Gość: lisa IP: *.* 03.07.02, 15:16 czy możecie mi powiedzieć jak to jest - podobno kaszki są bardziej kaloryczne(tuczące) niż mleko, ale gdy patrzxe na klaorie w 100 gramach to czasami mleko posiada ich więcej.Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AniaSK Re: mleko czy kaszka? IP: *.* 03.07.02, 16:08 Z tego, co się orientuję istotnie mleko jest mniej kaloryczne niż kasza - tak przynajmniej jest w żywności dla dorosłych (mleko 3,2%- ok. 60kal w 100ml, kasza jęczmienna ok 160kal w 100g - trochę to ciężko porównać bo raz jednostka to ml, a raz gramy). I myślę, że podobnie jest z produktami dla dzieci. Może przeczytałaś ilość kalorii w "proszku" a to nie to samo co "mleko w płynie"??? Napisz coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzenna Re: mleko czy kaszka? IP: *.* 03.07.02, 20:50 Może kaszka jest bardziej tucząca gdyż jest węglowodanem, a mleko zalicza się do białek, które się nie odkładają w tkance tłuszczowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: mleko czy kaszka?do AniaSK IP: *.* 05.07.02, 10:50 to fakt przeczytałam o ilości kcal w proszku ,ale wiesz dla mnie kalorie to czarna magia. Czyli w takim razie lepiej podawać mleko w proszku dla dzieci niż kaszkę. Tylko czy sama moge zdecydować które mleko wybrać? Proszę o radę.Niestety mleko sojowe odpada w nocy bo fatalnie się rzopuszcza w wodzie i trzeba je przecieraćprzez sitko (robią się grudy) i tu leży cały problem, bo gdyby rozpuszczało się jak kasza lub mleko proszkowane zwykle nie byłoby problemupozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: mleko czy kaszka?do AniaSK IP: *.* 05.07.02, 11:03 Liso, ta tak jakbyś pytała: co zdrowsze pomidor czy jabłko? jedno i drugie, i mleczko i kaszka są potrzebne, bo zawierają jednak inne elementy, prawda? Jak dodasz kaszkę do mleka to będzie bardziej sycące.Co zaś do rozpuszczania mleka - czemu używasz sojowego, czy dziecko jest alergikiem? Bo ja używam Bebilonu Pepti, wsypuję do kubka mleko, zalewam wodą i trzepię tak długo, aż się rozpuści - czyli ok. 10sekund i... żadnej grudeczki (nawet jak dosypię kaszki).Pozdrawiam ciepło, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia22 Re: mleko czy kaszka? IP: *.* 03.07.02, 20:52 Chodzi o to, że dziecko zje więcej kaszki niż wypije mleka, jest ona mniejsza objętościowo i więcej się jej mieści w małym brzuszku.Madzia Odpowiedz Link Zgłoś