Dodaj do ulubionych

biały ser

IP: *.* 13.03.03, 18:11
Cześć czy wiecie jak samemu w domu zrobić biały ser. I najważniejsze czy ma to sens.wasa
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: biały ser IP: *.* 13.03.03, 23:39
      Na 2 litry zsiadłego mleka - 1 l świeżego. Świeże podgrzewasz i gorące wlewasz do zsiadlego. Mieszasz i odstawiasz na trochę, potem przelewasz na gęste sitko (mozna wyłozyć je gazą). Zostawiasz do odcieknięcia.Tyle teorii, a co do sensu - trudno teraz znależć mleko, ktore zsiadłoby się i byłoby smaczne. Chyba jednak lepiej kupić w sklepie ser np. z Mławy. :hello: Agnieszka
      • Gość: AniaSK Re: biały ser IP: *.* 14.03.03, 09:51
        Ja robię trochę inaczej: otóż ukwaszone mleko w dużym słoiku litrowym (ale świeżo ukwaszone, nie takie kilkudniowe)wkładam do garnka z wodą (wody wysoko, ale żeby się rzecz jasna nie wlewała do środka ;-) ) i podgrzewam. Zanim woda się zagotuje zdejmuję z ognia (woda nie może zawrzeć, bo serek jest niesmaczny) i odkładam do ostygnięcia, potem delikatnie wylewam na sitko, żeby ociekło. Serek jest delikatny i pyszny.
        • Gość: dagmarakkk Re: biały ser do AniSK IP: *.* 14.03.03, 16:20
          Aniu czy możesz mi jeszcze powiedzieć jak zakwaszasz to mleko, dokładnie jak długo i jeszcze jakie powinno być to mleko. Przepraszam może to głupie pytania ale nie chcę niczego spartaczyć. Dziękuję za pomoc
          • Gość: AniaSK Re: biały ser do AniSK IP: *.* 14.03.03, 16:39
            Kupuję zwykłe mleko w woreczku, wlewam do słoika i w ciepłym jest gotowe za ok 2dni (jak mi zależy na czasie to dodaję do mleka łyżkę naturalnego jogurtu/kefiru)
    • Gość: An Re: biały ser IP: *.* 16.03.03, 17:47
      Ja mojej małej gotowałam tak:wlewałam szklankę słodkiego mleka do garnka i gotowałam, po ugotowaniu wlewałam 1 szklankę kefiru i ostrożnie wlewałam na gęste sitko (po wytrąceniu się serka). Był delikatny i smaczny.An

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka