ala04 17.07.06, 22:05 Witam,mam zrobić ogórki małosolne,ale nie mam pojęcia jak je się robi.Proszę o przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inez21 Re: przepis na ogórki małosolne 17.07.06, 22:36 Kupujesz ogórki i pęczek przypraw do małosolnych i zalewasz gorącą wodą .Na litr wody dajesz dwie płaskie łyżki soli Pozdrówka: aha ja jeszcze obcinam dupki w ogórkach i niektóre ogórki przecinam na pół wtedy szybciej nabierają smaku Odpowiedz Link Zgłoś
kattkak Re: przepis na ogórki małosolne 17.07.06, 22:38 do przypraw warto dorzucić papryczkę chili i duuużo czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: przepis na ogórki małosolne 17.07.06, 22:42 Ogórki układasz w słoju lub glinianym garnku przekładając koprem (łodyga, kwiat, i zielone listki - taki najlepszy), kawałkiem liścia chrzanu i czosnkiem w ząbkach (ja kroję na kawałki), wszystko zalewasz solanką. Solanka: 2 łyżki stołowe soli na litr wody, zagotować. Solanka powinna być ostudzona, przynajmniej tylko lekko ciepła. Zawsze dociskam, t.j. na ogórkach kładę talerzyk i stawiam kubek lub słoik z wodą, wtedy mam pewność, ze nic mi z solanki nie wystaje. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubisia Re: przepis na ogórki małosolne 18.07.06, 00:53 witam,ja zawsze zalewam zimną ,przegotowaną,osolaną wodą,zalewam zimną bo mam pewność że będą twarde,nie zrobią się gąbczaste pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ala04 Re: przepis na ogórki małosolne 18.07.06, 08:05 Dzieki za wszystkie porady. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzias1 Re: Można jeszcze dodać liście czarnej porzeczki 18.07.06, 20:51 i liście wiśni. Odpowiedz Link Zgłoś