przyszla_mama22 18.09.07, 10:25 dziewczyny jakie miesa dodajecie do bigosu i pryprawy jakie?? dzieki bardzo za odpowiedzi wlasnie dzisj robie bigos i musze leciec kupic mieso ale nie wiem jakie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Bigos...pytanie 18.09.07, 10:28 Pieczony schab, pieczoną łopatkę, kiełbasę, boczek parzony, trochę chudej gotowanej wołowiny... jest jakieś dwa tysiące przepisów na bigos,od ekonomicznych do wypasionych. Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: Bigos...pytanie 18.09.07, 10:29 Karkóweczka będzie idealna, moja teściowa zawsze wybiera takie mięsko. Do tego z przypraw standardowo liść laurowy, pieprz, sól, ziele ang. troszkę mięty i kminek. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Bigos...pytanie 18.09.07, 10:36 Pieczoną łopatkę, wędzony boczek, kiełbasę jałowcową. Z przypraw majeranek, liście laurowe, jałowiec, sól, pieprz. Poza tym grzyby (nie pieczarki!), trochę suszonych śliwek i trochę czerwonego, wytrawnego wina. Najlepszy gdy między jednym etapem gotowania a drugim zamrozisz. Tak wydaje mi się, bo chyba kilka lat nie robiłam bigosu, mam otwartą kuchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: Bigos...pytanie 18.09.07, 13:37 Ja własnie dzis robiłam ale taki troche oszukany i dałam tak:2kg białej kapusty,2kg kiszonej,4cebule,zeberka ze dwa takie wieksze,2 podwawelskie,40dag boczku wedzonego,przyprawy czyli:sol,papryka słodka,ziele ang.lisc laurowy,magii,majeranek.I na koniec przecier.Wyszedł pyszny własnie zjadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Bigos...pytanie 18.09.07, 13:40 Bigos tym lepszy im wiecej w nim roznego rodzaju miesa i wedlin, czyli i wolowiny kawalek i wiepszowiny, ze 2 rodzaje dobrej wedliny.I grzyby suszone i pare suszonych sliwek, jalowiec, lisc, ziele. Odpowiedz Link Zgłoś