Dodaj do ulubionych

mleko z kartonika..

IP: *.* 27.12.02, 11:30
Kochane Mamusie!Powiedzcie mi proszę, czy 1-rocznemu maluchowi można już dawać mleko krowie z kartonika (pasteryzowane)? I czy trzeba je wcześniej zagotować?Moja Wiki nie znosi "mieszanek" i w związku z tym nie pija mleczka wcale. Spróbowałam z tym krowim i nawet jej zasmakowało ale... czy jej nie zaszkodzi? (nie miała żadnej wysypki ani biegunki po tym jednym razie).Kto tak już próbował?Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota25,5 Re: mleko z kartonika.. IP: *.* 27.12.02, 12:09
      Ja daję dziecku od 1,5 roku i zawszę gotuję.Wcześniej kupowałam w woreczku ale szybko mi kwaśniało a teraz daję z kartonika 2%.Zapytaj pediatrę czy nie ma przeciwskazań.Pozdrawiam mama 3 latki.
      • Gość: Vase Re: mleko z kartonika.. IP: *.* 27.12.02, 12:37
        Tu w Anglii zalecaja mleko krowie wlasnie od 1 roku zycia. (Od skonczenia 1-go, ma sie rozumiec) Jezeli pasteryzowane (a o takie pytasz, z kartonu) to oczywiscie nie trzeba gotowac. Natomiast nie moze to byc mleko odtluszczone, ani o zmniejszonej zawartosci tluszczu. Musi byc PELNOTLUSTE. Od 3-go roku zycia mozna podawac 2%.No, ale to tu. :)
        • Gość: Amarina Re: mleko z kartonika.. IP: *.* 27.12.02, 14:02
          Mateusza karmiłam piersią do 20 m-ca, więc zwlekałam z podawaniem mleka krowiego. Zaczęłam mu dawać mleko jak skończył 18 m-cy. Nie zasmakował w nim, więc "przemycałam" mu w kaszce, dostawał też jogurty i serki homo (uznaje tylko Danio waniliowe). Teraz zasmakował w kawie ince (jest taka z witaminami o smaku waniliowym dla dzieci), którą mu robię na mleku. Używam tylko mleka z kartonu i tylko 3,2%(Mati kończy w styczniu 2 lata, a do 3 lat dziecko nie powinno pić mleka odtłuszczonego). Nie gotuję go jeżeli nie stoi otwarte w lodówce dłużej niż dzień. Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: epaula Re: mleko z kartonika.. IP: *.* 30.12.02, 22:35
            Cześć!Możesz śmiało podawać mleko z katrona bez gotowania , tylko jeśli jest poddane procesowi UHT. Mleko pasteryzowane absolutnie się do tego nie nadaje.!!!!!Kartony UHT mają kształt prostopadłościanu, mleko pasteryzowane pakowane jest w katrony z tzw. daszkiem.Mleko UHT nie zawiera konserwantów a swoją trwałośc zawdzięcza właśnie procesowi UHT (mleko poddaje się na kilka sekund ultrawysokiej temperaturze i momentalnie schładza) i to wystarcza. Po co więc gotować mleko raz już zagotowane. :)Radzę jednak kupować kartoniki z zamknięciem, żeby zapachy i drobnoustroje z lodówki (np. z jaj) nie przedostały się do mleka.Mleko pasteryzowane poddane jest chwilowo temperaturze ok 80 stopni i potem normalnie jest schłodzone. A więc trzeba je koniecznie przegotować.Mleko UHT jest lepiej tolerowane przez moją córkę niż to pasteryzowane. Rzecz gustu.Pozdrawiamepaula
            • Gość: gdynianka Re: mleko z kartonika.. IP: *.* 01.01.03, 20:05
              Czytalam w różnych czasopismach, że mleko modyfikowane powinno sie podawac do 3 roku życia gdyż to zwykłe zbyt obciąża nerki, natomiast w książce pt.PIERWSZY ROK ZYCIA DZIECKA jest napisane można podawać po 1roku z kartonika.Swojej 20mieś. córce mleko Nestle Bifidus i z miodem choć lubi też mleko z kartonu też lubi. Może ktoś z Was wie jak to jest naprawde i ile mleka powinno wypijać dziecko 2 letnie,moja Maja niespełna 0.5l dziennie pije.Chetnie poznam Wasze zdanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka