Dodaj do ulubionych

Naleśniki

25.04.07, 20:18
POwiedzcie mi jak ro bi się naleśniki będe b.wdzięczna, aale tak dokładniesmile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Naleśniki 25.04.07, 20:30
      Litr mleka, cztery jajka, cukier lub sól, pół szklanki oleju, trzy szklanki mąki. Wymiksować.
      Wylewać na rozgrzaną patelnie, którą można wsczesniej posmarować czymś tłustym (wystarczy przed pierwszym naleśnikiem).
      • joasia33 Re: Naleśniki 25.04.07, 20:34
        A ja robię tak: 2 jajka miksuję z cukrem waniliowym i jakimiś 2 łyżkami cukru,
        dodaję szklankę wody (może być gazowana) i szklankę mleka, a następnie mąkę.
        Mąkę zdecydowanie na oko. Po prostu sypię, miksując i patrzę na konsystencję,
        która ma być gęstej śmietany. Ma się odstać z pół godziny i już. Smażę bez
        tłuszczu zupełnie na patelni teflonowej.
        To jest wersja podstawowa, od której można wychodzić w różnych kierunkachsmile.
        Przepis andaby jest chyba na ooooogromną liczbę naleśników. Z moich proporcji
        wychodzi 10 sztuk.
        • andaba Re: Naleśniki 25.04.07, 20:43
          Przepis andaby jest chyba na ooooogromną liczbę naleśników. Z moich proporcji
          > wychodzi 10 sztuk.

Przepis, który podałam, to na połowę tego, co smażę na obiad smile
    • moofka Re: Naleśniki 25.04.07, 20:37
      mleko pol na pol z woda, ze dwa jajka, maka
      ciasto powinno byc lejące takie jak smietana
      szczypta soli, wtedy sa neutralne i na slodko i na slono mozna podac
      do ciasta leje troche oleju, wtedy nie trzeba smarowac patelni
    • kotbehemot6 Re: Naleśniki 25.04.07, 20:42
      szklankę mleka (ale mleka , a nie odtłuszczonej wody) szkalnkę wody,mąki zdecydowanie "na oko"-konsystecja gęstej śmietany, jeżeli potem na słodko mają być to dodaję cukier waniliowy albo/i esencję waniliową( nie aromat) , proszek do pieczenia ok.1/2łyżeczki(albo woda gazowana) razem miksuję, odstoi min 30 min-smażyć na gorącej patelni lekko natłuszczonej
      • kotbehemot6 Re: Naleśniki 25.04.07, 20:42
        i zapomniałam jeszcze 2-3 jajka oczywoście
    • mamapiotra Re: Naleśniki 25.04.07, 22:33
      mleka, na oko i tyle mąki, że po zmiksowaniu, gdy włoże łyżkę, to zostaje na niej ciasto (ma być lejące się, jak śmietana). do tego wbijam jedno jajo, szczypta soli, i trochę cukru. - to jest wersja podstawowa

pól litra mleka i tyleż mąki co poprzednio, łyżka miodu, trochę aromatycznego alkoholu, jajko, łyżka cukru, zmiksować to razem.

smaże na rozgrzanej patelni, za każdym razem dając na nią trochę tłuszczu.
    • edelka Re: Naleśniki 26.04.07, 08:41
      Podam jak ja robię. I podam w wersji na maleńką ilośc a potem mozna sobie porcje
      podwoic potroic czy jak kto potrzebuje.

1 szkl. mąki
      1 jajko
      1 szklanka mleka (albo pół mleka pół wody)
      1 łyżka oleju
      szczypta soli (ja dodaje jeszcze cukier, żeby były lekko słodkie)
      Wszystko zmiksować i zostawić na około 30 minut.

Rozgrzać patelnię i do pierwszego naleśnika trochę ja natłuścić. Smażyć z obu
      stronsmile
    • luschka Re: Naleśniki 29.04.07, 20:01
      2 jajka, 2 szkl. mąki, 2-3 łyżki oleju/oliwy, trochę cukru (albo cukier
      waniliowy) szczypta soli, woda lub woda gazowana (na "oko") Miksuję to wszystko
      a z jaj ubijam pianę, wymieszam i na patelnię. Ciasto ma konsystencję gęstej
      śmietany. Lub też jak mi się nie chce ekstra ubijać piany dorzucam całe jajka i
      miksuję też do konstystencji gęstej śmietany. Czasem mieszam mąkę pszenną z
      razową, żytnią lub z kukurydzianą w proporcji 1:1 lub dowolnie wybranej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka