Dodaj do ulubionych

jaka dieta przy biegunce?

13.06.03, 12:52
no wlaśnie, drogie emamy proszę o pomoc; co mam dawać półtoraroczniakowemu
brzdącu, który ma biegunkę i ma już dosyć marchwianki... dzisiaj byłam u
lekarza, ale zapomniałam sie spytać jak taka dieta wygląda... więc dlatego
doświadczone mamy proszę o radę..smile
z góry dziękuję i pozdrawiamsmile)
edzieckowa grzesiowamama...kiedyś
Obserwuj wątek
    • mama_kasi Re: jaka dieta przy biegunce? 13.06.03, 14:09
      Kasia niedawno miała ostrą biegunkę więc jesteśmy na diecie. Niestety moje
      dziecko nie chciało jeść nic. Gotowałam jej marchewkę, ryż na obiad a ona
      nawet nie chciała spróbować. Potem kupiłam słoiczek dla niemowląt: zupka
      marchewkowa, jarzynowa. Jadła bułkę z małą ilością masła, biszkopty, kisiel
      przygotowany z soków Gerbera albo BoboVity. Możesz też dać do picia kompot z
      mrożonych jagód albo zrobić z tego kisiel. Niestety moje dziecko nie chciało
      nawet spojrzeć. Przez tydzień prawie nic nie jadła. Teraz już biegunka
      przeszła ale dalej jest na diecie. Lekarz pozwolił dawać jej chudą wędlinę.
      Przed położeniem na chlebek trzeba sparzyć. Kaszki ryżowe też można podawać,
      ale pamiętaj bez mleka. Kleiki ryżowe z bananem (poduś go trochę na ogniu)
      albo z jabłkiem (też poduś). Nie można pić soków. Kasia piła cherbatkę Hippa z
      owoców leśnych. Teraz robię jej tosty z chleba pszennego i nawet jej smakują.

Pozdrawiam Pyza
    • ekachna Re: jaka dieta przy biegunce? 13.06.03, 22:37
      Kisielki, soki marchwiowe, kleik ryżowy, duuuużo pić. W czasie biegunki dziecko
      nie musi jeść ale musi uzupełniać płyny. Musi wypić ilościowo więcej niż to, co
      wypróżnia. Jest w aptekach kleik marchwiowo - ryżowy Hippa z elektrolitami
      uzupełniejącymi. Ma konsystencję soczku.
    • edziecko.magusia Re: jaka dieta przy biegunce? 13.06.03, 22:50
      Mamo Grzesia!
      Obecnie w żywienu maluchów podczas biegunki znacznie się zmieniło. Nie trzeba
      stosować już tak ścisłej diety jak kiedyś ( czytaj glodówka)- ale ostatnie
      słowo i tak należy do pediatry no i do dziecka. Kiedy mój Rafik przechodził
      biegunkę dostawał bardzo dużo płynów: kompot jagodowy bardzo niskoslodzony (
      cukier nasila objawy b.), jabłkowy, herbatkę hipp ułatwiająca trawienie itp.po
      każdym wypróżnieniu podawałam mu coś do picia ( lub schemat 5-7 ml. płynu/kg
      masy ciała na godzinę) Jadłospis stanowiło lekkostrawne posiłki nie wyłączając
      zup z dodatkiem drobiu. Biszkopty, wafle ryżowe, wafle tortowe itp.Nie należy
      podawać mleka i jego przetworów. Wstrzymałam się także z podawaniem surowych
      owoców i soków.
      Lekarz na pewno zalecił Ci odpowiednie leki ale nie musisz katować dziecka
      gastrolitem- w zamian podaj inne płyny. Jeśli aplikujesz smektę- dodaj ją do
      herbatki-będzie lepiej tolerowana przez małego pacjenta!
      • anlenki Re: jaka dieta przy biegunce? 16.06.03, 15:28
        Ryż i buraki. W ogóle cokolwiek co dzieco będzie chciało zjeść.Może być
        cieniutki rosołek zasypany kaszką ryżową, wafel ryzowy, chrupki kukurydziane,
        raczej nie soki - lepiej herbatki, wodę. Sucharek - jeśli sobie z nim poradzi.
        Ja wylądowałam w szpitalu z Marcinkiem i tam np. dostal kleik ryzowy na mleku,
        ryz z jablkiem ( inna sprawa ze nie chcial) Barszczyk tez jest ok.
        Ania
        • ekachna Re: jaka dieta przy biegunce? 16.06.03, 21:21
          Buraki działają rozwalniająco. I uważajcie z tymi herbatkami: koperek na
          przykład, który jest zawarty w wielu herbatkach, zwiększa perystaltykę czyli w
          przypadku biegunki jest niewskazany.
    • marghe_72 Re: jaka dieta przy biegunce? 20.06.03, 13:34
      Banany - u 8 miesiecznej Gaby zadziałałysmile
      Marghe

PS. Pomysł był lekarki, nie mójsmile))
      • pesteczka5 Re: jaka dieta przy biegunce? 20.06.03, 22:37
        Cztery godziny pauzy wodnej, a potem NORMALNA DIETA! Najważniejsze to dużo pić,
        najpierw gastrolit ale żadne dziecko nie pije go tyle, ile jest zalecane, i nic
        to - resztę niech dopije tego, co lubi, najlepiej herbatki.
        A jedzenie - jeśli ma ochotę, nie zmuszać, a jeśli ma - to wszystko w granicach
        rozsądku (no bez grilla na przykład).
        Ale zwykłą ulubioną zupę i drugie danie typu ziemniaki, mięso np. duszone,
        jarzynka można spokojnie zaserwować. Chleb z masłem, wędlina, nabiał, jajka na
        twardo, ścięta jajecznica, omlet z serkiem - po prostu normalnie.
        pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka