Dodaj do ulubionych

mleczko orzechowe

IP: *.* 04.11.01, 21:26
W książce pt. "Wegetariańskie niemowlę" Saron Yntemy przeczytałam, że można podawć niemowlętom mleczko powstały z namoczonych i zmielonych orzechów. Czy ktoś takie coś już zrobił i wogóle bo trochę się boję. Babcia dała mi orzecha (dla rozumu) gdy byłam malutka i bardzo się pochorowałam. A przy okazji czy 9-mies. to dobry moment na wprowadzenie rodzynek, daktyli itp.?Aha, chciałam się jeszcze pochwalić, że udało mi się zrobić serek z mleka UHT. Mały zjadł trochę na śniadanie i bardzo mu smakowało. To cieszy. :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 05.11.01, 15:20
      Cześć! Ja tylko chciałabym się dowiedzieć jak zrobiłaś ten serek. POZDRAWIAM Iza
    • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 05.11.01, 21:41
      Serek zrobiłam trochę nietypowo, ale liczy się efekt. Do mleka UHT dodałam trochę kefiru i zostawiłam na dwa dni, aż zobaczyłam, że się zsiadło. Może nie trzeba czekać tak długo, ale wcześniej nic nie było widać. Następnie zagotowałam nowe mleko i wlałam do niego to kwaśne. Zamieszałam, wylałam na gazę bawełnianą i zostawiłam, żeby odciekło. Gotowe. :-))Właśnie przeczytałam, że twaróg z mleka pełnego nazywa się ricotta, a właśnie ricotta był moim ulubionym białym serkiem, ale w sklepach jest on bardzo drogi.Smacznego i czekam na odpowiedź w sprawie mleczka orzechowego.
    • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 06.11.01, 21:41
      ja robie takie mleczka, a co do wprowadzania, szkoly sa rozne, ja odczekalam z orzechami do 16 miesiecy, wczesniej byl sezam, pestki, suszone owoce, figi, daktyle, migdaly, teraz orzechy nie szkodza ale zawsze pamietaj, ze podawac nalezy odrobinke. pozdro.j.
    • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 07.11.01, 23:44
      A czy migdały to nie orzechy, bo mi właśnie chodziło o mleczko migdałowe lub sezamowe. Napisz co z nimi (tymi mleczkami) robisz bo mi się wydaje, że to nie ma za bardzo smaku. Co dodajesz?
      • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 08.11.01, 09:54
        wbrew pozorom i miogdalowe i sezamowe maja mnostwo smaku ale ja nie jem miesa ani nie sole wiec moze dlatego ten smak czuje, tak jak slodycz warzyw i owocow. niewazne. do mleczek nic nie dodaje ale za to mleczka dodaje do dan kaszowych (jakby maxi jadl jakies inne) a sama jem je z muesli wlasnej roboty. jak sie kasza w granku juz prawie dogotowala to dolewam mleczka (wczesniej specjalnie daje mniej wody niz trzeba) i kasza tym mleczkiem naciaga. ale do koktajlu mozna dodac rodzynki, daktyle, figi, wiorki kokosowe i juz sa jakies smaki, pozdro.j.
    • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 08.11.01, 12:20
      Jojo, a jakie dajesz proporcje wody do migdałów i w czym je miksujesz?ps. Ja też nie jem mięsa, a solę bardzo umiarkowanie.Ewa :-))
      • Gość: guest Re: mleczko orzechowe IP: *.* 08.11.01, 16:30
        normalnie powinno sie miksowac w mlynku do kawy albo takich specjalnych domowych zarnach (widzialam w amsterdamie, u nas jeszcze nie ale moze gdzies sa). ja jako znany leniwiec uzywam platkow migdalowych, garsc na szklanke wody i miksuje normalnym mikserem. ale jak kiedys mi zabraklo platkow to wzielam normalne migdaly, zalalam woda na kilka godzin, wylalam wode, zalalam wrzatkiem, i zmiksowalam mikserem p;atrzac na niego podejrzliwie, nic sie nie stalo, nawet nie jeknal a mleczko wyszlo wysmienite, lepsze niz to z platkow oczywiscie.pozdro.j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka