Dodaj do ulubionych

JA CHCĘ CHLEBA!!!

23.05.03, 10:00
Mam prośbę ogromną!!!
Czy ktos mi może podać przepis na najnormalniejszy chleb na zakwasie?
Szkałam juz w "Kuchni Polskiej" - takie strasznie stare wydanie w niebieskij
płóciennej oprawie, w "Kuchni Polskiej" przegladu Riders Digest, w Kuchni
Wielkopolskiej".....- i nici! Zero jakiegoś normalnego przepisu.
Najlepiej jeśli podzieliłby się tą tajemnicą ktoś, kto ma doświadczenie w
pieczeniu chleba w domu.
Jeśli znajdziecie - z góry dziękuję, tylko nie zapomnijcie podać jak się
robi sam zakwas!
Pozdrawiam.
Żądna chleba Sylvester
Obserwuj wątek
      • gruna Re: JA CHCĘ CHLEBA!!! 04.06.03, 15:47
        Te przepisy były podawane w którymś Dziecku, nie pamietam z kiedy.
        Chyba je można tu zaprezentować wink

        Chleb (przepis podstawowy)

        5 dag drożdży, 2 szkl ciepłej wody, 80 dag maki, 2 łyżki oleju, łyżka soli,
        olej do natłuszczenia blachy
        1. . Drożdże rozprowadź w misce z wodą. ,-odaj. mieszając. większą część mąki.
        Przykryj czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do
        wyrosnięcia.
        2. Przygotuj blachę.
        3. Dodaj olej i sól. Zagnieć cias.t~. .dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je
        tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni.
        Uformuj bochenki i ułóż je na blasze, lub umieść ciasto w natłuszczonych
        formach keksowych). Nakryj je ściereczką, a na- stępnie odstaw w ciepłe miejsce
        na pół godziny.
        4. Nagrzej piekarnik do 200°(. piecz około godziny.)

        Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chle- ba.
        Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy
        odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź
        jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi
        przyprawami


        Amerykański chlebek kukurydziany
        3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
        szklanka mąki
        1/3 szklanki cukru
        3 łyżeczki proszku do pieczenia
        niepełna łyżeczka soli
        szklanka mleka
        jajko
        2 łyżki roztopionego masła lub oleju
        olej i bułka tarta do formy

        1. Nagrzej piekarnik do 200°(. Przygo- tuj formę.
        2. Wymieszaj dokładnie wszystkie syp- kie składniki. Dodaj pozostałe i jeszcze
        raz wymieszaj. Przełóż masę do formy.
        3. Piecz ok. 20 minut. Podawaj na cie- Dło lub zimno. na słodko lub słono


        Włoski chleb ziołowy
        pół szklanki mleka, łyżka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki masła, 1,5 dag drożdżY
        pół szklanki ciepłej wody, 2 i pół szklanki maki, pół małej, drobno posiekanej
        cebuli, łyżka drobno posiekanego koperku, 2 łyżeczki tymianku -olej do
        natłuszczenia formy keksowej
        1. Cukier, sól i masło rozpuść we wrzą- cym mleku. Przestudź.
        2. Drożdże dokładnie rozprowadź wodą w dużej misce.
        3. Dolej do miski przestudzone mleko, dodaj 2 szklanki mąki, cebulę i zioła. Wy-
        mieszaj wszystko dokładnie na jednoli- tą masę i pozostaw w ciepłym miejscu na
        45 minut do wyrośnięcia, przykrytą czystą ściereczką.
        4. Nagrzej piekarnik do 190°(. Przygotuj formę.
        5. Dosypując mąki, wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż przestanie kle- ić się
        do dłoni. Przełóż ciasto do for- my i pozostaw je na 15 minut w ciepłym miejscu
        do wyrośnięcia.
        6. Piecz około godziny.

        Arabski chlebek pita
        1,5 dag drożdży; szklanka ciepłej wody; pół łyżeczki cukru; 3 szklanki mąki; 2
        łyżki oleju; łyżeczka soli; olej do natłuszczenia ciasta i blachy
        1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z połową ciepłej wody i odstaw na
        kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
        2. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko
        dokładnie wymieszaj łyżką.
        3. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż
        będzie lśniące i gładkie.
        4. Ciasto posmaruj olejem, włóż do mi- ski, przykryj czystą ściereczką i odstaw
        na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż po- dwoi swoją objętość.
        5. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blachę.
        6. Podziel ciasto na sześć części. Roz- wałkuj je na placuszki centymetrowej
        grubości.
        7. Placki zwilż wodą (by się nie zrumieniły) i piecz około 8 minut na blasze
        lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą
        gotowe.
        8. Upieczone placki zawiń w folię lub pergamin bv nie stwardniały.
        Można je przechowywać zamrożone. Chlebki je się
        na ciepło lub na zimno. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie
        kieszeń. Możemy ją napełniać, czym mamy ochotę. Klasyczne arabskie nadzienie
        stanowią kulki falafla i pokrojo- ne warzywa, polane w środku odpowied- nim
        sosem. Niektórzy smarują pitę (od środka lub z zewnątrz) hummusem (pastą z
        cieciorki), pastą z bakłażana lub awoka- do. Ale można włożyć do kieszonki (cie-
        płej lub zimnej) co kto chce - pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki
        lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.


        Alpejski chleb z orzechami
        2 i pół szklanki mąki, łyżeczka soli, łyżka cukru, 1,5 dag drożdży, szklanKa
        ciepłego mleKa; 4 łyżki stopioneqo masła lub oleju; 1/3 szklanki grubo
        siekanych orzechów włoskich ; .olej do natłuszczenia ciasta i blachy

        1. Dwie szklanki mąki, sól i cukier wymie- szaj w misce.
        2. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem i wlej wraz z masłem lub olejem do mąki.
        Zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez kilka mi- nut, podsypując pozostałą mąką, aż
        ciasto przestanie się kleić do dłoni.
        3. Uformuj z ciasta kulę i posmaruj lekko jej powierzchnię olejem. Natępnie
        przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na dwie
        godziny (lub w chłodne na całą noc), aż ciasto podwoi swą objętość.
        4. Przygotuj blachę.
        5. Dorzuć orzechy i przez chwilę wyrabiaj z nimi ciasto. Uformuj 2 bochenki.
        Umieść je na blasze, po czym pozostaw na pół
        godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
        6. Nagrzej piekarnik do 190°(. Piecz chleb około 45 minut.
        Z tego (tak jak i z każdego innego) ciasta chlebowego możemy formować także
        różnokształtne bułeczki. Piecze się je kró- cej niż chleb - aż się zrumienią.


        Ja przyznaję, że samam nie piekłam, tylko ograniczyłam się do zeskanowania smile)
        Z góry życzę smacznego

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka