti z sosem mięsno-warzywnym.
      - na podwieczorek - owoce
      - w międzyczasie chrupki kukurydziane, ew. coś od kogoś skubnie: kawałek
      wędlinki, serka, chlebka
      - kolacja - kaszka mleczno-owocowa zmieszna pół na pół z kleikiem ryżowym
      robiona na wodzie.

Także mleka je prawie tyle samo co Twoja córcia, oprócz tego przed spaniem.
      Moim zdaniem taki brzdąc potrzebuje wciąż dużo mleka, więc śniadanie i kolacja
      na bazie mleka jest jak najbardziej wskazana.
      Jak były te straszliwe upały to odpuszczałam mu czasem kaszkę na kolację i
      zjadał kawałek wędlinki czy serka. Ale wtedy generalnie miał mniejszy apetyt.

Mój też nie lubi jajek pod czystą postacią. Ale np. kluski lane wcina,
      naleśniki czy inne placuszki też - więc jakoś można te jajka przemycić.
      • leluchow1 Re: Dieta 1,5 roczniaka 17.07.06, 09:13
        dziewczyny

zanim napisze jak wyglada dieta mojego synka (15 miesiecy) powiedzcie dlaczego
        wasze maluchy w ogóle nie mają chleba w diecie? Ja osobiscie jakby mi ktos
        serwował kaszka na przemian z chrupkami to bym po kilku dniach podziekowała.
        nawet gdyby te kaszki miały rozny smak.
        A co do ilosci mleka to lekarze zalecaja 2razy dziennie po 250 ml.
        My jemy tak:

godz. 7.00 mleko 220 ml
        godz. 9.30 kanapka z wedlina, twarozkiem, mieskiem zrobionym przeze mnie,
        jajecznica. do tego ogorek, salata szczypior
        godz. 14.00 obiadek, zupka na miesku (taka jak nasza tyle ze bez smeitany itp.
        czy vegety) albo drugie danie - tez takie jak nasze tyle ze w zdrowszej wesji a
        wiec gotowane , lub pieczone a nie smazone, ziemniaki , makaron, kluski, kasze
        i surówki lub gotrowane warzywa.
        godz. 16.30 owooce lub jogurt
        godz. 19.00 tj sniadanie - jak mam czas to jakies racuchy czy nalesniki ale to
        raczej w weekendy
        przed snem butelka mleka

czy mateusz jest duzy nie wiem. na pewno nie jest malutki - ma 83 cm i 11,4kg
        ania
        • zyrafffa Re: Dieta 1,5 roczniaka 17.07.06, 09:57
          Nie dajemy chleba bo niektore dzieci poprostu nie chca go jesc! Jak zrobie
          kanapke to skrupulatnie oddzieli wedline a chleb wyrzuci. To juz wole zrobic mu
          kaszke, przynajmniej sie naje! A mleka nie wypije pod inna postacia niz w kaszce
          wiec i tak tylko to nam pozostaje. Butli juz nie dostaje, bo jest duzym
          chlopakiem z zebami (16 mcy) a z kubeczka mleka nie ruszy! Po kaszce czesto
          dostaje plasterek wedliny i z checia go zjada.
          A moze ty masz jakis pomysl co zrobic zeby dziecko jadlo chleb, jezeli nie chce?
          Moze lewarek?
          • leluchow1 Re: Dieta 1,5 roczniaka 17.07.06, 11:28
            może byc lewarek smile
            U nas nie ma tego problemu bo im bardziej kolorowo na talerzu tym smaczniej smile
            a kaszka na bebilonie peptu wyglada jak breja . mam nadzieje ze dzieciaki
            polubia pieczywo bo wtedy mozna ytroszke poszalec z menu
            ania
            • stypkaa Re: Dieta 1,5 roczniaka 18.07.06, 08:22
              >mam nadzieje ze dzieciaki
              > polubia pieczywo bo wtedy mozna ytroszke poszalec z menu
              Rzeczywiście można z pieczywem poszaleć big_grin A co takiego oprócz kanapek można z
              pieczywa zrobić? Może ja jakoś mało twórcza jestem wink
              Mój też nie zje kanapki warstwowej, tzn. coś więcej niż masło na chlebie jest
              zwalane i je osobno. A już o sałacie czy pomidorze na kanapce to mogę
              zapomnieć. A chleb dostaje, tyle, że nie w takiej ilości żeby było o tym warto
              wspominać, bo nie zjada tego aż tyle żeby się najeść. Raczej jako przekąska,
              jak my jemy śniadanie albo kolację.

• leluchow1 Re: Dieta 1,5 roczniaka 18.07.06, 11:20
                mozna pozalec z tym co na chlebie. moj ni eje zwyklej wedliny. sama robie
                wszelie pasty i pieczenie.ale moj to jest maly miesozerca.choc warzywka na
                kanapce tez je z apetytem
                ania
          • agamama77 Re: Dieta 1,5 roczniaka 17.07.06, 14:00
            Moj synek ma 18 mcy. Praktycznie nie je zadnych slodyczy (max 2-3 biszkopty
            dziennie, bezmleczne - jest uczulony). Natomiast na tzw. "przekaski" serwuje mu
            rozne rodzaje chlebkow chrupkich (Chaber, Wasa, ryzowe Sonko itp.). Nazywamy
            to "wafelki". Chlebki sa malokaloryczne (1 kromka ok. 30 kkac), za to b.
            wartosciowe, bo zawieraja weglowodany zlozone i sa z roznych rodzajow zboz.
            Warto wyprobowac rozne, bo roznia sie w smaku i jedne moga zasmakowac bardziej -
            inne mniej.
            Maly je lubi, ale nie rzuca sie na nie jak na ciastka.
            Dostaje tez oczywiscie zwykly chleb i bulki, ale mniej.

Dodam, ze nie je w ogole tradycyjnych kanapek. Jak cos lezy na chlebie - od
            razu wypluwa. Chlebki je "na sucho"

A nasza dieta (jest uczulony na bialko krowie):

ok. 8.00 - cyc
            ok 10 - sloik owocow, chlebek
            ok. 12 - zupa (duzo warzyw + lyzka oleju)
            ok. 14 - obiad II danie (mieso gotowane/ duszone + ryz/kasza gryczana/kluski/
            ziemniaki + gotowane warzywa - marchew/groszek/fasolka/kalafior)
            ok. 18 - wracam z pracy - cyc
            chlebek, ciasteczko, wafelek, czasami owoc
            ok. 21 - cyc
            w nocy - ok. 2x cyc

+ do picia woda oraz herbatki Herbapolu owocowe, nieslodzone
            soki - sporadycznie;

Antek jest zdrowy, 18 mcy, ok. 86 cm, 12,4 kg

pzdr
            ad
        • kura17 Re: Dieta 1,5 roczniaka 17.07.06, 19:41
          ale moje dziecko uwielbia swoje kaszki, az sie trzesie z radosci na ich widok! i
          co, mam mu odmawiac, bo "powinien" jesc duzo chlebka? dostaje raz dziennie kasze
          na mleku i raz dziennie na jogurcie, do tego pije 2 razy mleko. i mu smakuje,
          nie ma uczulenia na mleko. mleko i przetwory mleczne sa zdrowym i dobrym zrodlem
          wapnia, dlaczego mam ich odmawiac swojemu dziecku, ktore je lubi? po co
          zastepowac to chlebem, pewnie jeszcze bialym, ktory wcale zdrowy nie jest?
          oprocz tego mleka moj syn je normalne dorosle potrawy, jedynie czasem ma klopoty
          z pogryzieniem twardawego miesa.
          wydaje mi sie, ze jego dieta jest urozmaicona bez wycofywania mleka.
          chlebek (ciemny) tez chetnie jada jako podwieczorek lub przekaska na
          spacerze/zakupach

``````````````````
          kurczak: 03.03.05
          • leluchow1 Re: Dieta 1,5 roczniaka 18.07.06, 11:14
            A ktopowiedział ze dzieci maja jesc duzo chleba? maja jesc urozmaicone jedzenie
            wiec jak sie polaczy troche chlebka i troche kaszek to diete mamy bardziej
            urozmaicona. no i nie wiedze powodu zeby nie dawac dziecku ciemnego chleba.
            pozdrawiam
            ania
          • dmgr Re: Dieta 1,5 roczniaka 21.07.06, 20:44
            Z tym chlebkiem to roznie czasem bywa tak, ze jej robie chlebek z szyneczka
            pokrojone na kosteczki, do tego kosteczki pomidorka, ogorka czy cos tam. troch
            zje tego i tamtego, wybieze szynke z chleba a reszte zostawi no i tak kaszke
            jej dam na noc bo za malo zjadla a kaszke chetnie zje cala ale np. dzisiaj
            miala lekka biegukne w dzien wiec z mleka zrezygnowalam i zjadla o 18 parowke
            (zazwyczaj je dwie ale mialam tylko jedna) a ze w lodowce tylko ser, ktorego
            nie lubi to tak po 19 zrobilam jej chleba z maselkiem tylko, wsunela caly tylko
            skorke zostawila wiec drugi, zjadla chciala trzeci ale stwierdzilam, ze starczy
            na noc. Wiec z chlebem to roznie raczej nie chce. A na nalesniczki itp. to
            czasu mi braknie, wychodze z domu o 7 a wracam po 17 umeczona straszliwie wiec
            jedynie w weekendy moge poszalec jutro moze pierozki zrobie z jagodami mniam.
    • ona251 Re: Dieta 1,5 roczniaka 19.07.06, 12:17
      Moja ma rok i 5 miesięcy i jada tak np: Rano 8 kaszka mleczno-ryżowa na wodzie
      lub jajecznica na masełku z bułeczką, przed południem jogurt lub owoce, po 12
      zjada lekki obiad przeważnie to co my (czyli wszystko) po spaniu nieraz zje
      drugie danie no i tak ok 17 paróweczka lub kanapeczka z razowego chlebka z
      wędlinką, owoce no i przed spaniem ok 20 kaszka manna lub owsianka na mleku
      modyfikowanym Bebilon. No i w między czasie lubi chrupac paluszki i podajdac
      owoce.Jest zdrowa
    • mysza74 Re: Dieta 1,5 roczniaka 01.08.06, 23:14
      Moj 1,5 roczny synek w ogole zrezygnowal z kaszek - nie chce ich wcele jesc od
      jakiegos miesiaca. Dodam tez ze nigdy nie akceptowal zednego mleka (oprocz
      mojego, ale przestalam karmic jak mial rok) ani sztucznego (probowalam roznch
      rodzajow wlacznie ze smakowymi) ani krowiego. Wiec wapn przemycam w jogurtach,
      smietanach do zup, twarozkach, serze zoltym itp. Ostatnio zaczal jesc normale
      müsli czy btez platki dla dzieci z odrobina mleka UHT. Fajna zabawa dla niego,
      bo sam je lyczeka.
      Na sniadanie jest u nas powyzsze müsli lub kanapka. Kolo 11 owoce (jablka,
      winogrona, mango, truskawki, morele - lubi prawie wszystkie choc ostatnio
      zrezygnowal z bananow) i jakies ciasteczka lub buleczka do przegryzienia. Kolo
      15 obiad - je to co my, przyprawami sie nie przejmuje, bo im lepiej doprawione
      tym bardziej mu smakuje - sloiczkow juz w ogole nie chce jesc). Pozniej znow
      jakas przegryzka: jogurt itp. Kolacja twarozek owocowy lub kanapka lub
      paroweczka. Do kanapek je chetnie pomidory, ogorki, papryke czerwona a ostatnio
      nawet ogorki kiszone lub konserwowe. Niestety nie moge przekoac go jak dotad do
      jajek.

Pozdrawiam wszystkie Mamusie
      • kowalama Re: Dieta 1,5 roczniaka 03.08.06, 13:37
        Moj synek tez ma 1,5 roku, ale po przeczytaniu Waszych postow jeszcze bardziej
        utwierdzilam sie w przekonaniu, ze odstaje od Waszych dzieciaczkow, chocbby z
        powodu alergii na mleko (na jajko tez), zazdroszcze Wam tych jogurcikow,
        kluseczek na mleku, itp. Do tego zupelnie nie potrafi jesc chlebka, czy innych
        tego typu rzeczy, po prostu nie chce tego nawet sprobowac (ma wprawdzie tylko 4
        zabki i dwa dopiero rosnace), ostatnio grymasi rowniez przy zupkach. Coraz
        bardziej martwie sie, ze nie odzywiam go prawidlowosad
        • matmama Re: Dieta 1,5 roczniaka 04.08.06, 13:44
          troszke sie podbudowalam po przeczytaniu Waszych maili. Juz zaczelam sie martwic
          ze moj poltoraroczniak ma kiepska diete ale widze ze nie jest u nas najgorzej.
          Pije dwa razy dziennie ok 250 ml mleka z kaszka, poza tym sa kanapeczki (rano
          znacznie mniej niz wieczorem) z m.in bakusiem (tylko waniliowym), czasem
          wedlinka, parowka raz w tygodniu, dzemem. sa tez oczywiscie owoce (niestety nie
          niewielkich ilosciach - np tylko pol banana, pare lyzeczek brzoswini,itp), soki.
          Na obiad pochlaniane sa sloiczki (od jakiegos czasu dopiero, wczesniej zjadal
          niecaly sloiczek, teraz uwielbia, no to mu daje). czasami udaje mi sie przemycic
          zupke ugotowana przeze mnie, lubi rybe duszoną, pulpeciki z miesa mielonego, i
          spaghetii z tunczykiem (pewnie tunczyk niezdrowy, ale wcina az mu sie uszy
          trzesa). z jajkami mielismy problem - straszne wysypki po jajecznicy wiec na
          razie dalam sobie spokoj (maly jeszcze do niedawna byl bardzo uczulony na bialko
          i jajka, teraz odpukac cialko gladkie; Kowalamamo to tak na pocieszeniewink
          i niestety najgorszy skladnik naszej diety - PIASEK! Mateusz objada sie piachem
          w piaskownicy, zamiast otrzepac raczki on je oblizuje, jak mu mowie (krzycze)
          nie nie wolno, on piach w garsc i do buzi. ZGROZA!!!
          • joannapalach Re: Dieta 1,5 roczniaka 04.08.06, 21:28
            Moja córeczka ma 16 miesięcy. Jej dieta wygląda następująco
            6 - cyc
            7 - soczek (koniecznie z dodatkiem dyni)
            8 - bakuś + kanapka z szynką i pomidorem/ogórkiem/rzodkiewką (oczywiście
            wszystko jest osobno i oprócz bakusia na chodzonego. lubi też białko jajka, ale
            żółtka nie ruszy + kiwi lub nektarynka lub arbuz lub tp
            10 - cyc
            12-13 - zupka (gotowana lub ze słoiczka)
            15-16 - drugie danie (ze słoiczka)
            18 - owoc
            19-20 - kolacja - kanapka z szynką i pomidorem i danonek
            kaszki porzuciła dawno temu, może mogłabym spróbować, co na nie powie teraz,
            wszelki dodatek mleka modyfikowanego w kaszce był zaraz wykrywany.
            Dzidzia uwielbia owoce, także kalafiora, brokuły, ziemniaki, zielony ogórek i
            rzodkiewka to przysmak, za to mało pije. Ostatnio oszalała na punkcie borówek.
            Nie je ciasteczek, chrupek itp, bo nie ma kiedy. Nie wiem, co będzie z mlekiem,
            jak odstwimy cyca.
            • matmama Re: Dieta 1,5 roczniaka 04.08.06, 22:42
              mysle, ze jak sie odstawicie to Mała bez problemu zadowoli sie sztucznym mlekiem.
              A tak na marginesie podziwiam ze jeszcze sie karmicie w taki sposob smile
              • joannapalach Re: Dieta 1,5 roczniaka 13.08.06, 21:16
                bo to miło się poprzytulać smile
                • matmama Re: Dieta 1,5 roczniaka 13.08.06, 21:35
                  o tak, przytulanie to bylo TO w czasie karmienia. Brak mi czesto takiego malucha
                  przyssanego, przytulonego, calego mojego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka