Dodaj do ulubionych

jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie prosze

28.05.07, 22:28
Drogie mamy, podpowiedzcie mi proszę co dajecie do jedzenia waszym 9
miesięcznym dzieciaczkom, bo ja już nie mam pomysłów. Ilez to może jeśc
kaszki. Jest jeszcze na piersi i je już różne rzeczy po trochu, ale czasami
mam problem co mu podać na śniadanie lub kolacje. Z góry dziękuję za każdą
podpowiedź i radę. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • becia_bs Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 09:19
      Nasz jadłospis:

po obudzeniu - pierś
      po ok.2h - kaszka: ryżowa smakowa (Nestle) na wodzie lub ryżowo- kukurydziana z
      deserkiem owocowym
      po drzemce - pierś
      po ok.2h - zupa: przeróżne kombinacje
      po ok.2h - pierś
      po ok.2h - deserek: coś na słodko ze słoiczka lub owoc do łapki:banan, gruszka,
      kiwi, nektarynka, brzoskiwnia, melon
      ostatni posiłek - mleko modyfikowane + kleik kukurydziany (ok.200ml)
      + ew. jakies piersiowe posiłki nocne

W najbliższym czasie nosze się z zamiarem wprowadzania obiadów w kawałkach,
      tzn. warzywa do rączki (marchewka, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa,
      brukselka, szparagi itp.) + ziemniaczki + mięsko w mięciutkiej postaci. Bo na
      razie nasze zupki to takie połaczenie zupy i drugiego dania (gęsta papka).

Poza tym chyba można już wprowadzać serek biały. No i chyba niedługo pieczywo,
      makaron. My jeszcze tego nie wprowadzaliśmy.
      • hatifnatka Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 14:10
        ja również bardzo proszę o książkę kucharską na maila hatifnatka@gazeta.pl
        z góry dziekuje
    • asta6265 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 10:41
      jak jesteś zainteresowana książką kucharską dla niemowlą to podaj e-emaila to
      Ci prześlę, sama kiedyś miałam podobny problem i jedna z forumowiczek przesłala
      mi tę super książkę.
      • gosia.t1 asta6265 : tez poposze książke na gazetowego 29.05.07, 10:51
      • eszi Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 11:42
        poproszę bo już głupieję, niby można tak wiele już dać a to jakoś tak ciągle
        ubogo..
      • kasia48576 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 11:43
        Kochana jak bys mogla prosze przeslij mi taka kasiazke na maila . z gory
        bardzoi Ci dziekuje i serdecznie pozdrawiam.Kasia
        • carmen9 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 04.06.07, 11:35
          Witam!
          Bardzo prosiłabym tez o książkę kucharska na e-meila carmen9@gazeta.pl
          Z gory dziekuje
      • szdaga ksiazke poprosze na gazetowy 29.05.07, 12:17
      • zaloiw Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 12:50
        ja także poproszę książkę na adres saloiw@interia.pl
        mój mały skończy niedługo 9 m-cy a nie chce za bardzo kaszek i nie wiem co mam
        mu podawać
        z góry dziękuję
        • spektra3 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 01.06.07, 14:51
          nie wiem co gotowaćsynkowi brakuje mi już pomtsłów,proszę Cię więc o przysłanie
          książki.Bardzo dziękuje.Na adres r.magda@autograf.pl
          • cascada4 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 04.06.07, 13:08
            Błagam o książkę-brak mi już siłi pomysłów zenonc@onet.eu

dzięki bardzo
      • anulka.1 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 13:06
        Kochana,

Ja też bardzo poproszę tą książkę na : anulka.1@gazeta.pl.
        Bo już się znudziliśmy jedzeniem i ja i mały.....

Ania
      • moniag27 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 14:02
        ja też bardzo proszę o tę książke na adres cmonia@o2.pl, mój synuś jest berdzo
        wybredny, najlepiej jadł by tylko kaszki, czyli tylko na bazie mleka. A
        przecież to za mało dla 9 miesięczniaka.
      • ola_225 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 14:08
        Ja tez poproszę na miala gazetowego ola_225@gazeta.pl
      • aklekotka Ja też bardzo proszę o książkę na gazetowego :-) 29.05.07, 15:30
      • kasia48576 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 19:42
        poposilam Cie o ksiazke , lecz nie podalam adresu na ktory trzeba go wyslactongue_outsmile
        Podaje adres kasia48576@tlen.pl. Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam. Kasia
      • chewela Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 01.06.07, 15:06
        czesc, mozecie mi wysłac tez taka ksiazke kucharska tez brakuje mi pomysłów.
        Moj mail: chewela@wp.pl , z gory dziekuje i pozdrawiam
      • rybionek Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 01.06.07, 15:47
        jak możesz to mi też prześlij ala_zelek@poczta.fm
      • monia2.5 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 01.06.07, 21:52
        ja tez bardzooooooooo proszęęęęęęęę
        monia2.5@interia.pl
        z góry dziekuje
      • marzenaanna1 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 01.06.07, 23:39
        ja tez bardzo prosze o przepisy na adres marzenie_max@interia.pl
        z gory dziekuje
      • mama_idy06 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 04.06.07, 12:39
        Ja tez bardzo prosze o książke, tez mam problem co dawac 9 mcznej córce. Z góry
        dziękuję ( nyn@o2.pl)
      • kaasiaal Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 04.06.07, 14:02
        ja też poproszę katilaw@poczta.onet.pl
      • kumpel201 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 04.06.07, 23:08
        ja też chciałabym tą książkę. mój mail kartym@wp.pl
      • ewkapl Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 05.06.07, 18:16
        a moglabys mi rowniez przeslac na ewkapl@yahoo.com
        dziekuje
    • gugu02 Re: ja też poproszę o przepisy 29.05.07, 13:54
      Witam!
      poprosze o przepisy na adres:monika_kl1@o2.pl,bardzo Wam dziekuje-Monika
      • malgosia.kropka poprosze bardzo o przepisy 01.06.07, 16:34
        na malgosia_zajac@interia.pl
      • pchelcia82 Re: ja też poproszę o przepisy 02.06.07, 04:06
        poprosze na pchelka2001@hotmail.com
    • kropka57 Czy o takie wypowiedzi chodzi? 29.05.07, 14:47
      szkoda , że te wypowiedzi skupiły się na prośbie o książkę kucharską.Chętnie bym
      skorzystała z rad mam. I chodzi mi tu o to, co podajecie maluchom.
      • gosia.t1 do kropka57 oraz ponowienie prosby o książke 29.05.07, 15:02
        w takim razie podaje jadlospis mojej malej 8,5m-ca:
        7-7.30 - kaszka owocowa na gesto z deserkiem - ok 240 ml
        9-9,30 - deserek owocowy z chrupkami lub tarte jablko(zamiennie), od jutra
        wprowadzam gruske jako owoc, nie deserek, pozniejinne twarde owoce (mala ma juz
        5 zebów)
        11 - mleko (butla) 210 ml
        14-14.30 -obiadek sloiczkowy-rozne kombinacje 180-220 g
        17 - mleko (butla) 210ml
        20 - mleko z kleikiem kukrydz.250ml

od czasu do czasu chrupki kukrydz, lub wafle ryzowe. mala jest alergikiem.
        chcialabym zamiast sloiczka wprowadzic jakies obiadki 2 daniowe, dlatego czekam
        na ksiazke.przeslijcie prosze na gazetowy lub na gosia.trocha@op.pl
        • bombastic12 Re: do kropka57 oraz ponowienie prosby o książke 29.05.07, 15:11
          witam,
          ja mam taki problem, nawet gorszy bo mój mały nie ma ani jednego zęba i nawet ze
          skórką od chleba ma trudności.
          Najchętniej zjada kaszki Bobovity. Dzisiaj podałam mu pierwszy raz rosół na
          udku, trochę sie krzywił ze względu na kawałki, ale w końcu musi sie przyzwyczaić.
          Generalnie zaczynam mu dawać gotowane obiadki dwudaniowe np. pulpety, bo narazie
          jadł słoiczki. Oprócz obiadu je tylko kaszki + kaszka Neste do picia na noc.
          Ostatnio nie chce żadnych deserów, wiec przemycam mu je kaszką.
          Ale co na śniadanie to nie wiem! Jutro spróbuje mu dać zamiast kaszy , kasze
          manne - moze ma chociaz troche inny smak ! smile))))
          Pozdrawiam
          • gosia.t1 bombastic12 29.05.07, 15:19
            u mnie to wstyd sie przyznac: nie cierpie gotowac, takze jestem zielona co do
            obiadow.a jak te pulpeciki zrobic? moze to chociaz zrobie smile

a skorek od chleba nie podaje jeszcze, podam troche pozniej.
            • bombastic12 Re: bombastic12 29.05.07, 15:37
              hi hi,żaden wstyd - mi też się nie chce gotować, a przepis na pulpety znalazłam
              na jednym z Forów smile może bym i gotowała, ale nie mam czasu, babcia siedzi z
              małym,a przy nim teraz ciężko już coś zrobić! smile
              "Pulpety
              mięso mielone wieprzowe delikatnie przyprawiam majerankiem i koperkiem. wbijam
              jajko i odrobinę bułki zmoczonej. ugniatam pulpety i gotuje w wodzie z oliwą z
              oliwek.
              MOżna podawać z kuskusem albo z ziemniaczkami."
              Zapewne tak samo się robi je z cielęciny czy kurczaka.Próbuj próbuj, może nam
              wyjdzie! Pozdrawiam,

• vilemo1 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 18:53
      o jaką książkę kucharską chodzi, bo z tego co przecZytałam, to nikt nie mówil
      nic o żadnej książce, a tu tyle na nią chętnych, ja takiej nie proponowałam, bo
      nie mam. pytałam co dajecie dzieciom do jedzenia na śniadanie i kolacje.
      Dziękuje za wszystkie propozycje,może jeszcze ktoś coś mi podpowie
      • aloiw1985 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 29.05.07, 20:22
        zapraszam na aloiw1985@o2.pl
        Z tego maila jestem Ci w stanie przeslac mnostwo przepisow dla dzidziusa. Tutaj
        przesylam ci probke.

Sniadanko

--Bezglutenowy chlebek
        Od 7 miesiąca

Składniki
        – 2 szklanki skrobi pszennej,
        – sól, kminek,
        – 1/2 paczki drożdży (50 g),
        – 1/2 łyżeczki cukru,
        – 2 szklanki mleka,
        – 1 duży ziemniak,
        – 1 jajo.

Sposób przygotowania
        Ziemniak obierz, ugotuj i przetrzyj. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4
        łyżeczki skrobi, rozprowadź odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
        Skrobię wsyp do miski. Dodaj ziemniaki, kminek, sól, wlej mleko i drożdże.
        Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto
        w wysmarowanej masłem formie odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep jajo z małą
        ilością wody, posmaruj ciasto po wierzchu rozmąconym jajem i piecz ok. 50
        minut. Po ostudzeniu przechowuj chleb w pojemniku.

Kisiel mleczno-owocowy
        Składniki
        - 2 szklanki mleka modyfikowanego dla niemowląt
        - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
        - 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju dodatku owocowego)
        - do wyboru: syrop owocowy
        - konfitura
        - owoce jagodowe (świeże
        - mrożone lub z kompotu)
        Sposób przyrządzania:
        Mąkę rozprowadź w kubku kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z
        cukrem (możesz dodać zapach waniliowy) i wlewaj do niego stopniowo, stale
        mieszając, zawartość kubka. Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmij go z ognia,
        wymieszaj z żółtkiem i przelej do salaterki. Polej sokiem lub udekoruj
        konfiturami albo owocami.
        Kisiel można jeść na ciepło lub na zimno.

Kolacyjka
        Kleik ryżowy z jabłkiem i indykiem
        Od 7 miesiąca

Składniki
        – 1 średnie jabłko,
        – 1 łyżeczka świeżego masła,
        – 4-5 łyżeczek kleiku ryżowego,
        – mięso z piersi indyka,
        – 60 ml wody.

Sposób przygotowania
        Jabłko umyj, obierz i opłucz, a potem pokrój w ósemki (wytnij gniazdo
        nasienne). Włóż je do wrzącej wody i rozgotuj. Osobno ugotuj mięso z piersi
        indyka. Następni posiekaj je na wyparzonej deseczce lub porcelanowym talerzyku.
        Do jabłka dodaj mięso, masło i kleik ryżowy, wszystko wymieszaj i zagotuj.
        Podawaj dziecku jako ciepłe danie, ale po ostudzeniu!
        1 porcja = 180 g + 10 g ugotowanego mięsa z piersi indyka

Kluseczki bananowe

Składniki:

mączka ryżowa 2 łyżeczki
        woda 5 łyżeczek
        banan
        mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
        Sinlac 2 łyżeczki

Przepis:

Rozetrzyj banana. Sinlac rozmieszaj z wodą, roztartymi 3 łyżeczkami banana,
        dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę
        osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś
        czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty. Wylej na sitko.

W walce o serce kobiety nie wolno sie spoznic
    • lidols Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 01.06.07, 22:17
      jeżeli mogę prosić o tę książkę na maila,to również będę wdzięczna.mam kubusia
      9 miesięcznego i też brakuje mi pomysłów.mój adres lidols@wp.pl
    • agastas Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 02.06.07, 10:13
      cześć dziewczyny, moja mała ma dopiero 4 m-ce ale parę dni temu byłam na
      wykładzie o rozszerzonej diecie niemowlaka i oto sładniki , które mozna podawać
      w 9 m-cu życia:
      ziemniak, marchew, mięso (kurczak,indyk,królik, dopiero w 10 m-cu wieprzowina,
      cielęcina) pietruszka, koper, brokuły, 1/2 żółtka jajka- 2/3 razy w tygodniu,
      kalafior, kalarepa, oliwa z oliwek;
      jabłko,banan,czarne jagody, gruszki,dynia, morele, brzoskwinie (jeśli nie jest
      pełnia sezonu to lepiej podawac owoce ze słoiczka i ponoć gerber strasznie
      uczula więc lepsze są hipa) podawać nie więcej niż 200 ml łącznie z sokami;
      kasza manna,kasza kukurydziana, kaszki owocowe, chrupki kukurydziane;
      może Wam w czymś pomogę, sama dopiero za parę miesięcy będę miała ten problem
      więc w tej chwili z mojej strony to czysta teoria smilepozdrawiam
      ps. ta dieta dla dzieciaczków karmionych piersią
    • esima Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 03.06.07, 21:17
      moja mała ma dziewięć miesięcy i je to co ja (mam lekkostrawną dietę, mało
      mięsa, sporo kasz , ryż, owoce, warzywa, zupy itp.). Mała jest strasznym
      żarłokiem, nie chce jeść słoiczków, tylko to co akurat mam na talerzu. Niby ma
      skazę białkową i jest na bebilonie pepti, ale sama już nie wiem bo jak na
      śniadanie jem chleb z serem to mała razem ze mną i nic jej nie jest. Dawałam
      jej też ziemniaki ze śmietaną i kefir( w małych ilościach, uwielbia kwaśne) i
      też wszystko ok. Więc może jej przeszło.Więc nie mam jakiejś sysytematyki
      rozszerzania diety, je naprawdę wszystko. Jest zdrowa, żadnych problemów ze
      skórą.
    • michurek1 Re: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie pros 04.06.07, 13:25
      Ja też poproszę o tę książę kucharską
      dorka.mysza@buziaczek.pl
      • kaszka1980 bardzo proszę o tę ksiażeczkę: goa1@tlen.pl dzięki 04.06.07, 14:11

• stysia262 Re: bardzo proszę o tę ksiażeczkę: goa1@tlen.pl d 04.06.07, 18:25
          Ja tez bardzo proszę o tą wspaniałą ksiązeczkę, mój adres stysia_24@o2.pl
          Mój synek skończył dzisiaj 9 miesiecy a wyczerpaly mi sie juz pomysły na
          jedzonko dla niego.
          Z góry dziekuje i pozdrawiam!smile
          • jokga55 ja też bardzo proszę o tę ksiażeczkę 04.06.07, 23:17
            również bardzo proszę o książeczkę z przepisami
            • asta6265 Re: NIE można odczytać załącznika 05.06.07, 11:36
              dziewczyny z miłą chęcią przysłałabym wam tę książkę ale podobno po przysłaniu
              nie można odczytać załącznika (OPINIA FORUMOWICZEK)nie wiem dlaczego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka