danny_boy 14.11.13, 23:48 Tak mi się nasunęło przy okazji porąbanego forsowania nazywania Cyganów z ich własnego języka, a nie polskiego. To tak jakbyśmy oficjalnie nazywali Węgrów Madziarami, a Niemców Deutschami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Re: CD-CYGAN IP: *.net.albertacom.com 15.11.13, 07:07 Hey danny boy, Czepiasz sie... :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: CD-CYGAN IP: *.noc.fibertech.net.pl 15.11.13, 07:59 Jedna z tych sytuacji, gdzie nazwa własna staje się obelżywa, porzuca się ją i używa nowej. Do czasu jak stanie się obelżywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: CD-CYGAN IP: *.noc.fibertech.net.pl 15.11.13, 08:07 Cygan kompaktowy? O, Boże, Bożenko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turbosprężarka Re: CD-CYGAN IP: *.gorzow.mm.pl 15.11.13, 08:12 Cyganie nazwali siebie Romami gdy... przybyli do Europy. Udawali uciekinierów z podbitego przez muzułmańskich Turków Bizancjum. Sugerowali w ten sposób swoje "rzymskie" pochodzenie. Jak widać, ta z pozoru neutralna nazwa, też ma niezbyt uczciwe korzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: CD-CYGAN IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.13, 13:16 danny_boy napisał: > Tak mi się nasunęło przy okazji ... A mi tak się przypomniało przy okazji ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: CD-CYGAN IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.13, 22:15 Miałem kiedyś kolegę Cygana który miał wspaniały głos i genialnie wykonywał tą piosenkę. Startował w eliminacjach na festiwal w Zielonej Górze, ale miał pecha. Ten od którego wszystko zależało gustował w chłopcach i jasno postawił warunki, co trzeba zrobić by przejść. On odmówił i nie przeszedł. Жaннa Бичевcкaя "Эх, зaгyлял пaрень мoлoдoй". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: CD-CYGAN IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.13, 22:44 Тaгaнкa - Джеммa Хaлид Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: CD-CYGAN IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.13, 23:24 Цыгaнкa - Джеммы Хaлид Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: CD-CYGAN 17.11.13, 23:23 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Цыгaнкa Całkowicie niepoprawnie politycznie. Powinno być „Рoмкa” (nie mylić z Tytusa i A'Tomka). Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: CD-CYGAN 18.11.13, 00:10 Autorka sama zaznacza, że o Papuszy pisze jako o Cygance. „Nie piszę tak z braku szacunku, ale dlatego że sama Papusza chciała, by tak się do niej zwracano. Znam nagranie, na którym zanosi się od śmiechu, słysząc słowo »Rom «” - czytamy w posłowiu. Kuźniak przytacza też słowa Edwarda Dębickiego: „Ja jestem Cygan, mój dziad był Cygan. Nie jestem żaden Rom! Słowo to oznacza Cygana w języku cygańskim. Na litość boską! Nie można uciec od historii!”. I innego związanego również z Gorzowem poety i rzeźbiarza Karola Parno Gierlińskiego: „Ja zawsze byłem i jestem Cyganem. Słowo »Rom « jest w języku polskim nazwą sztuczną, wykreowaną przez media”. Odpowiedz Link Zgłoś
woycieszyce Re: CD-CYGAN 18.11.13, 10:53 danny_boy napisał: > I innego związanego również z Gorzowem > poety i rzeźbiarza Karola Parno Gierlińskiego: „Ja zawsze byłem i jestem > Cyganem. Słowo »Rom « jest w języku polskim nazwą sztuczną, wykreowaną > przez media” Nic dziwnego, że Karol Parno Gierliński tak mówi, gdyż jest Sintem, a nie Romem. Te grupy, pokrewne, choć nie tożsame, a także brytyjscy Travelersi, którzy etnicznie często nie mają z nimi nic wspólnego, składają się na pojecie "Cyganie". Kto jeszcze nie widział strony domowej Parno Gierlińskiego, niech koniecznie tam zajrzy, bo to niewątpliwie najwybitniejszy z żyjących w Polsce Cyganów: www.parno.polinfo.net Odpowiedz Link Zgłoś
woycieszyce Re: CD-CYGAN 18.11.13, 10:57 Jeszcze tylko link do hasła Karol Parno Gierliński w Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś