tyssia 25.04.07, 20:18 POwiedzcie mi jak ro bi się naleśniki będe b.wdzięczna, aale tak dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Naleśniki 25.04.07, 20:30 Litr mleka, cztery jajka, cukier lub sól, pół szklanki oleju, trzy szklanki mąki. Wymiksować. Wylewać na rozgrzaną patelnie, którą można wsczesniej posmarować czymś tłustym (wystarczy przed pierwszym naleśnikiem). Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Naleśniki 25.04.07, 20:34 A ja robię tak: 2 jajka miksuję z cukrem waniliowym i jakimiś 2 łyżkami cukru, dodaję szklankę wody (może być gazowana) i szklankę mleka, a następnie mąkę. Mąkę zdecydowanie na oko. Po prostu sypię, miksując i patrzę na konsystencję, która ma być gęstej śmietany. Ma się odstać z pół godziny i już. Smażę bez tłuszczu zupełnie na patelni teflonowej. To jest wersja podstawowa, od której można wychodzić w różnych kierunkach. Przepis andaby jest chyba na ooooogromną liczbę naleśników. Z moich proporcji wychodzi 10 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Naleśniki 25.04.07, 20:43 Przepis andaby jest chyba na ooooogromną liczbę naleśników. Z moich proporcji > wychodzi 10 sztuk. Przepis, który podałam, to na połowę tego, co smażę na obiad Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Naleśniki 25.04.07, 20:37 mleko pol na pol z woda, ze dwa jajka, maka ciasto powinno byc lejące takie jak smietana szczypta soli, wtedy sa neutralne i na slodko i na slono mozna podac do ciasta leje troche oleju, wtedy nie trzeba smarowac patelni Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Naleśniki 25.04.07, 20:42 szklankę mleka (ale mleka , a nie odtłuszczonej wody) szkalnkę wody,mąki zdecydowanie "na oko"-konsystecja gęstej śmietany, jeżeli potem na słodko mają być to dodaję cukier waniliowy albo/i esencję waniliową( nie aromat) , proszek do pieczenia ok.1/2łyżeczki(albo woda gazowana) razem miksuję, odstoi min 30 min-smażyć na gorącej patelni lekko natłuszczonej Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Naleśniki 25.04.07, 20:42 i zapomniałam jeszcze 2-3 jajka oczywoście Odpowiedz Link Zgłoś
mamapiotra Re: Naleśniki 25.04.07, 22:33 mleka, na oko i tyle mąki, że po zmiksowaniu, gdy włoże łyżkę, to zostaje na niej ciasto (ma być lejące się, jak śmietana). do tego wbijam jedno jajo, szczypta soli, i trochę cukru. - to jest wersja podstawowa pól litra mleka i tyleż mąki co poprzednio, łyżka miodu, trochę aromatycznego alkoholu, jajko, łyżka cukru, zmiksować to razem. smaże na rozgrzanej patelni, za każdym razem dając na nią trochę tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
edelka Re: Naleśniki 26.04.07, 08:41 Podam jak ja robię. I podam w wersji na maleńką ilośc a potem mozna sobie porcje podwoic potroic czy jak kto potrzebuje. 1 szkl. mąki 1 jajko 1 szklanka mleka (albo pół mleka pół wody) 1 łyżka oleju szczypta soli (ja dodaje jeszcze cukier, żeby były lekko słodkie) Wszystko zmiksować i zostawić na około 30 minut. Rozgrzać patelnię i do pierwszego naleśnika trochę ja natłuścić. Smażyć z obu stron Odpowiedz Link Zgłoś
luschka Re: Naleśniki 29.04.07, 20:01 2 jajka, 2 szkl. mąki, 2-3 łyżki oleju/oliwy, trochę cukru (albo cukier waniliowy) szczypta soli, woda lub woda gazowana (na "oko") Miksuję to wszystko a z jaj ubijam pianę, wymieszam i na patelnię. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Lub też jak mi się nie chce ekstra ubijać piany dorzucam całe jajka i miksuję też do konstystencji gęstej śmietany. Czasem mieszam mąkę pszenną z razową, żytnią lub z kukurydzianą w proporcji 1:1 lub dowolnie wybranej Odpowiedz Link Zgłoś