vase 29.06.03, 10:07 Dostalam w prezencie od brata meza rabarbar. Macie jakis fajny przepis jak go wykorzystac? Moze jakies ciasto? Bo ja to tylko kompot umiem ugotowac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathy38 Re: rabarbar 01.07.03, 14:23 Powinno się jeść jedynie młody rabarbar, zbierany do końca maja. Ten późniejszy zawiera duże ilości szczawianów, które nie są korzystne dla naszego organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: rabarbar 01.07.03, 19:31 kathy38 napisała: > Powinno się jeść jedynie młody rabarbar, zbierany do końca maja. Ten późniejszy > > zawiera duże ilości szczawianów, które nie są korzystne dla naszego organizmu. > Ja nigdy o czyms takim nie slyszalam! W Anglii (a wiem ze Vase z Anglii pisze ) sezon rabarbarowy trwa az do poczatku sierpnia, jedyne co sie zaleca, to obieranie starszego rabarbaru, bo ma twardsza skorke. Rabarbar jest w Anglii bardzo popularny, niemal warzywko narodowe Ja najbardziej lubie Rhubarb crumble: www.bbc.co.uk/food/recipes/database/rhubarbcrumble_2078.shtml Jak nie masz food processora, to crumble mozna tez zrobic recznie, przez przecieranie palcami podobnie jak kluski-zacierki. Znalazlam tez pare przepisow na stronie Sainsbury: recipe.sainsburys.co.uk/recipe/search/default.htm W ogole Sainsbury maja swietny "recipe search", wpisujesz np jeden skladnik i wyszukuja przepisy z tym skladnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_a Re: rabarbar 04.07.03, 13:22 Hej, nie za późno? Niedawno zapodałam wątek "Letnie ciasta z owocami" - tam był przepis na bardzo łatwe ciasto ucierane z rabarbarem (zresztą nie musi być rabarbar). Odpowiedz Link Zgłoś