Dodaj do ulubionych

Jak gotować soję?

IP: *.* 13.01.03, 22:07
Od jakiegoś już czasu nurtuje mnie pytanie, jak powinno się gotować soję? ... Na opakowaniach ziaren soi zwykle zamieszczona jest krotka informacja o sposobie gotowania, ale i one okazują się sprzeczne. Najczęściej zaleca się namoczenie soi na noc, a potem gotowanie jej 1-3 godzin w zmienionej wodzie. I tutaj nurtowała mnie zawsze ta rozbierzność czasowawinkBo w końcu ona już po godzinie wydaje się być miękka.I ostatnio w jakieś gazecie (z tych średnio ambitnych), wycztałam, że należy ową nieszczęsną soję zalewać wrzątkiem, odczekać do jego ostygnięcia i ponownie zalać wrzątkiem - i tak przez trzy godziny!. A potem dopiero ją ugotować. Podobno skraca to czas gotowania do pół godzinywink Dodano jeszcze, że taki sposób przyrządzania jest konieczny, ponieważ pozwala on na eliminację jakiś cukrów powodujących wzdęcia i fermentację. Wypłukują się też jakieś związki wiążące witaminy i minerały..., choć pewnie jak mniemam również i cenne jej składniki.Póki co pozostaję przy tej drugiej metodzier, bo moja rodzina jakoś lkepiej trawi tak przyrzadzoną soję...Ale możę Wy gotujecie ją inaczej?Proszę o opinie i pozdrawiam Sylwia
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka