aasikp 09.06.03, 10:23 Witajcie, Dostałam młode buraczki- botwinkę i chciałabym ugotować botwinkę. Nie wiem za bardzo jak, proszę o podpowiedź. Pozdrawiam, Asik mama Kubusia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krynia100 Re: Jak ugotować botwinkę? 09.06.03, 11:03 najpierw rosołek tzn. mięsko + warzywka, marchewka, pietrucha, ziemniaczki itd. (no chyba że nie jadasz mięska, to same warzywka) i kiedy warzywka już prawie miękkie wrzucam pokrojoną w talarki botwinkę i gotuję na wolnym ogniu aż wszystko jest mięciutkie, oczywiście dodaję trochę soli, ew. pieprzu, dobrze robi koperek - a na koniec zaprawiam śmietaną albo naturalnym jogurtem. Pycha, po pracy lecę kupić buraczkiKryś Odpowiedz Link Zgłoś
linkamocwiatru Re: Jak ugotować botwinkę? 24.06.03, 12:32 A ja robię z botwinki pyszny chłodnik: 2 botwiny z buraczkami gotowac 15 min w małej ilości wody, dodać trochę koncentratu barszczu (w płynie lub 1 torebkę instant), schłodzić.Zmiksować, wymieszac z 1 duzym jogurtem naturalnym i 1 duzym kefirem.Dodać:pokrojone swieże ogorki, rzodkiewki, szczypior, duzo koperku, doprawwic solą i pieprzem. Podawać schłodzone z pokrojonym jajeczkiem na twardo. Pychotka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_a Re: Jak ugotować botwinkę? 26.06.03, 11:15 Botwinkę gotuję prawie tak jak barszczyk. Na początek wrzucam buracki pokrojonw e plasterki (jeśli młode są za małe, to dodaję parę starych), kawałek selera, marchewkę, pora, cebulę, pietruszkę - i od razu zakwaszam sokiem z cytryny. Po jakiejś połgodzinie gotowania dodaję pokrojone łodygi buraczków, pod sam koniec - posiekany koperek. Zagęszczam mąką zmieszaną z zimną wodą, potem śmietaną. Podaję z młodymi ziemniakami, polane masłem. Odpowiedz Link Zgłoś