Dodaj do ulubionych

500-600 ml

IP: *.* 15.01.03, 23:05
Za dwa dni moja córeczka kończy 10 mies., a od dwóch dni wlaściwie nie ssie już piersi. Podobno dziecko w jej wieku powinno wypijać 500-600 ml mleka dziennie. Jak to zrobić? Nam sie udaje 350-400 ml, tzn. dwie kaszki na mleku modyfikowanym NAN2 Bifidus. Butli z mlekiem nie chce wziąć do ust za żadne skarby. Moze mozna jakos zastąpić mleko? Np. jogurty, deserki z twarozkiem, twarozki mogą zastąpić jedną porcję mleka? Jeśli tak to w jakich porcjach? Do tej pory uzupełniałam tę lukę własnym pokarmem, ale teraz Zuza już nie chce piersi. Poradźcie mi proszę. asia
Obserwuj wątek
    • Gość: anmart Re: 500-600 ml IP: *.* 20.01.03, 19:45
      mozna podawać tzw. kisiel mleczny: potrzeba ok 140 ml wody + 4 miarki mleka + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ewent. pół (lub całe jeżeli dziecko ma ponad 10 mies.) żółtka.Część wody (Zimnej!!!) rozmieszać z mąką i żółtkiem i zagotować. W pozostałej wodzie rozrobić mleko. Dodać do kisielu i dobrze rozmieszać aż się połączy. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać trochę wody. Jeżeli dziecko nie chce jeść mozna poeksperymentować z cukrem (max pół łyżeczki). Podobnie można zrobić kisiel z soku (oczywiscie bez żółtka i lepiej też bez mleka) - dobry deser.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka