Dodaj do ulubionych

ile zupki?-1roczek

01.07.07, 22:24
Od kiedy synek je zupkę i II danie, to się zastanawiam ile podawać mu
zupki.Zjada ok.200-250ml gęstej zupki, a za jakiś czas jak nie mam nic
ugotowanego do danie z Gerbera ok.150. CZy coś zmienić? Poradźcie.

Obserwuj wątek
    • anet77 Re: ile zupki?-1roczek 01.07.07, 22:40
      Moja córcia ma 13 i pół misiaca. Do jakis 2-3 miesiecy je obiadki z dwuch dań.
      Wyglada to tka, ze córcia przed drzemką tka koło 12 je zupkę. Taka noramlną jak
      dla dorosłych, czyli wywar, w którym są normalne kawałki warzyw pokrojone jak
      dla dorosłego. Potem ma koło 3 godzin drzemki. Po drzemce troche pobryka i jest
      drugie danie. Moja córcia ogólnie ostatnio bardzo róznie jada. Był ciezki czas,
      co wcale mi jeśc nie chciała. Teraz je w miare dobrze ale kiedys zjadała wiecej
      zupki to fakt.
    • maniu111 Re: ile zupki?-1roczek 02.07.07, 21:32
      moja córka tydzień temu skonczyła roczek i na obiad o 12 zjada 220-250 gestego
      dania ze słoiczka,potem za 2 godziny deser:owoce,np cały banan,deserek ze
      słoiczka 190 g.po drzemce ok16,30 jest drugie danie,np;dosyć duzy
      pulpet+makaron+sos,jajecznica z 2 jajek+wedlina pokrojona w kostke na oliwie z
      winogron,wychodzi 200 g
      • anet77 maniu podziwiam 02.07.07, 22:13
        Podziwiam, bo ja ajk smażę jajecznice córci z 1 jajka to ona zjada polowe tego.
        A jada co 3,5 - 4 godziny.
        • mazajac pytanie do mam dzieci rocznych 04.07.07, 10:56
          mój synek też zjada podobnie, czyli jajecznicę z jednego jajka i to nie całe
          zje, ja daję obiad około 12 czyli zupka, a potem około 15.30 drugie danie,
          jakies ziemniaczki, mięsko, buraczki zasmażane, potem około 18.30 chlebem z
          dżemikiem lub wedlinką i na noc butla około 21. mam pytanie co dajecie na
          śniadanko i jakie dania serwujecie na obiad, bo ja już nie mam pomysłów,
          • anet77 Re: pytanie do mam dzieci rocznych 04.07.07, 12:08
            U nas na śniadanko i kolacje zawsze jest kaszka albo kleik, bo jednak dobrze
            żeby dziecko dziennie jakieś 400 - 500 ml mleczka miało. Zupki to gotuję:
            jarzynowa, rosołek, pomidorową, ogórkowa, kalafiorowa, z groszku zielonego, z
            zacierką, z cukini, z kalarepka. Drugie dania: miesko w sosie, klopsiki z
            mieska mielonego, schabik albo polędwiczka duszona z warzywami, spagetti, rybka
            pieczona albo duszona.
            • mazajac do anet 77 04.07.07, 21:30
              witaj, gdybym mogła prosić cię o Twoej sprawdzone przepisy na zupki, i te dania
              które podałaś, byłabym wdzięczna, jeżeli mozesz, poproszę o przepis na zupkę
              ogórkową ( jak ja robisz) kalafiorkową, zacierkową, z cukini i kalarepki,
              spagetti, polędwiczka z warzywami i jaka rybk i jak, byłabym bardzo wdzięczna
              • anet77 Re: do anet 77 05.07.07, 09:38
                Ja wszystkie zupki gotuję na wywarze miesnym, zwłaszcza dlatego, ze córcia ma
                słaba morfologię i musze podbić jej żelazo. Tak wiec gotuje wywar miesny. Tak
                wiec potem na tym wywarze miesnym gotuję wszystkie pokrojone warzywa:
                ziemnaiczek, marchewka, pietruszka, por, seler. Jak warzywka są miekkie to
                dodaję do nich startego na tarce ogórka kiszonego. Podgotowuje to jeszcze
                chwilę. Na koniec koperek i pietruszka zielona, oliwa lub masełko a tuz przed
                podaniem zabielam zupke mlekiem modyfikowanym córci, normalnie wsypuję i
                mieszam. Mozesz tez zabielić jogurtem naturalnym.
                Zupkę kalafiorowa z cukini czy kalarepki gotuje podobnie. Wrzucam na wywar
                miesny pokrojone w kosteczke wszystkie warzywa i gotuję do miękkości. Na koniec
                pietruszka zielona, koperek czy co tma mam, oliwa lub masełko i zabielam lub
                nie. Co do zupki zacierkowej to ja kupiłam gotowa zacierkę w paczce i po prostu
                wrzucam warzywka na wywar miesny a potem za chwilę zacierkę i tez gotuję do
                miekkosci. Z przypraw stosuję: w minimalnej ilości sól, pieprz ziolowy,
                oregano, estragon, majeranek, czosnek.
                Spagetti
                miesko kroją w kosteczkę(króliczek, polędwiczka lub schab) i gotuję do
                miękkości. jka miesko jest już miękkie to dodaję doniego pokrojona marchewkę,
                pietruszkę, por, cebulkę i gotuję. na koniec jak wszystko jest miękkie wlewam
                własnej roboty przecier pomidorowy i zagęszczam zawiesiną z mąki zwykłej
                pszennej. Oddzielnie gotuje makaron, ja kupuję tkai drobniejszy i potem łączę z
                tym sosem.
                Polędwiczke to gotuję cały plasterek, jak jest miękka to kroje w kawałki i
                wrzucam warzywka, bardzo rózne zalezy co mam: marchewka i pietruszka to zawsze
                a tak dodatkowo to groszek zielony, por, seler. Tak gotuję to w małej ilosci do
                miekkości. Potem podaję z ziemniaczkiem. A rybkę to narazie zawsze piekłam w
                rękawie do pieczenia. Rybke przyprawiam solą - minimalnie, pieprzem ziolowym i
                oregano lub estragonem, obkładam warzywakmi: marchewka, pietruszka, por, troche
                masełka i tak piekę.
                • mazajac a jaką rybkę ? 05.07.07, 10:35
                  jakiś filet zapiekasz i z jakiej ryby????
                  • anet77 Re: a jaką rybkę ? 05.07.07, 11:27
                    Wiesz ja mam rodziców na Mazurach, nad jeziorami i mój tata raczej zaopatruje
                    nas w rybkę dla Weroni. Mam rózne słodkowodne rybki. Morska rybke tez Weronia
                    ajdła jak byliśmy nad morzem. Pani polecona przez gospodarza, u którego
                    mieszkaliśmy sporzadziła specjalnie dla Weroni Turbota, chyab tak to sie zwało.
                    Usmażyła go normalnie, ja potem tylko zdjęłam ta zesmażona skórkę i podałam jej
                    sam srodek, też dobrze ja przyjęła. Myślę,z e jak nie masz mozliwosci swieżej
                    pewnej kupic to mozesz kupic mrożony filet, przyprawić sola, pieprzem, trochę
                    ziół, na to warzywek troche, one tez smak nadają i amsełko i zapiec.
                    • maniu111 Re:polecam leczo 05.07.07, 11:37
                      ja wczoraj podałam małej leczo:kabaczka pokroiłam w kostke,dodałam
                      cebulkę,pomidora i ugotowałam w małej ilości wody,dorzuciłam pokrojoną w drobna
                      kosteczke wędline drobiową,koperek, pietruszke,trochę soli czosnkowej i
                      pieprzu,łyżke oleju z pestek winogron, na koniec jajko.Małej smakowało.
                      przedwczoraj na drugie danie był naleśnik z twarozkiem,taki jak dla
                      dorosłych.żeby nie był za suchy,podziabałam go widelcem i polałam jogurtem dla
                      dzieci.
                      • anet77 Re:polecam leczo 05.07.07, 12:17
                        No nalesniki tez przybieram sie zrobic córcismile A to leczo tez ciekawy pomysł.
                        Dzieki za przepisysmile
                        • mazajac jak zabielacie zupy mlekiem w proszku 05.07.07, 20:19
                          no własnie ile miarek sypiecie na ile zupki mój pije bebilon pepti ile łyżeczek
                          do zupki wsypać takiego mleka
                          • anet77 Re: jak zabielacie zupy mlekiem w proszku 06.07.07, 12:46
                            Wiesz ja to kiedys rozrabiałam z woda i wlewałam to mleko do zupki, teraz
                            ugotowaną zupkę wlewam do miseczki córci i wtedy wsypuję bezpośrednio mleczko.
                            Super rozpuszcza sie i miesza z zupką. Ilośc nie ma ąż tka duzego znaczenia. Ja
                            daję 1 lub 2 miarki bebilonu pepti.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka