Gość: G IP: *.* 08.06.02, 22:31 Moj syn skonczyl 4 m-ce. Jest karmiony tylko butelka. Powinnam zaczac podawac soczki itp rzeczy. Czy mozecie mnie poinstruowac co i w jakiej kolejnosci podawac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giks Re: Pokarmy stale IP: *.* 09.06.02, 19:07 Nasz pediatra zalecił : najpierw sok z jabłka (przez tydzień), po tym jabłko tarte. Następnie zupa jarzynkowa, potem mięsko ale nie cięlęcina tylko indyk lub królik. A na końcu żółtko jajka, gotowane na twardo 6 minut.Poza tym polecam ci książkę kucharską ze strony http://www.ebook.of.pl. Znajdziesz tam fajne i proste pszepisy dla niemowląt. Wszystko poukładane w zależności od wieku dzieciątka. Naprawdę polecam. Aga z Mateuszkiem 5 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaD. Re: Pokarmy stale IP: *.* 11.06.02, 22:07 A ja tylko dodam, ze tu gdzie mieszkam (Wielka Brytania) odradza sie zupelnie podawanie sokow maluchom. Wystarczy mleko i/lub woda. Kwasy zawarte w owocach sa glownym powodem problemow z zabkami.Pozdrawiam,Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgnieszkaP. Re: Pokarmy stale IP: *.* 12.06.02, 04:01 Ano właśnie, Kasiu, w Kanadzie też rekomendują wprowadzenie soków dopiero kiedy dziecko pije z kubka, po posiłku, i na początek pół na pół z wodą. Jako ciekawostkę dodam że kolejność wprowadzania pokarmów stałych ( rekomendowana ) jest zupełnie inna. Najpierw kaszka ( ryżowa idzie na pierwszy ogień ), potem warzywa, a na końcu owoce. Warzywa proponują podać przed owocami ponieważ uważają że jak dziecko pozna słodki smak owoców to później może odmówić jedzenia warzyw. Nie wiem ile w tym prawdy ale moje dzieci faktycznie zajadały się warzywami ze słoiczków kiedy pierwszy raz je wprowadziłam ( np. takie coś jak zielony groszek, bleee ). Oczywiście, każdy robi tak jak uważa. Natomiast z mojego własnego doświadczenia ... Kuba pierwszy raz dostał tarte jabłko ( czyli takie nie ze słoiczka ) jak miał 8 miesięcy. A po tym jabłuszku ... pupa jak ogień Tak więc na razie odpuściłam.Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś