Dodaj do ulubionych

Szybkowar - ale cudo!

IP: *.* 18.07.02, 10:14
Ahoj!Pytanie wprawdzie nie było do mnie, ale i tak odpowiem :-) jak robię bigos (bo lecza z cukinii ni erobie i też chętnie się dowiem).A bigosik to robię tak:biorę 2 średnie kabaczki, 4 cebule dość duże, 1 papryka czerwona, garść grzybów suszonych, olej, kiełbasa w ilościach jakie kto lubi, 3 liście laurowe, 5 ziarnek ziela angielskiego, 5 ziarenek jałowca, sól, pieprz, ewentualnie przecier pomidorowy i wino,Grzyby zamoczyć we wrzątku. Kabaczki obrać ze skórki, przeciąć na 4 części wzdłuż i wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić (lub zetrzeć) na plasterki ok. 1-2 mm grube. Udusić na odrobinie oleju z listkami, zielem i jałowcem. UWAGA: z objętości zostaje 0,25!!! Cebulę przeciąć na pół wzdłuż i potem w plasterki grube dość, paprykę w słupeczki i podsmażyć to to na szklisto w odrobinie oleju a potem wrzucić w to posiekane grzyby razem z ich zalewą i dusić aż zmiękną (grzyby znaczy się). Teraz połączyć z uduszonym kabaczkiem – tego już dalej nie dusimy. Kiełbasę pociąć w plasterki i obsmażyć. Jeśli chcemy dodać wino i inne to dolewamy do tej kiełbasy i dusimy chwilkę po czym mieszamy z kabaczkiem i resztą. Właściwie to potrawę należy spożywać dopiero następnego dnia, ale czy dotrwa?Pozdrófka :hello:Alka
Obserwuj wątek
    • Gość: SylwiaKarolina Re: Szybkowar - ale cudo! IP: *.* 18.07.02, 10:19
      No jak zwykle - zamiast tabulatora, enter. Przepraszam :)Drogie emamy, czy macie może jakieś pomysły jak można wykorzystać szybkowar? Kocham ten sprzęt od kiedy wykonanie gołąbków zajmuje mi 1,5 godziny razem z ich gotowaniem. Robię w szybkowarze jeszcze gulasz i inne duszone mięsa, ale tak się zastanawiam, czy to na pewno koniec możliwości tego cudownego garnka?Znacie może jeszcze jakieś inne zastosowanie szybkowara?Czekam na sugestie,pozdrawiam,Sylwia, która ma teraz znacznie więcej czasu.
      • Gość: Paulina1 Re: Szybkowar - ale cudo! IP: *.* 19.07.02, 10:34
        Cześć, Sylwio!!To faktycznie poczatek, czasu będziesz mieć jeszcze więcej.Od czasu przywiezienia przez mojego ojca jeszcze z dawnej komunistyczne Bułgarii tego "cuda" w naszym domu najważniejszym garnkiem jest szybkowar. A to z jednego powodu - gotujemy w nim wszystko (no może z wyjątkiem jajek, chociaż nie próbowałam, może się da ;-))A więc: wszelkie mięsa, jarzynki, oczywiście ziemniaczki, kasze, ryże, makarony, wszystkie możliwe zupy - błyskiem!!!A przebojem moim zdaniem jest BÓB gotowany 2 minuty!!!No to miłego kucharzenia :-)), pozdrawiamPaulina
        • Gość: SylwiaKarolina Re: Szybkowar - ale cudo! - do Pauliny IP: *.* 19.07.02, 20:01
          A ten bób wrzucasz do gorącej wody i wtedy dwie minuty, czy dwie minuty od momentu,kiedy zacznie wypuszczać powietrze?Próbowałam ugotować zupę, ale mi niespecjalnie szybciej ugotował (prawie pół godziny). Możesz mi napisać, jak to robisz, a może to jednak tyle trwa?Dzięki,Sylwia pazerna na wolny czas :)
          • Gość: Paulina1 Re: Szybkowar - ale cudo! - do Pauliny IP: *.* 22.07.02, 14:50
            Cześć!!Przepraszam, że dopiero teraz, ale ja już z czasem przestaję "wyrabiać" ;-)No więc najpierw bób: trochę przesada z tymi dwiema minutami na wrzątek, ja robię tak: zalewam zimną wodą, solę i na mocny ogień, jak zacznie mocno "krzyczeć" to daję na malutki gaz i gotuję jeszcze 2 minuty - koniec.A zupę nauczyłam się robić wrzucając wszystko jednocześnie, ale bez mięsa ( niestety mięsne robię na raty, tzn. najpierw mięso, potem dorzucam resztę i zagotowuję jeszcze raz) - wrzucam do garnka na zimną wodę wszystkie składniki, dorzucam kostkę rosołową, trochę oliwy z oliwek i doprawiam. Stawiam na duży ogień i czekam do zagotowania, po zagotowaniu od razu wyłączam gaz - koniec.... :-)miłego gotowania, pozdrawiamPaulina
            • Gość: SylwiaKarolina Re: Szybkowar - ale cudo! - do Pauliny IP: *.* 22.07.02, 20:41
              Serdeczne dzięki, idę testować.Sylwia
              • Gość: Paulina1 Re: Szybkowar - ale cudo! - do Pauliny IP: *.* 23.07.02, 10:46
                POWODZENIA!!! :-)
                • Gość: asik Re: Szybkowar - ale cudo! - do Pauliny IP: *.* 25.07.02, 13:32
                  Cześć,Dziewczyny powiedzcie ile teraz może kosztować taki szybkowar. Ja mam jeszcze pewne obawy, boję się że to cudo może wybuchnąć. Moja mama miała jakieś 10 lat temu szybkowar i korzystała dosyć często. Niestety gdzieś się zapodział. Ale z chęcią bym sobie go sprezentowała.Zwłaszcza, że co drugi dzień trzeba stać przy garach i gotować.Pozdrawiam,Asik mama Kubusia
                  • Gość: SylwiaKarolina Re: Szybkowar - ale cudo! - do Pauliny IP: *.* 25.07.02, 16:16
                    Cześć!Dokładnie to nie wiem, ja swój dostałam w prezencie, ale podpytałam mamę i ona za to cudo zapłaciła półtora roku temu ok.170 zł. Ale to są dwa garnki (2 i 4 litry) z jedną pokrywką, pasującą do obydwu. Mama kupowała to w którymś hipermarkecie, chyba HIT.Też się bałam, że może wybuchnąć, więc przed każdym użyciem maniakalnie sprawdzam drożność zaworków. Na razie żyjemy :) i kuchnia też cała.Sylwia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka