czarodziejka000 Re: Jak gotujecie kisiel? 14.06.09, 15:02 Pol butelki soku, 1 - 2 lyzeczki maki ziemniaczanej, 50 - 60 ml wody. Zagotowac wode, w chlodnym soku rozprowadzic make i wlac do gotujacej sie wody i wsio Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak gotujecie kisiel? 15.06.09, 10:04 j/w, do zagotowywanego soku dodaję twardsze owoce drobno pokrojone lub strate na tarce (np. gruszka, kiwi)..do gotowego, gorącego kisielku, tuż po ugotowaniu dodaję miekkie lub szybko mięknące w wysokiej temperaturze (banan, jagodowe: maliny, truskawki, czarne jagody, starte jabłko)..wtedy mam kisiel z owocami na gęsto..owoce tracą mało witamin, ale nie mają posmaku surowizny, jabłka starte na duzych oczkach tarki w ten sposób sa miekki ale nieco "chrupiace"..mój wnuk jadł takie od skonczenia 10-tego miesiąca..kisielek mozna polać odrobina "zagęszczonego" mleka modyfikowanego mleka (1,5 miarki na 30 ml wody) lub naturalnym jogurtem, gdy kisiel bardzo słodki od naturalnego smaku owoców (niektóre gruszki, jabłka, banany, melon, arbuz itp. są baardzo słodkie) i soczku Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Jak gotujecie kisiel? 15.06.09, 14:39 podłączam się z pytaniem: czy kisiel wyjdzie z innej niż ziemniaczana mąki? we Francji ze świecą jej szukać, a mam kukurydzianą - w dotyku tak samo 'śliska' jak ziemniaczana...ale... -- Nietoperz Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak gotujecie kisiel? 15.06.09, 15:31 nie próbowałam..ale zawsze mozna zrobic eksperyment..wziąść okresloną ilośc soczku i dodajac skrobię kukurydzianą sprawdzic co z tego wyjdzie, z siebie robiąc królika doswiadczalnego..a potem wykorzystać jezeli bedzie smaczne i wystarczająco gęste (przejrzyste nie musi być, dzieciom to "lotto")..skrobi kukurydzianej używa sie zamiennie z skrobią (mąką) ziemniaczaną do wielu potraw, więc możliwe, że się sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: Jak gotujecie kisiel? 15.06.09, 18:36 Używam soczków w buteleczkach dla dzieci, nie dodaję wody. Większość soku do garnka i gotuję, w reszcie rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, dodaję do gotującego się soku, mieszam i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś