Dodaj do ulubionych

Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy???

IP: *.* 19.01.02, 14:38
Mój synek od jakiegoś czasu budzi się do nocnego karmienia (do tej pory spał pięknie całą noc). Pani doktor poradziła mi, abym wprowadziła do jego jadłospisu wieczorną kaszkę, która "zapcha" mu brzuszek i pozwoli wyspać się całej rodzince do rana. Kupiłam więc kaszkę na wodzie "bobovity" (tą z malinami), ale Dawid nawet na nią nie chce spojrzeć, bo mamy mleczko o wiele lepsze! W dzień zjada od 0,5 do 1 słoiczka zupki, ok 0,5 owoców i dosłownie 3 łyczki soczku. Kilka dni temu kupiliśmy chrupki kukurydziane, za którymi maluch przepada. No, ale nadal zastanawiam się nad tą wieczorną kaszką. Czy Wy dajecie "wieczorne" kaszki? Jakie i czy pociechy je lubią? Jak u Was wygląda jadłospis? Pozdrawiamy! Mama Anka i Synek Dawidek
Obserwuj wątek
    • Gość: plepla Re: Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy??? IP: *.* 19.01.02, 16:50
      Aniu jeśli Małemu smakują chrupki kukurydziane to może kupisz właśnie kaszkę lub kleik kukurydziany, poza tym wielu dzieciom nie smakują kaszki na wodzie. Lepiej robić je na mleku - w moim przypadku jest to preparat mlekozatępczy a ty możesz robić na swoim ściągniętm mleczku.Ja do takiej bezsmakowej kaszki kukurydzianej na mleku dodaje trochę przecieru owocowego hippa lub gerbera.
      • Gość: Annnia Re: Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy??? IP: *.* 25.01.02, 08:58
        moja córa na kaszkę nawet nie spojrzy. próbowałam kilka razy i zawsze kończyło się pluciem, więc dałam za wygraną. po spacerze (ok. 13) zjada cały lub pół słoiczka zupki, około 17 cały słoiczek deserk lub serka (zaczełam dawać jej danonki, b. lubi i nie ma wysypki!), w miedzyczasie pół buteleczki soku i oczywiście cyc. no i w nocy dwa karmienie obowiązkowe. łudzę się, że kiedyś z tego wyrośnie i będzie przesypiać cała noc.
        • Gość: Anna-Maria Re: Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy??? IP: *.* 26.01.02, 23:51
          Mój Maluszek nie tknie kaszki z mlekiem ani moim ani modyfikowanym. najbardziej lubi rozrobioną z wodą i do tego dodaję owocki ze słoiczka lub np. próżone jabłuszka. Muszę jednak przyznać, że Alek nie "zapycha" się tą kaszką. A może jest po prostu małym głodomorkiem....? od urodzenia nie przespał jeszcze ani jednej całej nocy. Budzi się minimum dwa razy (często więcej).Powodzenia w "zapychaniu"Anka
          • Gość: Annnia Re: Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy??? IP: *.* 27.01.02, 08:50
            moja córa raz przespała całą noc,ale to było na wyjeździe w góry, więc sie nie liczy, bo pewnie swieze powietrze ja dobiło ;-)
        • Gość: wike KISIEL,BUDYŃ-jak ugotować?????????????? IP: *.* 07.02.02, 23:50
          Jak ugotować kisiel i budyń????Wiki skończyła 7 mies.,nie dostaje cyca,ma odstawione jabłko(uczula??).Chciałabym ugotować jej kisiel lub budyń,ale nie wiem jak , te z torebki odpadają.Wiem że niektóre Mamy same gotują,proszę o pomoc.Jeśli kisiel to z jakich owoców można?Czy mogą być owoce z puszki np.brzoskwinie?Budyń z jakiego mleka(Bebilon,NAN1)?Chciałabym urozmaicić jej jadłospis.Pozdrawiam.:)
          • Gość: maka Re: KISIEL,BUDYŃ-jak ugotować?????????????? IP: *.* 08.02.02, 09:15
            Budyniu nie gotowałam, ale kisiel robię w sposób następujący:1. w 50 ml zimnej wody rozmieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i np. deserek ze słoiczka (Filipowi najbardziej smakują morele Gerbera)lub sok najlepiej domowej produkcji lub przetarte osobiście owoce (dowolne, bardzo dobre są maliny) mogą być mrożone2. zagotować ok 150 ml (niecała szklanka)3. do gotującej się wody dodać "wymieszany punkt 1"4. gotować 1-2 minuty (jak kisiel z torebki)
          • Gość: ulcik Re: KISIEL,BUDYŃ-jak ugotować?????????????? IP: *.* 08.02.02, 10:09
            Hej Ja gotuję kisiel w ten sposób:biorę soczek obojętnie jaki - odlewam z niego troszeczkę i wsypuję do tej części trochę maki ziemniaczanej i odstawiam na boczek, resztę lekko podgotowywuje i wtedy dopiero dolewam odstawioną część i tak powstaje mój KISIEL.polecam mojej córce smakuje bardzo .A brzoskwiń w puszcze nie dawaj bo tam są konserwanty i całą masa paskudztw. pozdrawiam
    • Gość: Mycha Re: Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy??? IP: *.* 29.01.02, 01:20
      Mychaś zjada z wielkim apetytem kaszkę i na wodzie, chociaż woli na mleku modyfikowanym - wsypuję tak niedużo 1-2 łyżeczki na miseczkę. Tylko jeden warunek sukcesu w jedzeniu kaszki - MUSI być z przetartym owocami.
    • Gość: Iwona Re: Mamy 7-miesięcznych maluchów - Co zjadają pociechy??? IP: *.* 21.02.02, 11:14
      Adaś grzecznie zjada kleik lub kaszkę ryżową na kolację. Na początku robiłam mu na sztucznym mleku, plus trochę owoców (tj. 120 mleka, kleik na gęsto plus pół słoiczka owoców). Niezła porcja, ale i tak go to nie zapychało i budził się w nocy dwa razy. Ostatnio przestał mu smakować kleik na mleku, ale za to zjada kaszkę bobovity (jabłkową) na wodzie (80 ml, na gęsto - łyżeczka stoi) plus cały słoiczek owoców. Potem przed snem obciąga cyca, a i tak budzi się o 2 i o 5-6, domagając się "czegoś na ząb".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka