Dodaj do ulubionych

Słoiczki +pierś

12.06.07, 12:43
Powoli zaczynam wprowadzać słoiczkowe jedzonko, tylko jak to robić?? Mały jest
tylko na piersi i chce aby tak zostało jak najdłużej. Dać powiedzmy koło 10
deserek, i w porze obiadowej zupkę lub drugie? Jesteśmy już po dyni z
ziemniakiem i nic się nie działo - nawet mu smakowało. Ale co z resztą? Jabłko
będę tarła i mieszała powiedzmy z jagodą, ale obiadki na razie chcemy
słoiczkowe bo nie mam żadnych pewnych źródeł skąd można by kupować produkty.
Podzielcie się tym jak to jest u Was, z czego najlepsze i w miarę tanie...smile
Obserwuj wątek
    • julia78 Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 13:08
      Ja zaczęłam wprowadzac jak mały skończył 6 miesięcy. Najpierw słoiczkowa dynia z
      ziemniakiem, potem jakieś inne słoiczkowe od 4 miesiąca. Słoiczkowe były
      obrzydliwe i zaczęłam sama gotować - pachną i smakują zupełnie inaczej a mały
      wcina aż mu się uszy trzęsą (a za słoiczkowymi nie przepadał). Generalnie
      wprowadzałam nowe warzywko co kilka dni. Np. Najpierw gotowana marchewka przez
      kilka dni. Potem dodawałam do tego kawałek pietruszki, potem kawałek
      ziemniaczka, potem seler, kalarepka itd. Teraz skończył 7 miesięcy i je zupki z
      ziemniaczka, marchewki, brokułów, kalarepki, kalafiora, pietruszki i selera w
      róznych kombinacjach. Nasz jadłospis wygląda tak:
      noc i rano-pierś
      11 - kaszka z owocami
      15 - zupka (z 1/2 żłótka co 2 dzień)
      18 - jabłuszko tarte (samo, z kleikiem ryżowym, lub z kawałkiem banana)

Na poczatku zawsze po obiadkach i jabłuszku podawałm pierś. Dopiero od niedawna
      zrezygnowałam.
    • miko_mama Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 13:08
      Mój mały też je pierś, ma 5,5 mies. Ja zaczęłam mu wprowadzać jedzonko w taki
      sposób: najpierw podałam marchewke( słoiczek), je ją już tydzień. Dzisiaj
      dostanie jabłuszko . zamierzam dawać mu jabłuszko za słoiczka kilka dni, potem
      zrobić samodzielnie(ugotować + zmiksować, a nie trzeć surowe. Surowe dopiero jak
      juz sie przyzwyczai do gotowanego). Potem- jabłuszko+ marchew, potem ziemniak,
      dynia. Chyba najlepiej wprowadzac te skladniki pojedynczo, odczekac kilka dni po
      podaniu i patrzec czy dobrze toleruje. Gdy bedzie mial 6,5 mies chce zaczac
      wprowadzac miesko (krolik). Ja podaje tylko raz dziennie jedzonko ze
      słoiczka-okolo poludnia, niewazne czy to obiadek czy owoce, chcialabym dopiero
      po ukonczeniu 6 miesiaca przejsc na system obiadek + deserek czyli 2 razy
      dziennie. Mozesz dawac słoiczki Hipp(dość drogie)ale BoboVita moim zdaniem jest
      dużo tańsza. Chciałabym dawać malemu zarówno jedzenie robione w domu jak i ze
      słoiczka (żeby sie nie przyzwyczajał za bardzo smile Mam warzywka z działki wiec
      zamierzam gotowac mu jarskie zupki za swoich warzyw. A te z mięskiem ze słoika.
      Zawsze po nakarmieniu marchewka daje mu piers czasem chce a czasem nie, zalezy
      ile zjadl wczesniej. Czasem pije z piersi okolo pol godz- godzine po "obiadku".
    • dorotaww Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 13:10
      My też tylko cycuś- około 12-13 zupkę bobovita, czasem później deserek
      jabłuszka z marchewką i winogronami, pół słoiczka, i tak to tylko pierś , dzień
      i noc smile
    • julia78 Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 13:10
      Acha - jesli chodzi o słoiczkowe - musisz popróbować co mały polubi najbardziej.
      Są dzieci co lubią tylko Gerbera a inne tylko BoboVitę czy innych firm. Są tez
      takie, którym to bez róznicy. Kieruj się tylko wiekiem dziecka. Powodzenia!!!
    • gocha83 Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 14:26
      Pytam dlatego bo miałam problemy z piersia-nacinana była i teraz juz sie boje.
      Bo pewnie trzeba bedzie odciągać. A karmic piersia chce do roku i dłużej mjak
      bedzie chciałtongue_out i dzięki za odp.
    • crazygirl11 Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 16:43
      A ja w związku z wprowadzaniem nowego jedzenia mam pytanie: Co z mlekiem z
      piersi? Odciągać? Bo przecież najedzony "słoiczkiem" maluch zje z piersi mniej,
      a co za tym idzie piersi będą obolałe i nabrzmiałe...
      • kristen1 do crazygirl11 13.06.07, 10:40
        Witam,
        też miałam podobny dylemt, ściągać pokarm czy nie, jak to zrobić żeby piersi
        przestawiły się na mniejszą ilość pokarmu. Ja na początku ściągałam, tak jakbym
        karmiła (powrót do pracy), coraz mniej i mniej, w końcu teraz (po miesiącu
        pracy) nie ściągam w pracy w ogóle, przychodzę do domu i daję małemu jeść -
        piersi już na to czekająsmile Lepiej nie odciągać pokarmu gdy nie trzeba bo piersi
        się przyzwyczajają i produkują więcej pokarmu.
        • crazygirl11 Re: do crazygirl11 13.06.07, 16:48
          Kurka... mam nadzieję, że nie eksploduję smile Ale do pracy wracam za około półtora
          miesiąca. Teraz mały ma 4 miesiące... może zacząć powoli wprowadzać nowe pokarmy
          i "szykować" piersi do mniejszej produkcji...?
    • bonnie75 Re: Słoiczki +pierś 12.06.07, 21:10
      Z tymi sloiczkami to trzeba uwazac uncertain
      Gdybym mogla cofnac czas na pewno nie ograniczalabym sie do nich, tylko podawala
      na przemian z "moja kuchnia".
      Moj szkrab ma teraz prawie poltora roku i za chiny ludowe nie chce jesc niczego,
      co sama ugotuje, jedynie sloiki ujda w tloku i to tylko i wylacznie Gerbera sad
      Zupelnie ne wiem, jak przekonac go do normalnych zup i drugich dan????
    • alicja513 Re: Słoiczki +pierś 13.06.07, 00:04
      Od którego miesiąca zaczęłaś wprowadzać nowe pokarmy poza piersią? Mój ma 3,5 m-
      ca. Moge mu cos już dać?
      • gocha83 Re: Słoiczki +pierś 14.06.07, 12:09
        Mój syn skończył 5 m-cy i w sumie miałam opory żeby już wprowadzać słoiczki, ale
        pediatra powiedziała,że mały już tylko puchnie od mojego mleka, że potrzebuje
        już czegoś bardziej treściwego. Waży 9 kg i ma 2 ząbeczkismile)Jesteśmy po jabłku z
        bananem i dyni z ziemniaczkiem. Smakowało musmile)
    • chanialll Re: Słoiczki +pierś 14.06.07, 14:02
      Jak to puchnie? Mój miś też duży - 5,5 mies 8,5 kg, ale myślałam, że moje mleko
      jeszcze najmniej go tuczy...

Próbuję jednak powoli ze słoiczkami i mam taki problem - po zjedzeniu np 60
      gram marchewki z ziemniakiem dzidzia woła o mleczko - czasem po pół czasem po
      godzinie. To kwestia pragnienia, czy przyzwyczajenia, czy "obżarstwa"smile???
      • d.ziarkowska Re: Słoiczki +pierś 14.06.07, 15:16
        moj po zupie zawsze byl glodny i podawalam mu syca nawet po 15 min bo sie
        domagal teraz ma 7 mieszkow i stram sie tak przyzadzic zupke aby byla
        trwsciwsza czyli naprzyklad dodam kleiku ryzowego to teraz maly wytrzymuje
        godzine... sukces... po prosu zupa jak woda przeplywa i juz a po kaszkach to
        nawet 3,5h wytrzyma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka