alexandra27 20.08.03, 12:59 Mam ochotę zrobić leczo, niestety nie znalazłam przepisu w mojej książce kucharskiej. Jeśli któraś z Was zna przepis na smaczne i niezbyt pracochłonne to bardzo proszę żeby napisała. Z góry dziękuję. Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamapoli Re: Proszę o przepis na leczo 20.08.03, 13:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=6943970 Smacznego Anka Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: Proszę o przepis na leczo 20.08.03, 15:00 Z czasów studenckich czyli jak wyzyć pół wydziału za 20 zł. Kupujemy kurczaka dzielimy na części i wykrajamy pierś. Tę pieczemy ( do chleba) lub zostawiamy na kotlety. Resztę do największego gara z dużą ilością włośzczyzny. Jak kurczak miękki wyjmujemy mięsko i odstawiamy na bok. W garze siedzi rosół więć albo go jemy albo zamrażamy ( uwga na porcje nie ma co przesdać z ich wielkością, bo odmorożnych już nie można zamrozić). Gar wolny więć wrzucamy do niego wcześniej podsmażając 6 cebul, 6 papryk ( najlepsza kolorowa ale z przewagą czerwonej) pokrojonych na srednią kostkę i 30 dkg pieczarek (trzeba je najpierw pokroić) a do tego sok pomidorowy z karonu przyprawy ( sól , pieprz, i papryka w/g smaku). Gotować ok 45 minut i już gar jedzonka. Swietnie się pzechowuje ( zamraża) i najlepiej smakuje na 3-4 dzień jak bigos Danie smaczne i naprwdę tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
inezka1 Re: Proszę o przepis na leczo 20.08.03, 16:28 Leczo z cukinii: cukinie obieramy, kroimy w plastry lub w kostke (pestki wyrzucamy).Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli cukinia pokrojona jest w plasterki to obsmażamy na gorącym oleju z dwóch stron. Do dużego garnka wkładamy na zmiane:plastry cukinii,pokrojoną cebulę, pokrojona paprykę (kolorową), pomidory pokrojone i obrane ze skórki,plasterki kiełbasy (może być zwyczajna, nietłusta).To wszystko zalewamy śmietaną wymieszana z koncentratem pomidorówym i dusimy na małym ogniu od czsu do czsu "potrząsając" garnkiem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy według uznania. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
marlena_w Re: Proszę o przepis na leczo 21.08.03, 23:07 Dziś, po raz pierwszy robiłam leczo. Wyszło przepyszne! Podaję przepis: - 4 pomidory - po 1 (dużej!) papryce żółtej, czerwonej i zielonej - 2, 3 kiełbasy - 4 wieksze parówki - 2 duże cebule - cukinia (jeśli lubisz, ale niekoniecznie) - 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz,papryka ostra w proszku Sposób wykonania: -Wszystkie składniki pokroiłam w kostkę, paprykę w paseczki. Na odrobinie oleju podsmażyłam kiełbasę i parówki. -W osobnym rondelku zeszkliłam cebulkę -Do kiełbasy dodałam paprykę i smażyłam kilka minut -Potem dodałam zeszkloną cebulkę i pokrojone w kostkę pomidory i garnek przykryłam pokrywką -(Jesli lubisz cukinię, można dodać pokrojoną w kostkę) - Dusiłam ok. 10-15 minut Przyprawiłam odrobiną ketchupu, przeciśniętym czosnkiem, solą, papryką w proszku ostrą i pieprzem. Dziś jadłam leczo pierwszy raz, ale mąż jest smakoszem i mówił, że było bardzo dobre. Pozdrawiam i smacznego! Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra27 Re: Proszę o przepis na leczo 24.08.03, 21:17 Dziękuję za przepisy, zrobiłam leczo zaraz następnego dnia wg przepisu pierwszego w kolejności, wyszło pyszne i bardzo dużo,chociaż i tak zmniejszyłam ilość poszczególnych składników. Pozostałe przepisy też zamierzam wypróbować, bo to danie jest teraz bardzo na czasie, warzyw dużo i tanie. Pozdraiwm. Ola Odpowiedz Link Zgłoś