Dodaj do ulubionych

Chinszczyzna-potrzeny przepis!

IP: *.* 06.03.03, 19:10
Dziewczyny poratujcie mnie przepisem na chinszczyzne. Niby wiem, ze filet z kurczaka i duszone warzywa, ale nie chcialabym eksperymentowac (na pewno dodaje sie jeszcze cos o czym nie wiem!!!). W sobote moja corcia konczy roczek i chcialabym podac gosciom cos nowego.Nie zostawcie mnie na lodzie (do soboty coraz blizej), prosze....Pozdrawiam Ewa.
Obserwuj wątek
    • Gość: ulcik Re: Chinszczyzna-potrzeny przepis! IP: *.* 06.03.03, 20:07
      Zobacz tu : http://www.sokolow.pl/strona.php?p=59ja to robiłam ( i różne tego pochodne ) i było pyszne :Dalbo tak http://www.kuchnia.3miasto.pl/926.htmsmacznego :) :)ulcik
      • Gość: kubuś Re: Chinszczyzna-potrzeny przepis! IP: *.* 06.03.03, 20:26
        hmmmm 1)filety z kurczaka kroisz na cienkie paseczki (okropnie żmudne zajęcie :( ) pokrojone wrzucasz do miski polewasz sosem sojowym, mozna dodac wegety,curry niech tak sobie poleży2) warzywa - zeby nie dokladac sobie roboty, bo zapewne przed urodzinowym przyjęciem będziesz jej miała wiele, kup warzywa mrozone hortexu, (marchewka, kukurydza, papryka, pietruszka, nie pamietam jak sie ta mieszanka nazywa, na wieksza liczbe osób 2 opakowania), mozna tez kupic grzybki moona osobno3) potrzebujesz -mąki ziemniaczanej, sosu sojowego, cytryny, miodu, curry, kosta rosołowa (kurczak z warzywami)i teraza) mięso podsmarzasz (najfajniej gdybyś miała wooka, ale skoro nie robisz czesto chinszczyzny, to patelnia -duza- tez jest dobra)b) dodajesz warzywa (nie podsmazaj za długo, powinny być lekko twardawe), c) wszystko polewasz jeszcze średnią ilością sosu sojowego i jak się warzywa zrobią polewasz to wszystko (wcześniej przygotowanym bulionem, z rozpuszczoną 1 łyżką miodu, i odrobiną soku z cytryny). W zależności od tego ile tego mięsa i warzyw będzie tyle musisz zrobić bulionu, powinno go być dość duzo, żeby sos był płynnawy, a nie klejący. Chwile niech się na małym ogniu to poddusi.d) rozrabiasz mąkę ziemniaczaną w małej ilości zimnej wody, żeby nie było grudek, zagęszczasz sos, do momentu aż konsystencja będzie ci odpowiadać e) sosik z warzywami i kurczakiem gotowy! teraz pora na ryż najlepszy jest firmy -Muller"s Muhle- w przeźroczystym opakowaniu z żółtą naklejką.f) ryż gotuje się tak jak ryż :), z tym, że ja zawsze dodaje do niego sporo curry (do wody podczas gotowania)I to wszystko !SMACZNEGO!!!Jeśli zdecydujesz się na ten przepis to koniecznie napisz jak ci wyszło.pozdrawiam Agata
    • Gość: jl101 Re: Chinszczyzna-potrzeny przepis! IP: *.* 06.03.03, 20:10
      czesc, ja robie tak:piers z kurczaka pokrojona w kawalki obsmazam na oliwie jak miekka dolewam wody i dodaje mrozone brokuly, kalafior, groszek zielony, fasolke, marchewke i mieszanke chinska. i tak dusze to razem z dodatkiem przyprawy kamis 5 smakow. wczesniej namaczam grzyby mun i pod koniec pokrojone dodaje do warzywek i kurczaka. no i teraz najwazniejsze, pod sam koniec dolewam sos sojowy kikkoman i zaprawiam maka ziemniaczana. i juz 35 min gotowanka i kurczaczek po chinsku gotowy :)smacznegojustyna
    • Gość: Gosia1 Re: Chinszczyzna-potrzeny przepis! IP: *.* 06.03.03, 20:52
      Dzień wcześniej wieczorkiem przygotuj sobie mięsko z piersi z kurczaka (pierś na "półtorej" osoby). Pokrój na paski, posyp przyprawą chińską Knorra (najlepszy Delikat), wlej łyżkę sosu sojowego, pokrop ciut sokiem z cytryny, wlej dwie łyżki oleju (w sumie zależy od ilości mięska, ale nie może pływać w tym oleju). I do lodówki. Jutro też kup sobie: grzyby moon (są rewelacyjne), ŚWIEŻE brokuły (nie żadne mrożone), marchewkę, pędy bambusa (w puszce), kiełki sojowe (też w puszce), mrożoną fasolkę szparagową, paprykę świeżą czerwoną, można jeszcze świeżego kalafiora, kapustę pekińską, czosnek, cebulę. W sobotę, na jakiąś godzinę przed imprezką ugotuj ryż (najlepszy Basmati, ale może być paraboliczny) - torebkę na "półtorej" osoby. Namocz kilka grzybów moon. W dużej patelni (super by było w woku) rozgrzej porządnie olej, wrzuć mięsko, rozgniecione dwa ząbki czosnku, na silnym ogniu przesmaż mieszając energicznie, wyjmij z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż brokuły pokrojone w cienkie paski (nieszkodzi, że będą się sypały, mogą być spore, byleby cienkie), marchewkę, też w dosyć szerokie ale i cienkie paski, na silnym ogniu, cały czas mieszając, potem reszta warzyw. Smaż je ok 15 minut, dodaj mięsko, wrzuć bambusa, kiełki, grzyby moon. W garnuszku rozrób z wodą (tyle ile ma być sosu) fix Knorra do chińszczyzny, dodaj łyżkę mąki. Wlej do potrawy. Wedle uznania dodaj sos sojowy, ewentualnie sól, pieprz, jak kto lubi curry. Nakładaj na talerz porcje ryżu, na środku zrób wgłębienie, nałóż "mieszankę", wszystko można posypać zieleniną. Pycha! Przepis ściągnęłam oczywiście od męża Wiesi. Jest rewelacyjny!!! Po prostu palce lizać. Cała tajemnica tkwi w szybkim acz krótkim smażeniu warzyw, żeby były na wpół surowe, twarde, chrupiące. Pamiętaj, aby objętościowo marchewki było dużo mniej niż innych warzyw - jest słodka. Brokułów można dać dużo - są przepyszne. Natomiast kalafiora mniej niż brokułów. Szczodrą ręką sypnij fasolkę, paprykę, kapustę pekińską. Jak lubisz i nic się złego nie dzieje ;) możesz dodać też pora - białą część. Warzywa - to tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia, wrzucaj w sumie co chcesz i ile chcesz, wedle własnego gustu, bylebyś nie zapomniała, że one mają się smażyć, nie dusić!! :) Smacznego. Napisz po imprezie, co ugotowałaś i jak smakowało. :) Pozdrawiam Gosia
    • Gość: Megann_ Re: Chinszczyzna-potrzeny przepis! IP: *.* 07.03.03, 20:52
      Mam sposób z chińskiej restauracji podstępem wydobyty na mięciuteńkie mięsko. Pokrojonego kurczaka zalewa się przegotowaną wodą w dużej ilości, osoloną i z sosem sojowym. Jak mięsko pomoczy sie minimum dwie godzinki to odlać wodę a je obtoczyć w mace ziemniaczanej i na patelnię z odrobiną oliwy dobrze rozgrzaną i obsmażać szybko na dośc duzym ogniu, mieszajac stale ale nie dolewać wody! Gotowe jest po jakichś 4, 5 minutach. Potem mieszam je zpodsmażonymi warzywami (najczesciej mieszanka chińska Hortexu + ananas), przyprawionymi mieszanka chińska i sosem chili (słodkim). Ale juz nie dusze mięsa bo robi sie włókniste.Smacznego i udanego przyjecia!!!:hello:
    • Gość: ewaglogow Re: Chinszczyzna-dziekuje za przepisy! IP: *.* 10.03.03, 23:02
      Jestesie naprawde niezastapione kochane emamusie!Uratowalyscie mnie waszymi przepisami w sama pore.Musze przyznac, ze danie bylo mniam ,mniam (jak mowi moja dzidzia) i smakowalo wszystkim bez wyjatku.Skorzystalam po trosze z kazdego przepisu.Dziekuje zwlaszcza za porady techniczne. Mysle, ze odtad chinszczyzna bedzie na stale w moim menu.Pozdrawiam wiosennie Ewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka