Dodaj do ulubionych

nie umiem zrobić budyniu - pomocy

21.04.07, 15:38
Wszystko robię wg przepisu, a kiedy mam dodać mleko do wody z mąką
ziemniaczaną, to robią się straszne grudy i za nic w świecie nie da się tego
zlikwidować. Próbowałam już chyba 15 razy , dolewałam w różnych fazach
gotowania (mniej i bardziej ciepłe) i nic z tego. Na razie dalam sobie
spokój, ale może ktoś mi doradzi, kiedy dolać mleko?
Obserwuj wątek
    • m.piotrowska Re: nie umiem zrobić budyniu - pomocy 21.04.07, 17:39
      jak to mleka do mąki?, chyba odwtotnie, gotujemy mleko, a w tym czasie
      rozrabiamy mąkę z zimną wodą lub mlekiem, potem tą mieszaninę (dobrze
      wymieszaną) wlewamy do gotującego mleka, energicznie mieszając trzepaczką lub
      łyżką (trzepaczką lepiej) chwilę gotujemy i gotowe
    • wanilia39 Re: nie umiem zrobić budyniu - pomocy 22.04.07, 21:28
      ja mieszam w pół szklanki ZIMNEGO mleka proszek budyniowy i powoli wlewam do
      gotującego sie mleka. Chwileczkę gotuję - mieszając.
      PS mieszam widelcem, ale to chyba nie ma zupełnie znaczenia smile
    • fasolka99 Re: nie umiem zrobić budyniu - pomocy 24.04.07, 14:41
      A jesli robisz z mleka w proszku, to gotujesz wode, a w kubku rozpuszczasz
      mleko w proszku z maka ziemniaczana i ew. cukrem w zimnej wodzie (rozpuszczasz
      tak, aby nie bylo grudek i tej mieszanki musi byc sporo, tzn powinna byc dosc
      rzadka, tak 3/4 kubeczka). Zimna mieszanke z kubeczka wlewasz na gotujaca wode
      i energicznie mieszasz. Do tej wody gotujacej sie mozna dodac jakis smakowy
      syropek np. Ilosc wody gotujacej sie i tej zimnej w kubeczku traktujemy lacznie
      jako potrezbna ilosc wody na uzyta ilosc proszku mlecznego i maki ziemniaczanej.
      Mi sie nie robia grudy, sprobuj smile
      • edelka Re: nie umiem zrobić budyniu - pomocy 24.04.07, 21:43
        a możesz podac przybliżone ilości tej wody, mleka i maki? jakie to proporcje
        maja być?
        • fasolka99 Re: nie umiem zrobić budyniu - pomocy 25.04.07, 10:51
          Zalezy ile chcesz zrobic budyniu smile Np. mozna z 1 szklanki wody (budyniu
          wyjdzie troche wiecej) - dajesz tyle mleka modyfikowanego ile jest w przepisie
          na 210-250 ml wody, maki ziemnieczanej to dokladnie nie powiem, bo nie robie
          tego budyniu czesto, wiec tez zawsze mam problem z proporcja. Zaczelabym od
          solidnej lyzeczki do herbarty. Jak by bylo za malo to mozna w filizance
          rozpuscic w wodzie jeszcze troszke i dodac do garnka z budyniem. Trzeba chwile
          poczekac az zgestnieje, zeby nie przesadzic z iloscia maki. To jest tylko
          deserek robiony raz na jakis czas wiec sie nie przejmuj jesli chodzi o dokladne
          proporcje mleka smile
          • edelka fasolko dziękuję Ci bardzo:) b/t 25.04.07, 11:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka