Dodaj do ulubionych

jedzonko dla malucha

IP: *.* 14.11.02, 12:10
Witam wszystkich,jestem tu po raz pierwszy - do tej pory buszowałam głownie na bajbusie, ale ten niestetu przestał działać. Mam prośbę, powiedzcie mi proszę - czym i jak często karmicie wasze 4, 5-ciomiesięczne dzieciaczki. Mam tutaj na mysli głównie wprowadzanie nowych potraw do jadlospisu. Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam serdeczniePola - mama 5-miesięcznego Piotrusia.
Obserwuj wątek
    • Gość: olaw Re: jedzonko dla malucha IP: *.* 14.11.02, 12:39
      A czy karmisz go piersią? Bo jeżeli tak :) to niczym, czekasz grzecznie (i wygodnie :sol:) az skończy 6 miesiecy i wtedy powolutku możecie próbować nowe smaki.A jak nie piersią to nie wiem.Olaw
    • Gość: guest Re: jedzonko dla malucha IP: *.* 14.11.02, 12:54
      Witaj Pola!Ja tez jestem mama 5-cio miesiecznej Amelki a z tym jedzonkiem jest tak:od okolo 3-4 tygodni podaje malej kaszke ryzowa na mleku,probuje ze skrobanym lyzeczka bananem,tartym (surowym) jablkiem oraz gotowanym jablkiem, gotowana marchewka z odrobina maselka.To tyle jezeli chodzi o moje "popisowe" gotowanie (mysle ze nic nie ominelam).Probowalam tez kilku sloiczkow i Amelce najbardziej "lezy" slodka kukurudza plus kurczak.Moze nie wszystkie "nasze" dania sa w kolejnosci czy na miejscu ale mojemu dziecku nic zlego sie nie dzieje.Pewnie wiesz ze wprowadzamy jedzonko w sposob nastepujacy: jedna nowa potrawa przez trzy dni a dopiero pozniej nastepna (chodzi o latwe wyeliminowanie produktu,ktory uczuli w miedzy czasie malucha) no i zaczynamy od lyzeczki pierwszego dnia itp.Ja wyznaje jeszcze jedna zasade,ze dopoki dziecko jest tylko na cycu wystarsza cyc a jezeli podajemy jakies inne jedzonko to nalezy podawac tez wode.Pozdrawiam.AGA>P.S.Musze sie przyznac ze moja niunia posmoktala juz truskawke i arbuza i nic.Zycze smacznego i oby Twoj Piotrus nie wykazywal sklonnosci do alergi.
      • Gość: guest Re: jedzonko dla malucha IP: *.* 14.11.02, 17:11
        Wielkie dzięki,Piotruś pije NAN 2 i NAN 2R - do końca trzeciego m-ca był wyłącznie na piersi, ale później zaczęło mi brakować pokarmu i przeszlismy na sztuczne, ale nadal raz na dobę (w nocy) dostaje cyca. Ja zaczęłam od jabłuszka, potem próbowalismy zupkę marchewkową z ryżem - smakowała, a dzisiaj dostał jarzynową i też poszło OK. Soczek jabłkowy od czasu do czasu-jak mamy ochotę (dzisiaj pluł nim na wszystkie strony, więc odpuściłam).Trzymasz się może jakichś zasad co do pór okreslnych posiłków?Pozdrawiam serdeczniePolaPS. Dodam, że Pioruś ma już 75 cm i waży 8 kg.
        • Gość: Dyska_ Re: jedzonko dla malucha IP: *.* 14.11.02, 18:07
          Wiatj Pola :)Równiez jestem mamą 5-cio miesięcznego chłopczyka i jeśli masz ochote, to zapraszam Cię do dyskusji z innymi mamami na podforum "Z życia rówieśników" - wątek "Dzieciaczki z czerwca 2002" Pozdrowionka :hello:Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka