Dodaj do ulubionych

Mam chleb!

08.12.08, 15:29
No wiem, pewnie dużo mam wypieka, ale ja dopiero dziś to zrobiłam i nie mogę się najeść, taki smaczny! I taki prosty "w obsłudze". I aż dziw bierze, że z mąki i wody praktycznie wychodzi takie coś pyszne i pachnące!
Obserwuj wątek
    • blanka_32 Re: Mam chleb! 08.12.08, 15:35
      ,,Mam chleb''
      Ja też, codziennie. Bez przerwy.
    • kmms4 Re: Mam chleb! 08.12.08, 15:37
      mmmm...
      też chciałam kupić coś do pieczenia chleba.
      Pochwal się jaki masz i czy dużo roboty i bałaganu jest przy
      robieniu .

Pozdrawiam
      i SMACZNEGO
      • matysiaczek.0 Re: Mam chleb! 08.12.08, 15:39
        Mam od brata zakwas, mąkę ze sklepu, wodę z kranu, wwalam to do miski, mieszam, stawiam na noc na kaloryfer, rano piekę, za godzinkę jem chlebek...polecam
        • pitahaya1 Re: Mam chleb! 08.12.08, 16:23
          A ja przestałam piec. Nie, żeby nam nie smakował.
          Ale taki chlebek sprawdza się w opcji 2+dziecko. Przy trzech dorosłych i nastolatku nie zdążył nawet wystygnąć.
          Nawet dwa bochenki (nieduże, wielkości klasycznego razowca) potrafiły do rana zniknąć. A zdarzało mi się późną nocą piecsad(
          Opcja "kilka na dwa-trzy dni" też nie zdała egzaminu.

Wróciłam do sklepowego, którego nikt nie nie pochłania w mgnieniu okasmile)
          • farabella Re: Mam chleb! 08.12.08, 16:53
            Hmm... Rozmarzyć się można...
            Moja Mama kiedyś też piekła chleb i był niewyobrazalnie pyszny, zwłaszcza taki
            świeży, ciepły, z masłem...

A jaki to zakwas, jak się taki zakwas robi/zdobywa wink

Mama robiła bez zakwasu, cyba. Tylko mąka, woda i drożdze.
            • hellious Re: Mam chleb! 08.12.08, 16:59
              Wlasnie, ajk to jest z tym zakwasem? Skad go wziasc? Pieczesz w czyms specjalnym, czy normalnie w piekarniku?
              • matysiaczek.0 Re: Mam chleb! 08.12.08, 19:53
                Zakwas można wychodowac (mr.google sie kłania), albo dostaje się od ludzi. Mój brat dostał od kumpla, zrobił chlebek, odłożył, dał mamie, ona zrobiła, odłożyła, dała dla mnie, itd....zakwas zyje wśród ludzi. Słyszałam, że nawet pocztą sobie wysyłają z przepisem, bo normalnie może 2tyg stać w lodówce. A chlebek piecze się normalnie - w piekarniku...
    • inia1984 Re: Mam chleb! 08.12.08, 20:06
      smile ja kupiłam sobie maszynke do robienia chleba, robi sama wszystko.
      tylko składnieki wrzucamsmile chleb super, smaczny i przynajmniej wiem,
      co jem.
    • stillgrey Re: Mam chleb! 08.12.08, 21:22
      tutaj jest fajna stronka o wypieku chleba:
      chleb.info.pl/
      ja do tej pory robilam w automacie i z drozdzami, ale chyba tez sie pokusze o
      zrobienie na zakwasie... tesciowa ma zakwas do barszczu, wiec bedzie jak znalazlsmile
      • perpetulla Re: Mam chleb! 09.12.08, 08:48
        Ja też z tej strony nauczyłam się robić zakwas no i piec chleb. Piekę tylko na
        zakwasie, bo jest najsmaczniejszy.
    • domiel6 Re: Mam chleb! 09.12.08, 00:15
      Ale bym zjadla.Mniam
      • hellious Re: Mam chleb! 09.12.08, 09:15
        Kurde no! Takiego smaka narobilyscie, ze jak tylko bede juz u siebie, upieke jeden, zobacze jak mi to wyjdziesmile
        • gumkoleon Re: Mam chleb! 10.12.08, 12:08
          Ja też piekę. Raz w maszynie jak nie mam czasu, a raz w piekarniku. Nie muszę chyba pisać że ten z piekarnika jest najpyszniejszy wink ma chrupiącą skórkę i śliczne dziurki. Takiego chleba nigdzie się nie kupi. Ale z maszyny jak się ma dobry przepis też jest pycha no i jaka wygoda... wrzucasz wszystko i wciskasz przycisk i za 3 h masz ciepły chleb a jak mieszkanie pachnie.. ahhh Cudownie wrócić do takiego domu, już na korytarzu pachnie naszym chlebem.
          Mam zakwas który ma już ponad dwa lata, jak ktoś ma ochotę to się mogę podzielić smile Mąkę razową żytnią kupuję w Piotrze i Pawle albo w tesco.
          mój meil: swieja@op.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka