Dodaj do ulubionych

Zaproszenie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 15:09
Bardzo serdecznie zapraszam na spotkanie Młodzieżowego Klubu dyskusyjnego
działającego przy gorzowskiej parafii p.w. Najświętszego Zbawiciela.
Spotkanie na temat: "Klerykalizm. Antylkerykalizm. Skąd to się wzięło?"
odbędzie się 30 września 2004r. o godzinie 19.30. w salce na plebanii przy
ul. Niemcewicza 35 (teren byłej jednostki woskowej).
Obserwuj wątek
    • Gość: XXX Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:15
      Przyjdę na spotkanie poświęcone temtowi "Dlaczego kapłan stoi ponad prawem?"
      A chodzi o tajemnice spowiedzi - chroni ona przestępców. Dlaczego ja pracując z
      uzależnionymi nie mogę zachowywać dla swojej wiedzy ich wyznania o czynach
      przestępczych? Mogę być za to skazany... a więcej pomagam ćpunom niż
      jakikolwiek księżulo. I tego darmozjada choroni jakiś kretyński Konkordat?
      Dlaczego? Może terapeuci powinni także mieć prawo do zachowania swej wiedzy -
      nieraz są lepszymi spowiednikami niż ksiądz. Bo spowiedź taka łączy się z
      terapią. A nie tylko gołosłownym "idź i nie grzesz więcej" - co, wobec ćpunów
      jest zawracaniem kijem Wisły. Teraz terapeuci w ośrodkach unikają takich
      informacji - wolą nie wiedzieć. Prtzez co zmniejsza się ich skuteczność.
      Jedynym wyjściem jest zarejestrowanie zwiazku wyznaniowego "Terapeuci" i
      występoanie jako kapłani tegoż związku. Wy - klerykałowie nazwicie
      to "sektą"!!!
      Czy podejmiecie taki temat? A nie jakieś idiotyzmy typu "... ile diabłów
      zmieści się na łebku od szpilki..." notabene jest to temat pracy doktorskiej
      jakiegoś teologa!!!! I jak tu traktować serio księdza takiej powalonej religii -
      modlącej się do szubienicy... ech!!!! dupki jetseście i tylko wkurwiacie ludzi
      swoja obłudą....
      • Gość: Presesik Re: Zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 20:25
        XXX'ie twój temat jest dobry, a nawet powiem bardzo dobry. I postaram się, zby
        ten temat był w październiku. No i liczę na twoją obecność. Temat będzie
        może /a nawet na pewno/ brzmiał inaczej, ale będzie ta kwestia poruszona.
        Może "Prawo kanoniczne a prawo cywilne" albo "Dlaczego ksiądz milczy? Tajemnica
        spowiedzi."

A propos tajemnicy spowiedzi. Nie jestem teologiem, więc nie chcę tu wypowiadać
        się, żeby nie skłamać. Ale z tego, co wiem - spowiadasz się przed Bogiem, a
        ksiądz jest tylko narzędziem. ;)

Pozdrawiam i jeśli chcesz, to zapraszam na czwartkowe spotkanie.
        • Gość: Presesik Re: Zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:31
          XXX'ie załatwione w październiku będzie temat o spowiedzi i tajemnicy
          spowiedzi. Rezerwoj sobie wstepnie ostatni piatek. napisze o szczegolach.
      • Gość: Bernard Re: Zaproszenie IP: *.ed.shawcable.net 02.10.04, 07:08
        Hey XXX,
        Masz dziwny sposob przedstawiania swoich racji...
        Masz jednak racje.
        Jesli ktos powie mi o przestepstwie i ja nie powiadomie np. policji...- jestem
        wienien!
        Jesli ksiadz uslyszy... Nie musi powiedziec nikomu.
        Wiecej... Nie moze...
        Niezmiernie ciekawy temat.
        Pozdrawiam i dziekuje
        • Gość: Presesik Re: Zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:00
          P.S. coś znalazłem. To Konkordat między Polską a Watykanem reguluje tą sprawę.
          Państwo nie wkracza w sferę tajemnicy spowiedzi, tzn. że tajemnica spowiedzi
          jest uznawana przez polskie prawo. :)
          • Gość: sorek Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:27
            Ale ten XXX ma problemy. Gdzie ty gosciu widziales tlumy przestepcow ktorzy ida do spowiedzi dlatego, ze ksiadz nie wyjawi ich grzechu. Pierniczysz cos bez sensu. Czepiasz sie tez jakiejs pracy doktorskiej... facet, na swiecie sa setki tysiecy ksiezy, glupsi, madrzejsi, tak jak ludzie pracujacy z uzaleznionymi, glupsi, madrzejsi... Wyluzuj.
            • Gość: XXX Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:22
              Ja wiem że sory nie maja problemów... no najwyżej taki że krowa nie wydojona
              ryczy w oborze... może idź ja wydój?
            • Gość: XXX Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:24
              P.S. Gdybyś nie wiedział to "sor" po poznańsku znaczy wieśniak....
      • Gość: swój Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:35
        tę kwstię reguluje kodeks postępowania karnego (art. 178 pkt. 2) i dotyczy
        "duchownych" - a zatem kapłanów wszelkich kościołów funkcjonujących w polsce
        (jest ich ponad 100).
        "Przywilej" ten dotyczy również obrońcy, a inny przepis stanowi, że nie dowodu
        nie stanowią rzeczy, których dowiedział się lekarz podczas udzilania pomocy.
        • Gość: XXX Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:20
          O.K. tajemnica lekarska obowiązuje... chyba - nie jestem pewien.....

Jednak mi chodzi o taką sprawę - rozmawiając z pacjentem w ośrodku - koles sie
          leczy jest kilka miesiecy - ma dobre rokowania - jadnak dalej w terapii nie
          ruszy jezeli nie otworzy sie bardziej - (nie bede sie wdawał w szczegóły i
          mechanizmy terapii) - więc mówi mi ze zmaskrował jakąś dzieczynę bo mu
          przekręciła towar, za to skazny został zupełnie niewinny człowiek... i co
          terapeuta ma zrobić? Zobowiazany jest donieść na policje... (a ksiądz udzieli
          rozgrzeszenia mówiąc "idź i więcej nie grzesz") ... a pacjent traci szanse na
          wyjście z uzależnienia gdyz trafia do kryminału no i traci zaufanie do
          terapeuty... żadnemu juz nie zaufa... ajest to warunkiem sine qua non do
          wyjścia z uzależnienia...
          • Gość: swój Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:40
            Ty nie jesteś prawnikiem, a ja tak, więc z pełnią szacunku ci wytłumaczę:
            art.240 kk stanowi, że "Kto mając wiarygodną wiadomość o karalnym przygotowaniu
            albo uaiłowaniu lub dokonaniu czynu zabronionego określonego w (i tu
            wymienionych 10 przestępstw) i nie zawiadamia niezwłocznie organu powołanego do
            ścigania przestępstw, ten podlega karze..."
            Krótkie słówko "Kto" oznacza tyle co KAŻDY - nie wyłączając księdza. Duchowny ma
            tylko prawo odmówic składania zeznań, jeśli dowiedział się o przestępstwie
            podczas spowiedzi. Duchowny ma zatem obowiązek złożenia zawiadomienia o
            popełnieniu przestępstwa (zawiadomienie to nie to samo, co składanie zeznań).

Ksiądz nie zawiadamia policji czy prokuratury, bo zabrania mu tego sumienie i
            prawo kanoniczne.
            Tobie zabrania tylko sumienie.
            Ale czyn zabroniony popełniacie obaj!
            • Gość: XXX Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 00:28
              O.K. To jako prawnik powiedz mi czy spotkałes sie z donosem ksiedza... i ilu
              księży pociagnieto do odpowiedzialności karnej za zaniechnie złożenia
              zawiadomienia o przestepstwie?
              • Gość: Presesik Re: Zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:55
                witam!
                widze,ze rozkreca sie dyskusja - to fajnie. Swój'u (nie wiem jak cie
                odmienic ;)) moze chcialbys wystapic na pazdziernikowym spotkaniu w roli
                eksperta - zamierzam wlasnie zaprosic jakiegos prawnika, prokuratora (po prostu
                kogos, kto siedzi w prawie). no a ty napisales, ze jestes prawnikiem. Jesli
                wiec chcialbys skorzystac z aproszenia, to prosze o kontakt meilowy:
                macdrozd@os.pl XXX'ie ty rowniez jestes mile widziany i rowniez prosze o
                kontakt. ;) pozdrowionka dla was.
                • Gość: XXX Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 23:39
                  Niestety...
                  Pracuję w Ośrodku na drugim końcu Polski...
                  W lasach głebokich...
                  Za daleko do cywilizacji - gdyby nie internet to zapomnialbym o Bogu ....

:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka