agnes000 13.12.03, 21:50 Uwielbiamy z mężem spaghetti, najchętniej z własnymi sosami. Ale ostatnio wszystko co wymyślam wydaje mi się nie takie jak bym chciała... Poszukuję inspiracji, macie jakieś przepisy na sosiki do makaronu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzidecka Re: Domowy sos do spaghetti 14.12.03, 10:35 Moje pezpisy ; Bolonese - podmsażam cebule, potem dodaje mięso mielone i podsmaża, doprawiam solą, pieprzem i oregane, nastepnie dodaje przecier pomidorowy. jak jest zbyt gęste dolewam wody. czasem do tego wszytskiego dosypuje sos boloneze w proszku :0 Carbonara - cebula, 20dkg boczku wędzobego, 1/2 szklanki śmietany, 4 jajka, 4 łyżki tartego prameznau, ser żóty, sól, piperz Podmsażyć cebule i boczek (może byc tez szynka pokrojona), śmietane podgrzać, wlać do misy w której bedzie podany makaron, wymieszać z jajkami i startym parmezanem, dodać cebule z boczkiem, doprawic, dodać makaron (ja robie z rurkami) i wymieszać wszystko. można jeszcze posypać serem. To jest porcja niby na 4 osoby ale my z męzem ją zjadamy naraz Smacznego Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Domowy sos do spaghetti 14.12.03, 13:44 Pewnie klasyczny ze swierzych ewentualnie puszkowanych pomidorow juz znasz wiec podawac nie bede Ale moge inny: Porcja na 2 osoby. 1 kostka (100g) serka topionego (najlepiej bez dodatkow) lyzeczka masla maly kubek smietany (moze byc 12%) koncentrat pomidorowy pieprz cayenne sol, pieprz czarny ew.swieza natka pietruszki maslo rozpuscic w rondelku. Dodac serek i caly czas mieszajac rozpusczac na malutkim gazie. Jak juz bedzie plynny dodac smietane. Wymieszac. Dodac koncentrat pomidorowy (ilosc wedle uznania), podgrzac ale sie nie zagotowalo). Zdjac z ognia. Przyprawic cayenne(koniecznie! najlepiej Kamisa), sola i pieprzem, ew. szczypta cukru. I dodac duzo swierzej natki. Z tym, ze wedlug mnie, ten sos lepiej pasuje do makaronu typu penne albo swiderkow Mozna go rowniez zrobic w wersji bialej, bez koncentratu, roznwiez z natka, bialym i czarnym pieprzem i garstka krewetek koktajlowych. pozdrawiam, Cynamoon Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Domowy sos do spaghetti 14.12.03, 23:26 Do wyboru do koloru: www.mniammniam.pl/pu.php?p=5454 www.mniammniam.pl/pu.php?p=3814 albo: spaghetti w sosie cytrynowym: spaghetti 5 cytryn 2 smietany masło parmezan starty sól pieprz Makaron gotować Z 4 cytryn zetrzeć skorkę. Wycisnąc sok (niekoniecznie ze wszystkich bo będzie bardzo kwaśne - kwestia gustu ). Skórke wrzucic na patelnie z masłem, podsmażac na wolnym ogniu, dodac śmietanę i parmezan - jesli całość jest za gesta podlać wodą, w której gotuje sie makaron. Stopniowo dolewac sok z cytryny (uwaga - smietana może sie ściąć). Doprawic sola i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucic do sosu i wymieszac ,pogotowac jeszcze chwilke, dodać skórke z piątej cytryny. Jeść natychmiast mam jeszczed sporo innych, jakby co.. M. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes000 Re: Domowy sos do spaghetti 15.12.03, 12:42 Jesteście super! Będę próbować i proszę o więcej Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Domowy sos do spaghetti 15.12.03, 16:23 Smietanę rozgrzac na patelni, dodać pokruszony ser plesniowy )polecam gorgonzole), popieprzyć. Mieszac aż ser sie rozpuści (na małym ogniu). Do sosu mozna dodać np. obsmażoną ogonówke lub wędzonke pokrojona w paski lub kostkę. Najprostszy sos "Aglio Olio Peperoncino" : w garnuszku rozgrzać oliwe z oliwek, wrzucić drobno pokrojony (lub zmiażdzony) czosnek 2- 3 ząbki, pokruszone papryczki chilli. Chwile podsmażyc uwazając, zeby czosnek nie zbrązowiał!. Makaron (najlepiej spaghetti) wymieszac z sosem (sos mozna przecedzic) Uwaga ostre. Ilośc papryczek wedle uznania M. Jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
latent Re: Domowy sos do spaghetti 15.12.03, 21:18 2 serki Tartare z ziołami i czosnkiem 10 dkg polędwicy sopockiej w plasterkach natka pietruszki cukinia ( najlepiej takie małe-babies - ale nie koniecznie) Cukinię obieramy przekrawamy wzdłuż na pół i wydłubujemy pestki jeśli są. kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle pół na poł z oliwą z oliwek aż będzię lekko szklista ( ale naprawdę lekko), to samo z pokrojoną w kwadraciki poledwicą dodajemy serki Tartare i trzymamy na maleńkim ogniu aż się ropuszczą. Do tego wszystkiego dodajemy pokrojoną natkę pietruszki na makaron wylewamy. PYSZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Domowy sos do spaghetti 15.12.03, 21:31 To ja moge jeszcze Bakłażana, cukinie pokroic w dużą kostke. Pomidory obrac ze skóry, pokroic w równie duża kostke. (bakłażana można wczesniej posolic i odstawić, zeby sie "spocił", po czym opłukac). Na patelnię wlać oliwe, wcisnąc zabek czosnku, dodac cukinie i bakłazana. Podsmazyc. Dodac pomidory. Dusic. Doprawić. Makaron wymieszać z sosem. JEsć z parmezanem Smacznego M. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Domowy sos do spaghetti 16.12.03, 17:48 To i ja jeszcze: Ten sos robi sie dzien wczesniej. I najpeiej w sezonie, bo teraz pomidory podle. Duzy, dojrzaly pomidor pokroic w kostke.Posolic, dodac zmiazdzony czosnek, ew. ulubione ziola i przyprawy. Zalac dobra oliwa. Wstawic do lodowki. Na drugi dzien polac goracy makaron. Albo pesto z natki z oliwkami: 2 peczki natki pietruszki pol szkalnki oliwek (wymieszanych czarnych i zielonych) pol szklanki nasion slonecznika pol zabka czosnku 100g parmezanu( moze byc i gouda) pieprz sok z calej cytryny oliwa albo olej slonecznikowy wszytsko zmiksowac dodajac po trochu oliwe. najlepiej, zeby byly male grudki, nie miazga. Przelozyc do sloiczka i zalac oliwa do przykrycia. Trzymamy w lodowce. Na porcje spaghetti bierze sie okolo lyzki pesto i rozciera ja z 2 lyzkami wody, w ktorej gotowal sie makaron. Aha, nie jest to zadna domorosla aletrentywna wersja dla pesto z bazylia i piniowymi orzeszkami. Przepis pochodzi ze sloika pesto przywiezionego prosto z Wloch ))) Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia12 Re: Domowy sos do spaghetti 17.12.03, 00:00 1 cebula 40 dkg szynki dwie duże geste smietany(po 400 ml,może byc 18%) kostka rosołku,tymianek,oregano,bazylia,majeranek-ze wszystkich po tyle samo 2 jajka przysmażyc pokrojona cebulke ,dodac pokrojoną szynkę ,wlać smietane ,kostke rosołku i wszystkie przyprawy pogotować,dodac pokrojone ugotowane na twardo jajka i to koniec,bardzo szybko,a pyszne,taki smietankowy sosik,ale jak ktos lubi to może dodac paste pomidorową Odpowiedz Link Zgłoś