Dodaj do ulubionych

Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe

15.10.10, 20:13
No, no wieża eiffla jest 1000000000000000000000 razy ładniejsza "od tego czegoś" na rondzie! Ten pan chyba nigdy nie był w Paryżu i nie wie jak ją ocenić! Najlepiej byłoby to zburzyć ale jeśli się nie da to obsadzenie bluszczem jest jak najbardziej dobrym rozwiązaniem. Zawarcie nowoczesną dzielnicą Gorzowa?! HA HA HA! Coś podobnego? Stoją tam stare, brudne, obdrapane kamienice, drogi są dziurawe gorzej niż szwajcarski ser(towarowa, śląska)! I to ta nowoczesność?! Chyba jakieś kpiny... Zamiast się wziąć do roboty to tak sobie gada bez sensu...
Obserwuj wątek
    • dachowiecgorzowski Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 15.10.10, 21:44
      Panu dyrektorowi OSiR polecam wycieczkę do Paryża i porównanie tamtejszej wieży z gorzowskim dziwadłem. Żenuła panie dyrektorze!
    • real_marek Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 15.10.10, 22:06
      Fajny pomysł, ale docelowo to przejście należy przebudować, tak by było przejściem podziemnym, a dominantę zburzyć, bo tamtędy powinna biec linia tramwajowa.
      • wolfenstein3d Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 10:53
        nie ma kasy na takie duże przebudowy. tramwaj na zawarcie nigdy nie pojedzie, efekt zaniedbań obecnej ekipy rządzącej z preziem na czele. ponad 150 mln wpakowano w CEA i na nic więcej nie ma pieniędzy a tyle by można zrobić za tą kasę..

Czerwony szpital gorzowski jest zadłużony zdaje się na 240 mln. Rząd teraz wprowadza przepisy żeby samorządy finansowały szpitale i ja nie wiem jak to będzie. Szpital padnie a CEA będzie stać. Tylko czy filharmonia to taki niezbędny wydatek miasta na który je stać? szpital mniej ważny. Niech ludzie pozdychają ale za to elita z kłodawy będzie sobie łazić do filharmonii.

Gorzów został totalnie zepsuty. Za dużo pieniędzy poszło w niepotrzebne inwestycje. Do słowianki trzeba dopłacać żeby wogóle funkcjonowała a ja wiem jacy durnie tym zarządzają i jak niegospodarnie.
        Linia tramwajowa na dworzec PKP jest niepotrzebna lepiej było puścić tramwaj chociaż troszeczkę na zawarcie aby tylko most przejechać - zimą -15 przez most iść nie polecam a kiedyś chodziłem do szkoły i mam dziś dłonie odmrożone, lekki chłod wystarczy wiosenno-jesienny i czerwone jak buraki. Zimą przez wartę ciężko się przechodzi na drugą stronę miasta, można przejechać autobusem ale znowu przystanki tak daleko rozstawione i cały zły układ komunikacyjny. Tam ciężko przejść na drugą stronę na grobli, trzeba kawał miasta przeleźć no a tam jest przecież szkoła, totalnie to zepsuli.

Wał okrężny takie fajne historyczne miejsce Gorzowa też tam jest zaniebdany bardzo. Bulwar można było zrobić z prawdziwego zdarzenia i taki bardzo długi a nie kończyć go na tym budynku tam i scenie z przodu którą zasłania wielka kopuła a miejsc siedzących przy barze jest mało i wszystkie zajęte od paru godzin przed koncertem. Barierki wysokie, zasłaniające Wartę.

Kombinowanie z jakąś przystanią skoro jest takowa tam gdzie są barki na zawarciu. Barkowicze chcieli to nawet odremontować tą zatoczkę ale miasto nie dało kasy ono ma inną wizję.

magistrat na zawarciu? czemu nie? to byłoby dobre bo ten budynek w mieście naprawdę mocno szpeci. Miałem okazję być zapraszany na rozmowę kwalifikacyjną w spr pracy ale po godzinie czekania w kolejce z tego zrezygnowałem szare obskurne stare mury urzędu zbyt mnie przytłaczały i zniechęciły do podjęcia tam pracy, wszyscy w garniturach sztywniactwo i lizusy w mokasynach.

Deptak trzeba zrobić na pierwszy rzut oka, dominanta niech stoi. Nr 1 najb szpecących budynków jest pałac kultury i nauki we Warszawie a mi się akurat podoba bo to taki polski world trade center.

Most jest niezły tylko brakuje mi na nim ławeczek. Z kolei gdyby były ławeczki siadałoby tam szemrane towarzystwo i mogłoby zaczepiać przechodzących ludzi. Za niskie barierki i za małe zatoczki nie zachęcające do stanięcia na moście i powyglądania na wartę i przepływajacych kajakrzy.

dominantę można jeszcze trochę naprawić jest ona za wąska. Jakby była szersza i na górze byłoby miejsce dla conajmniej 15 ludzi to z tego tarasu widokowego może by jeszcze coś było.
        Nie byłem tam na górze nie wiem czy jest wogóle wstęp wolny ale fajna byłaby tam restauracyjka na górze.

Możnaby tez zagospodarować podziemie, nie czekać na nova park bo może nigdy nie powstanie.
        • wolfenstein3d Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 13:11
          jeszcze jedno. Miasto mogłoby z własnych pieniędzy dofinansowć budowę nova park tak aby inwestycja na pewno ruszyła bo stoi pod wielkim znakiem zapytania i pod takim samym rozwój zawarcia i Gorzowa. Nova park jest ważniejsza niż filharmonia, bo da 1000 miejsc pracy i rozpędzi zawarcie.
          • Gość: login_t Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe IP: 81.219.165.* 16.10.10, 14:55
            wolfenstein3d napisał:

> jeszcze jedno. Miasto mogłoby z własnych pieniędzy dofinansowć budowę nova park

I ufundować bony na zakupy mieszkańcom.
            To by dopiero rozpędziło.
          • zetkaf Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 15:29
            > jeszcze jedno. Miasto mogłoby z własnych pieniędzy dofinansowć budowę nova park
            Ty, ty podobno tytul mgra ekonomii masz? A to nie byla ekonomia polityczna, albo jakis inny socjalistyczny kloc?
            • wolfenstein3d Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 16:04
              1000 ludzi mających pracę = 500 (zakładając że połowa to zarejestrowani bezrobotni) x 800 zł brutto zasiłku x 3 miesiące = 1,2 mln zł wydanych z budżetu miasta mniej
              1000 ludzi zarabiających po 1100 zł netto = 1000 osób * około 500 zł podatku * 12 miesięcy w roku * 5 lat = 30 mln złotych w perspektywnie 5 lat do budżetu więcej.

nie licząc już 1100 zł netto wydawanych w miescie Gorzów Wlkp. zasilających lokalną gospodarkę i również podatki od wynajmu, towarów itd = 1100 zł * 12 miesięcy * 1000 pracowników * 5 lat = 66 mln złotych wydanych w mieście więcej.

A więc miastu opłaca się dofinansować inwestycję tak do 20 milionów żeby te 10 zarobiło w ciągu 5 lat, nie mówiąc o następnych w których będzie już tylko zarabiać.

a dajcie mi podobne wyliczenia korzyści dla Filharmonii Gorzowskiej albo centrum rehabilitacyjnego słowianka, magistratu na zawarciu i dominanty.
              • wolfenstein3d Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 16:07
                tylko że inwestycja nova park warta jest 200 mln. I pytanie czy 20 mln dofinansowania z budżetu miasta pomoże - a może by tak zamiast CEA za 150 baniek zaprzetać budowy na takim etapie jakim jest i dofinansować 80 mln zł do nova park? inwestor musiałby zebrać już tylko 120 i może by za taką kwotę ruszył? bo za 200 baniek pewnie wyliczyli że im się nie opłaca tego stawiać za duże ryzyko?
              • zetkaf Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 17:17
                > 1000 ludzi mających pracę = 500 (zakładając że połowa to zarejestrowani bezrobo
                > tni) x 800 zł brutto zasiłku x 3 miesiące = 1,2 mln zł wydanych z budżetu miast
                > a mniej
                bo pozostali to byliby bezrobotni niezarejestrowani, ktorym oczywiscie pomoc spoleczna by nie pomogla...

> 1000 ludzi zarabiających po 1100 zł netto = 1000 osób * około 500 zł podatku *
                500 zl podatku do 1100 zl???

> nie licząc już 1100 zł netto wydawanych w miescie Gorzów Wlkp. zasilających lok
                > alną gospodarkę i również podatki od wynajmu, towarów itd = 1100 zł * 12 miesię
                > cy * 1000 pracowników * 5 lat = 66 mln złotych wydanych w mieście więcej.
                ??????
                To juz chyba ekonomia polityczna ;)

> A więc miastu opłaca się dofinansować inwestycję tak do 20 milionów
                to nie komuna, zeby miasto budowalo centra handlowe...

> a dajcie mi podobne wyliczenia korzyści dla Filharmonii Gorzowskiej albo centru
                > m rehabilitacyjnego słowianka, magistratu na zawarciu i dominanty.
                A czy celem tych inwestycji jest zarobek, czy rozrywka i wygoda klientow i petentow?
                • wolfenstein3d Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 17.10.10, 13:10
                  >> A czy celem tych inwestycji jest zarobek, czy rozrywka i wygoda klientow i petentow?

zetkaf, pacjencie szpital gorzowski jest zadłużony na 240 mln złotych. PO teraz wprowadza prawo że samorządy będą finansować szpitale i trzeba będzie spłacić ten dług albo szpital padnie. A CEA będzie stać za 150 mln i pójdziesz do dyrygenta żeby cie pałką wyleczył
    • Gość: a S.ra..na dominanta piękną ozdobą? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.10, 23:24
      na całym szkielecie powinny wić się zielone pnącza
      "Sr...cy Pająk" dostanie pajęczynę!!!!
      Oby złapał parę osób odpowiedzialnych za tą Makabryłę - byłaby to przyciągająca ozdoba - te parę postaci przyklejonych w pajęczynie gdzieś przy szczycie.... Ech, marzenia...

PS.ten skrót w tytule to część wykropkowana ze "strasznej"
      • Gość: Bernard Odwalic sie od Dominanty... IP: 199.19.221.* 16.10.10, 00:03
        Hey Agnieszka,
        Nie wiem jaki masz problem,a le latwo go rozwiazac wprowadzajac radykalne zmiany: jesli jestes samotna to znajdz sobuie partnera lub.... partnerke... Wsio ryba
        To moze na stresy rtwoje wplynac...
        Jesli jestes "z kims"c - to porzuc totio w cholere i sobie kogos iunnego znajdz...
        Jesli nie jestes na "lekach" to zacznuj uzywac a jesli jestes...rzyc tgo swinstwo w cholere...
        Chodfzi o to ze poptrzebujesz zmiany w zyciu i toi szybko..
        Ja jestem za daleko i zbyt zajety by ci pomoc...
        Musisz sobie sama poradzic...
        W miedzyczasie nie zabieraj glosu w zadnej sprawie...
        Po co idiotow podniecac lub obiektem uwag typu "a z nia co???" byc???
        Atakujesz "Dominante" bo nic innego do glowy ci przyjsc nie moglo...
        Osobiscie zyczylbym tobie bys chocuiac w polowie byla tyak orginalna i interesujaca jak Dominanta...
        Poza tym nie znam cie wiec i nie mam powodu by lubiec..
        :):):)
        PS. Dominant6a ozyje gdy Zawarcie ozyje....Patrz troszke "do przodu...
        Dominanta to jeden z najl;epszych punktow malego biznesu w Gorzowie i tylko "gwiazda" taka jak ty moglaby frekwencja w publicznej ubikacji przesadzec przyszlosc projektu...
        Agnieszko, trawniki nie sa kjoszone na Slonecznym... Zajmij sie tym...
        Znaczy sie zacznuij kosic zamiast pisac...
        :):):):)
        PSS. Jeszcze jedna kobieta (Agni8eszka) sie we mnie zakocha...
        • dachowiecgorzowski Re: Odwalic sie od Dominanty... 16.10.10, 11:37
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Dominanta to jeden z najl;epszych punktow malego biznesu w Gorzowie i tylko "gw
          > iazda" taka jak ty moglaby frekwencja w publicznej ubikacji przesadzec przyszlo
          > sc projektu...

Czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości czy też w Gorzowie jest jakaś inna dominanta o której nie wiem i w której świetnie prosperuje mały biznes?:)

• Gość: Bernard Re: Odwalic sie od Dominanty... IP: 199.19.221.* 16.10.10, 17:35
            Hey dachowiecgorzowski ,
            Ja pisze o tym od momentu powstania dominanty, ktora porzeciwnicy Jedrzejczaka zaczeli "dla obrzydzenia"?) pajakiem nazywac....
            By samo rondo z dominanta i ulokowanymi pod nia miejscami na biznes moglo w pelni zadzialac....potrzebne jest powstanie centrum handlowego na terenach bylego Ursusa i w ogole rozmudowy zawarcianskiej strony rzeki...
            Dominanta bedzie spacerowym punktem laczacym obie strony rzeki. Kiedy mieszkancy miasta zaczna spacerowac ta droga ( bo beda mieli powod) podniesie sie frekwencja uzytkownikow toalet publicznych w tym miejscu bowiem ilosc sikajacych i kupkajacych jest wporost proporcjonalna do ilosci "przechodniow".
            Wzrost produkcji moczu i kupki pod dominanta na pewno zadowoli dziennikarke Gazety i odbierze jej powod do marudzenia....
            Prawda jest, ze jedynie w filmach dziala prawo ktore mowi ze "jesli wybudujesz to ludzie na pewno przyjda"...
            W normalnym zyciu planujac biznes trzeba traktowac lydzi jak "mrowki" ktore "utartymi" sciezkami chodza i przy tych sciezkach budowac biznesy...
            Opoznienia w realizacji inwetycji na Zawarciu spowodowane swiatowym kryzysem postawilo dominante "na skraju" zamiast w srodku nowego, powiekszonego centrum miasta...
            Moze dla niektorych wygladac :glupio, ale to tylko z tego powodu ze zamiast byc uzupelnieniem zabudowanej przestrzeni stala sie jej glownym (jedynym) obiektem...A tym ani byc nie powinna ani nie moze.../
            Zalecam cierpliwosc i poswiecenie wiecej energii na sprawie zabudowania zawarcianskiej czesci miasta na wysokosci mostu staromiejskiego...
            Pozytywne myslenie a nie politykierskie awanturnictwo powinno cechwac dyskusje o miescie...
            Zbyt oczywistym jest ze w okresie nadchodzacych wyborow tania demagogia dominuje...
            Na szczescie Gorzowiacy nauczyli sie rozrozniac ziarno od plew.
            Gorzowianie wybioera na swojego nastepnego Prezydenta Jedrzejczaka..
            Dlaczego?
            Poniewaz Jedrzejczak to dobry i ucziwy Prezydent a nie partyjniacki karierowicz wykonujacy rozkazy swoich sekretarzy czy prezesow...
            Bedzie dobrze.
            :):):):):)
            • danny_boy Re: Odwalic sie od Dominanty... 22.10.10, 00:52
              By samo rondo z dominanta i ulokowanymi pod nia miejscami na biznes moglo w pelni zadzialac....potrzebne jest powstanie centrum handlowego
              Aby powstało kolejne centrum handlowe, to musi być jakaś perspektywa , aby ono zarabiało. Jeśli w Askanie ponad 2/3 najemców mocno zalega z czynszami, a frekwencja jest beznadziejna, to ten sam właściciel nie będzie jeszcze przez lata budował drugiego centrum, które siłą rzeczy osłabi Askanę. Tym samym ani Zawarcie, ani tym bardziej dominanta jeszcze przez długie lata nie będzie prosperowało - takie są właśnie realia Gorzowa. 1200 zł w TPV daje kasę na egzystencję i może opłacenie czynszu, ale nie na zakupy w drogim centrum handlowym.
        • Gość: nicelus Re: Odwalic sie od Dominanty... IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.10, 21:00
          Bernard napisał:

> Dominanta to jeden z najl;epszych punktow malego biznesu

przecież ta pani od toalety mówi, że od trzech dni nie było nikogo nawet z małym biznesem.

• Gość: nicelus Re: Odwalic sie od Dominanty... IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.10, 01:31
            nieznającym niemieckiego wyjaśnię, że "mały biznes", to po prostu siku. aby ta pani w toalecie miała duży ruch w interesie, wystarczy w dominancie sprzedawać piwo.

• e_werty Re: Odwalic sie od Dominanty... 22.10.10, 01:50
              pani w toalecie miała duży biznes ...

... wystarczy sprzedawać do piwa zagryche...
    • zetkaf Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 06:50
      Podsumowujac piekny artykul, to jedyny sposob na upiekszenie dominanty to... jej zburzenie?
      Co do czekania - a co komu tak spieszno, co za roznica, czy sie calosc okryje za 2 lata zielenia, czy za 5? No, chyba ze mozna 5x wiecej za zielen zaplacic ;)
      • Gość: asd Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 14:29
        a ja bym powiedział, żeby wywalić nawet tą zieleninę i na jej położyć szkło - taki efekt szklanych tarasów z W-wki.

Przejście podziemne jest i ja nim chodzę. W LC byłem raz i było ok, a poza tym brakuje czegoś w tle. Może jeszcze kilka lat braku inwestycji i będzie można odebrać teren w tle. O ile powstałoby ładna galeria handlowa to byłoby "coś". Nawet emanacja kultury konsumpcyjnej była lepsza od straszących murów Ursusa...
        • zetkaf Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 15:33
          > a ja bym powiedział, żeby wywalić nawet tą zieleninę i na jej położyć szkło - t
          > aki efekt szklanych tarasów z W-wki.
          I to jest propozycja upiekszenia, co do estetyki sie nie wypowiadam, bo wyobrazni nie mam, a makiety nie ma. Ale UPIEKSZENIA, a nie WYBURZENIA...

> et emanacja kultury konsumpcyjnej była lepsza od straszących murów Ursusa...
          Eee tam, pare ladnych murow to tam mozna znalezc, swoj klimat maja... tylko, ze trzeba je podkreslic, a nie zostawic na pozarcie zebowi czasu...
    • aga764 Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 16.10.10, 13:29
      [quote]w zamyśle władz miasta miała być zapowiedzią tego, co powstanie na Zawarciu - nowoczesnej dzielnicy, która ma wprowadzić Gorzów w nowe, lepsze czasy[/quote]
      To może trzeba było raczej jej budowę zaplanować jako podsumowanie a nie zapowiedź?
      Problem w naszym kraju, nie tylko w mieście, polega na tym, że wszędzie pełno szumnych zapowiedzi, tylko z realizacją cieniutko...
      Tego potworka zmuszona jestem oglądać codziennie wioząc dzieci do szkoły.
      Tobie Bernard dobrze bronić Makabryły, bo o ile kojarzę z zaglądania tutaj gdzieś daleko w świecie sobie bujasz. Jednak burzyć bym nie burzyła, bo kasy na to niemało poszło i lepiej byłoby dostosować toto i do krajobrazu i zachęcić do użytkowania. Chyba dałoby się to zrobić. Zgadzam się w 100%, że okrycie go roślinnością bardzo by pomogło - najpaskudniejszym elementem z mojego punktu widzenia jest bowiem kolor. No i jakieś może ulgi od miasta, choćby w czynszu dla tych, co by się zdecydowali coś tam prowadzić. I coś atrakcyjnego wymyślić w tym miejscu, czego nigdzie indziej nie ma i co ciekawskich przyciągnie.
      Mam parę pomysłów, ale niech kombinują ci, którym za to płacą ;)
      • Gość: lesio Re: Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 15:54
        Światło dla Zawarcia. podobno Krysia z Witnicy chce wybudować jeszcze dwa mosty jak weźmie Tadzia na wicka ten dobuduje dwie dominanty. Nie chce mi się liczyć ale miasto rozkwitnie zwłaszcza jak dominanty obsadzi się kwitnącymi zima gatunkami kwiatów lub palmami.
    • ilona.h Straszna dominanta piękną ozdobą? To możliwe 20.10.10, 14:08
      tak, po to wydawali kupe kasy, zeby ja teraz zakrywac. To jakis obłęd!Chcialabym zobaczyc tych co pracuja w biurze projektowym i pana ktory zatwierdzil i odebral projekt.Tez lubie nowoczesne budowle ale ta jest poprostu obrzydliwa. Chociaz lepsze obsadzenie roslinnoscia niz patrzenie na dominante...z dolu, bo drzwi na gore sa zazwyczaj zamkniete:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka