mamajuliana 18.06.03, 23:25 U Julka wykryto niedobór żelaza, dostaje hemoferm, brrrrr boję się o jego ząbki Podobno w szpinaku jest dużo żelaza, ale nie wiem od kiedy można podawać i w jakiej postaci, mrożony czy "żywy". Pomożecie, hahaha? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edziecko_ulcik Re: Szpinak :-) 18.06.03, 23:54 hello z tego co ja wiem to w szpinaku wcale nie ma tak wiele żelaza za to ... wypłukuje wapń z organizmu ulcik Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Szpinak :-) 19.06.03, 15:25 Zelazo jest w swiezych lisciach szpinaku , w jego naturalnej postaci . Natomiast niezbyt duzo zelaza ma szpinak z mrozonki , asia Odpowiedz Link Zgłoś
majah76 Re: Szpinak :-) 20.06.03, 02:54 a ja mam dla ciebie coś innego: Źródła żelaza: (z ktorejś dzeckowo-rodzicowej gazety, parę ładnych numerow temu, też skadś to brali) [ilość w mg/100g] a. kakao 11-16 b. wątroba 11-12 c. mąka sojowa 7-12 d. nasiona fasoli i soczewicy 7-8 e. żółtko jajka 6-8 f. rzeżucha 7 g. czekolada 5-6 h. pietruszka 5-7 i. suszone morele 4-5 (zajadałam się nimi w ciąży )) j. migdały 4,5 k. SZPINAK 4,5 l. orzechy laskowe 4 m. mięso 3-4 (!!!tylko!!!) Właściwie mniejsze ilości żelaza są i w mleku (i w jego przetworach)i w innych produktach. Ale w tych powyżej najwięcej. Majka. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Szpinak :-) plus łatwy przepis 20.06.03, 22:46 Mit o żelazie w szpinaku pochodzi z faktu, że dawno temu przesunieto przecinek i zwiększono jego ilość dziesięć razy! Wykorzystaj źródła podane przez Maję, ja tak zrobiłam i bez żelaza w kroplach wyciągnęłam dziecko z hemoglobiny poniżej 9 mg%(po salmonellozie) - ach te przeciery z moreli na przykład... A szpinak bardzo lubimy na przykład tak: Pół kilo mrożonego na patelnię z 5 łyżkami oleju, bazylią, majerankiem (może być suszone) i czosnkiem, aż się roztopi i zagotuje, plus kostka warzywna albo posolić do smaku. Tą papkę do ugotowanego al dente makaronu ( ok 300g suchego) wstążki, muszelki itp. , wymieszać i polać po wierzchu sosem mornay (beszamel z żółtym serem i śmietaną, a na skróty po prostu budyń z mleka z ociupiną gałki muszkatołowej i pieprzu, z mąką pszenną i masłem, do tego wcieram ser żółty i dodaję kilka łyżek śmietany). Można zapiec, ale nie trzeba. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajuliana Szpinak :-) ale od kiedy? 20.06.03, 23:42 Serdeczne dzięki za pomoc, ale mam ograniczone pole manewru! Julek skończył dopiero 8 miesięcy więc np o kakale, wątróbce czy orzechach możemy tylko pomarzyć. Ale... zasadzę rzeżuche i dodam do zupki. Serdeczne dzieki. PS. od kiedy można podawać niemowlęciu szpinak? Odpowiedz Link Zgłoś
majah76 Re: Szpinak :-) ale od kiedy? 22.06.03, 01:11 Aniu, szpinak można podawać dość wcześnie, bo od około 7 mca życia. Przynajmniej "szpinak z ziemniakami" hippa jest od 7 mca. Myślę że 9 miesięcznemu dzicku możesz spróbować podać, tylko malutko na początek. Majka Odpowiedz Link Zgłoś
majah76 Re: Szpinak :-) ale od kiedy? 22.06.03, 01:14 sorki, ośmiomiesięcznemu... (to po prostu malutko) Może spróbujesz ze słoiczka? My tego nie próbowaliśmy, ale moze zjadliwe... M. Odpowiedz Link Zgłoś
natinka2002 Re: Szpinak :-) ale od kiedy? 24.06.03, 10:54 Ten szpinak ze słoiczka ( Hipp) jest zjadliwy , przynajmniej moja prawie 11 m- czna córeczka się nim zajada. Daję jej do tego ugotowane żółtko. Pozdrawiam i życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
mamajuliana Hipp Szpinak :-) 24.06.03, 22:34 Mamuśki! gdzie kupujecie szpinak z Hippa, nigdzie w Gliwicach nie znalazlam są jedynie deserki, cholera gdzie ja mieszkam? no chyba nie na końcu świata? Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Szpinak :-) 26.06.03, 21:57 Z tego co mi wiadomo, bardzo bogatym źródłem żelaza są buraki. Kurowałam się nimi przez calutką ciążę, bo prawie cały czas (poza początkiem) miałam niedobór, przyniosło to skutek bardziej niż rewelacyjny. Nie wiem od kiedy można podawać buraczki dziecku (sama chętnie bym się dowiedziała, bo hemofer odstawiłam,z powodu zaburzeń apetytu, ale moja mała ma niedobór żelaza). Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
mamajuliana Szpinak :-) do umargos 27.06.03, 22:04 Buraki dodoaje do zupki Julowi od kiedy skończył pół roku, bardzo mu smakują, polecam, teraz są młodziutkie bardzo dobre, ile ma Twoja mała? A jaką ma hemoglobinę? Odpowiedz Link Zgłoś