dymna 15.01.08, 22:15 Różne opinie słyszałam. Np. taką, że od 9 miesiąca. Jak u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.koltan Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 15:52 Danonki zaczęłam dawać od 8 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
mechanik77 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 17:01 Ja tez daje danonki a dzis po raz pierwszy córka dostała serek biały z jogurtem naturalnym. Ma 8,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
madz-ia30 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 18:27 A ja nie słuchałam nikogo i zaczęłam dawać kiedy mała skończyła 6 miesięcy. Pytałam także o to na forum eksperckim i pani doktor powiedziała,że wprawdzie nie powinno się dawać produktów z mleka krowiego aż do 11 miesiąca.Ja jednak obserwowałam czy dziecko nie ma żadnej wysypki i dawałam , dziś ma prawie 7 mies. a serki uwielbia...Jeszcze jedno: spotkałam dopiero w przychodni matkę (ma już czwarte dziecko) i ona daje właśnie sereki już od 4 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
krolikos99 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 20:34 Dziewczyny a jakie dokładnie podajecie te serki, jakiej firmy? Czy to mają być tylko danonki? Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 20:49 danonki to to napewno NIE mają być wpisz w wyszukiwarkę danonki, to się dowiesz czemu. Najlepiej serki i jogurty naturalne, ze świeżymi owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena6911 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 21:19 danonki producent zaleca dopiero od 3go roku życia.!!!! Moja mała ma 9,5 miesiąca i dostaje jogurty naturalne - ja dodaję własne owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
dymna Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 22:08 Tak, ja czytałam wiele badań i opracowań naukowych na temat Danonków i one się nie nadają dla dzieci. (nota bene tak samo jak parówki) Ale zastanawiałam się właśnie czy nie dać już jogurtów naturalnych+owoce i chyba się skuszę jednak. Mój synek za chwilę skończy 9 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 09:31 Dziewczyny, ja nie wiem, ale weźcie mi powiedzcie, gdzie Danone pisze o tym, że zaleca Danonki dopiero od 3 r.ż. i dlaczego one są takie nieodpowiednie? Bo mnie się wydaje, że ani ilość wapnia, ani cukru nie jest w takim Danonku jakaś powalająca i daję je spokojnie swojemu dziecku jakieś 2-3 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka1980 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 10:27 Na ich stronie internetowej jest napisane że od 3 r.ż., ale dlaczego to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 10:45 Gdzie jest tak napisane? Nie mogę znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś
scharon Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 10:29 pod tytulem "pseudonaukowa sciema" pisze o danonkach -prosze przeczytajcie jesli macie jeszcze jakies watpliwosci... fkkalisz.to.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=31 chyba wzystko jasne.. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 11:01 Tak, czytałam ten artykuł parokrotnie. Jedyne, co w nim widzę konkretnie negatywnego o Danonkach, to to, że "Danonki z kolei są zdecydowanie zbyt słodkie, by stosować je w codziennej diecie dziecka". A przecież niekoniecznie trzeba dawac je codziennie. Dalej - już kiedyś wyliczałam gdzieś, że Danonek zawiera w sumie ok. 8g cukrów, a pół deserku Hippa z jogurtem - ok. 10,8g cukrów. Fakt, że 100g Danonków zawiera więcej cukru niż 100g deserku, ale daję alternatywnie Danonka (nie co dzień) albo pół słoiczka Hippa i to mojemu wiercipięcie wystarcza. Więc dla mnie nie jest to "wszystko jasne". Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 22:55 Zaczełam dawać jogurty naturalne i kefiry jak syn skończył 8 m-cy. zasmakowały mu od razu. A ze było lato - mnóstwo owoców wokół - dodawałm i owoce. później twarożej i serki homogenizowane. Danonków i smakowych jogurtów nie daję w zadnym wypadku. ------------ Aniołek Platek ma braciszka Skorpka Odpowiedz Link Zgłoś
merezka Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 16.01.08, 23:36 Ja polecam koktajle jogurtowo-owocowe Menu Smakosza. Nie mają grama cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna227 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 31.01.08, 17:05 Ja od szóstego miesiąca podawałam koktajle owocowo-jogurtowe gerbera i nie było żadnych problemów ani z kupką ani z uczuleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia83 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 31.01.08, 20:31 a jaką mają zawartość mleka albo owoców te koktajle gerbera? Odpowiedz Link Zgłoś
szaryszalik Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 05.02.08, 15:13 najlepiej tam zadzwonić na ta infolinię do gerbera - centrum informacji dla rodziców czy jakoś tak się to nazywa - i zapytać o te wszystkie serki i jogurty. my tak zrobiliśmy z mieskiem - przed podaniem zapytaliśmy ekspertów od żywienia dzieci z gerbera i już. Odpowiedz Link Zgłoś
merezka Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 11.02.08, 23:34 Akurat ten, który mam w domu ma 5%, ale wejdź sobie na stronę Gerbera i poczytaj, tam masz wszystkie produkty i ich skład Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 11:14 pierwszy jogurt z owocami (Hipp) dalam, gdy dziecko skonczylo 6 m-cy. Twarozek dam, gdy corka skonczy 9 miesiecy (np. owocowy duet Hipp). Dziewczyny, po co Wy sie tak spieszycie z wprowadzaniem nowych produktow dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 13:12 jogurt naturalny z owocami Maja dostała jak miała jakieś 7 mcy. Jakiś miesiąc później zaczęłam jej wprowadzać serki homogenizowane, najpierw naturalne a później smakowe np, waniliowe, owocowe. Nigdy to nie było Danonek, jest to za słodki serek i poza tym jest za mały. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.adamczyk1 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 13:30 Ja dałam Młodemu jak miał może 8 miesiący - ale to jest kawał chłopa, bez rzadnych alergii i innych. Je praktycznie wszystko i póki co przez 1,5 roku życia nie bolał go jeszcze brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
scharon Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 16:12 Dla mnie jasne,poniewaz mowa jest tam o dzieciech ,a my mamy niemowlaki prawda???? Jesli sa inne produkty ktore bezpiecznie mozna podawac -a jest ich masa dostepnych w kazdym sklepie,to po co podawac danonki -dla wygody rodzica?? Mozna zastapic danonka- jogurtem naturalnym z owocami,napewno bedzie to zdrowsze. Oczywiscie znajda sie przeciwnicy i zwolennicy jak zawsze w kazdej tematyce. Kazdy podaje to co uwaza za rozsadne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 01.02.08, 16:38 Ok, po prostu nie widzę uzasadnienia dla takiego demonizowania Danonków. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-rzena Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 05.02.08, 22:09 no cóż, ja starszemu dziecku - 4 letniemu podaję faktycznie danonki i mu smakują. a młodszemu dopiero wprowadzam tego gerbera koktajle jogurtowo-owocowe i mam nadzieję, że tez się sprawdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 05.02.08, 22:45 2 łyżeczki cukru (a tyle to 8g) na maluśki kubeczek serka - naprawdę nie ma co demonizowac? W proporcji na taki serek dla ciebie, powiedzmy 200 g, to byłoby 8 łyżeczek cukru. Zjadłabyś tak słodzony serek? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 06.02.08, 13:32 Miko, jak pisałam - mój synek zjada alternatywnie Danonka lub pół słoiczka deserku. Czyli wybór jest między 2 łyzeczkami cukru a 2,5 łyżeczkami cukru. I to mu starcza póki co, na śniadanie czy podwieczorek. Gdyby był większym, bardziej żarłocznym czy wolniejszym dzieckiem - pewnie byłabym bardziej sceptyczna, ale wagę ma w 50 centylu (wzrost pow.90), nie je zbyt wiele, no i dużo się rusza. Nie, nie zjadłabym tak słodzonego serka, bo za cukrami ogólnie nie przepadam i łatwo się "przesładzam" (kwestia przyzwyczajenia). Odpowiedz Link Zgłoś
isinka1 Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 11.02.08, 10:37 No tak, ale na przykład w koktajlach jogurtowo-owocowych gerbera nie ma cukru i wydaje mi się, że są nawet smaczniejsze od danonków. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 11.02.08, 15:33 No nie, no cukier na 100% tam jest, tylko zapewne fruktoza. Odpowiedz Link Zgłoś
zilka9 U nas od 9 miesiąca 11.02.08, 16:04 O danonkach wypowiada się specjalista na stronie o danonkach: www.danonki.pl/index_mam3latka.php?id=czM3bWs1NmJwMTE1MQ%3D%3D Wydaje mi się,iż jeśli producent danego produktu pisze,że jest on od 3 lat to znaczy,że nie należy go podawać nawet rocznemu dziecku a co mówiąć niemowlakowi...jeżeli Danonki były by dobre dla niemowląt to rekomendowano by je dla takiego wieku.Widocznie do produkcji tego typu serków używa się składników które są nieodpowiednia a wręcz groźne dla kilku miesięcznego malca.Ja tu nie próbuje być nie wiem kim.Poprostu wyrażam swoje zdanie. Pozatym danonki w smaku są dużo gorsze niż jogort naturalny bądź serek waniliowy ze świerzymi owocami.Noi danonki są dosyć drogie w porównaniu ze zwykłym jogurtem i jabłkiem. Mój Wojtek je serki od skończenia 9 miesiąca tylko w niezbyt dużych ilościach 2-3 razy w tygodniu bo ma jeszczę lekką skazę.Jak dawałam 4-5 razy w tyg.to dostawał wysypki. Podaje zwykły jogurt naturalny,z dodatkiem owoców(świerzych- banan,jabłko itp.)lub z owacmi ze słoiczka. Pozatym daje Hippa z owocami i jogurtem i Gerbera koklail owocowo- jogurtowy. Twarożka jeszcze nie podawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: U nas od 9 miesiąca 11.02.08, 16:22 Specjalista pisze tam: "Danonki, tak jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla dzieci od trzeciego roku życia.". A Ty (i nie tylko Ty) podajesz niemowlęciu jogurt, który też jest fermentowanym produktem mlecznym, a zatem jest polecany dla dzieci od trzeciego roku zycia. Dalej - jeśli coś jest "polecane dla kogoś", to nie znaczy, że dla reszty jest nieodpowiednie czy wręcz - jak sugerujesz - groźne. zilka9 napisała: > O danonkach wypowiada się specjalista na stronie o danonkach: > www.danonki.pl/index_mam3latka.php?id=czM3bWs1NmJwMTE1MQ%3D%3D > Wydaje mi się,iż jeśli producent danego produktu pisze,że jest on > od 3 lat to znaczy,że nie należy go podawać nawet rocznemu dziecku > a co mówiąć niemowlakowi...jeżeli Danonki były by dobre dla > niemowląt to rekomendowano by je dla takiego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
agaboro Re: U nas od 9 miesiąca 12.02.08, 13:47 witam a ja mam takie pytanko: jakiej firmy polecacie serki homo i twarożki? bo ja już sam nie mam pojęcia od czego zacząć,a po bileluchu strasznie pluje. Odpowiedz Link Zgłoś
prazanka Re: U nas od 9 miesiąca 28.02.08, 12:24 babyonline.pl/karmienie_nabial_artykul,3578.html testy serków: babyonline.pl/karmienie_nabial_artykul,2351.html pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
julijul Re: Odkiedy twarożki i serki homo? 03.03.08, 20:19 a co dziecku bedzie po cukrze? Kobiety, nie macie obiekcji zeby maluchom podawac sloiczki ktorych termin przydatnosci jest niemalze kilkuletni, a demonizujecie nt. cukru. Porozmawiajcie z lekarzem o dosladzaniu pokarmow i herbatek. Przed podaniem danonka zapytajcie siebie czy jest taka potrzeba we wczesnym wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś