karola_a 11.12.03, 17:43 Cześć dziewczyny, kupiłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu całego łososia. Ale nie wiem co dalej z nim zrobić, może ktoś mi pomoże? Dzięki z góry. Karolina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cwikrut Re: coś z łososia 12.12.03, 00:05 Jest rewelacyjne, proste i bardzo smaczne danie z łososia pochdzące ze Szwecji (Laxpudding) czyli po naszemu po prostu zapiekanka z łososiem... Gotujesz 8-10 ziemniaków, po wystygnięciu połowę z nich wkrajasz do brytfanki, na to kładziesz pociętego w paseczki wyfiletowanego łososia, na to koperek i troche cebulki, i znowu ziemniaki (reszta). Polewasz to wszystko "omletem" czyli 3,4, jaja z mlekiem (400 ml)posolone i popieprzone, do piekarnika na jaiekś 30-40 minut, temp. 220... Naprawdę świetne, a bardzo szybkie i efektowne...Pozdr. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
karola_a Re: coś z łososia 12.12.03, 22:12 Bardzo Ci dziękuję, na pewno spróbuję tego dania. Jak nam zasmakuje to będziemy kupować tę rybę zawsze bo ostatnio często jest w promocji. Pozdrawiam, Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: coś z łososia 12.12.03, 23:37 jeszcze prościej: obłóż łososia plastrami cytryny, posól, popieprz i odstaw do lodówki na 2 h... p potem usmaz na oliwiw, skrapiajc znów cytryna. Smacznego Ps. mozna rowniez zrobic sos do makaronu = smiatanę podgrzac, doprawic, wrzucic pokrojonego w spora kostkę łososia, podgotowac.. Sosem polac makaron ugotowany "al dente" M. Odpowiedz Link Zgłoś