Dodaj do ulubionych

propozycje do hitów 2003

IP: *.* 05.02.03, 13:13
Może zaczniemy prowadzic taką listę? Mam juz pierwsze propozycje:Kulki serowo-czosnkowe w oliwie25 dkg białego sera rozetrzeć widelcem z solą, pieprzem, oregano, bazylią (dowolne ilości ile kto lubi) oraz 2/3 ząbkami zgniecionego czosnku (czosnkojady mogą dać 4 duże ząbki. Z masy ugniatać w rękach małe kulki, układać w słoiku i każdą warstwę zalewać oliwą (najlepiej extra vergine). Kulki powinny co najmniej jeden dzień postać w lodówce żeby przeszły oliwą i przyprawami. Potem taką kulkę smarować na chlebku, bagietce, grzance.....Pycha ogromna. A na deser ciasto popularne ostatnio bardzo znane jako PIJAK tudzież CYCKI MURZYNKIciasto:9 białek 2/3 szklanki cukru pudru 1 i 2/3 szklanki wiórków kokosowych1 i 1/3 szklanki maku 5 żółtek krem: 1 kostka masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 budynie waniliowe lub 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki ziemniaczanej1 litr mleka 4 żółtka polewa: dwie tabliczki czekolady, trochę mlekadodatki: okrągłe biszkopty1 szklanka wódki lub innego alkoholu 1 szklanka herbatyrodzynki lub migdały Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Dodawać po jednym żółtku ubijając. Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem. Piec przez ok. 20 minut w 160C. Ugotować budyń (1 litr melka + 3 budynie lub mleko + po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej - ma być bardzo gęste). Utrzeć masło z 1/3 szklanki cukru pudru, 4 żółtkami, zmiksować z zimnym budyniem waniliowym.Rozpuśćić czekoladę w paru łyżkach mleka. Na ostudzone ciasto makowo-kokosowe, wyłożyć krem budyniowy i układać na nim okrągłe biszkopty zamoczone na chwilę w ponczu (1 szklanka alkoholu, 1 szklanka herbaty, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce lub migdale. I jeszcze jeden przepis niezwykle wyszukany, sama go nie jeszcze nie robiłam ale ciasto z tego przepisu już jadłam i prawie zemdlałam z wrażenia - GIBANICANa ciasto kruche (spód):250 g mąki 80 g masła 2-3 łyżki śmietany 1 jajko łyżka cukru, szczypta soliNa ciasto półfrancuskie (warstwy):400 g mąki 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 1 jajko szczypta soli, trochę ciepłej wodyDodatkowopół kubeczka śmietany na polewę, pół kostki roztopionego masłaNa nadzienie makowe:200 g mielonego maku 50 g cukru paczka cukru waniliowego 100 ml śmietany 1 jajko Na nadzienie serowe:400 g sera mielonego białego50 g cukru 50 g rodzynek 100 ml śmietany 1 jajko Na nadzienie orzechowe:200 g mielonych orzechów włoskich 50 g cukru paczka cukru waniliowego 100-200 ml mleka szczypta cynamonu Na nadzienie jabłkowe:500 g jabłek 30 g cukru skórka z 1 cytryny szczypta cynamonu Najpierw zagniatamy ciasto kruche na spód - siekamy masło z mąką i cukrem, śmietaną i jajkiem. Kiedy składniki się połączą odkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, oliwę i ocet i zagniatamy ciasto dolewając letniej, przegotowanej wody (jak na strudel). Rozwałkowujemy z niego kilka cieniutkich placków, rozciągamy palcami i odkładamy do przeschnięcia. Przygotowujemy nadzienie: zalewamy mak gorącym mlekiem, ucieramy mikserem z cukrem i jajkiem. Tak samo postępujemy z nadzieniem orzechowym. Ser ucieramy z cukrem, rodzynkami, śmietaną i jajkiem. Obrane jabłka kroimy w plasterki i gotujemy 10 minut z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Kruchym ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem tortownicy wyciągając jego boki lekko do góry. Wykładamy na to 1-cm warstwę nadzienia makowego, na to cienki płatek ciasta francuskiego, skrapiamy je rozpuszczonym masłem, na to nadzienie serowe, płatek ciasta, nadzienie orzechowe, jabłkowe, itd. Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Polewamy je śmietaną i wstawiamy do gorącego piekarnika na około godzinę. A na obiad: szpecle z kurkami (a ponieważ nie sezon na kurki z każdymi innymi grzybami duszonymi w sosie śmietanowym lub z innymi mięsiwami w sosie)szpecle - czyli kluski niemieckie2 jajka, trochę wody mineralnej gazowanej, kilka dużych łyżek mąki (na oko) ubijamy jak na lane kluski z tym że musi być znacznie bardziej gęste, dodajemy posiekany szczypiorek (super właśnie do kurek) lub koperek. Mieszamy a w tym czasie zagotowujemy wodę z odrobiną oliwy i soli. Na wrzątek wrzucamy z łyżki ciasto, tak by wyszły podłużne kluski, można pomóc sobie talerzem - ciasto po trochu wylewamy na płaski talerz i "ściągamy" do wrzątku odcinąjąc po kawałku nożem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z sosami. Nie wiem czy proces opisałam dosyć dokładnie, ale warto spróbować.pozdrawiamsylwia
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka