Dodaj do ulubionych

ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalski ..)

27.10.04, 22:21
Witam wszystkich forumowiczów gorzowskich :-)))

W dyskusji o tym, czy "Bachalski będzie dobrym wojewodą"? pojawiaja
się "niesmiertelne" wątki "ważności stolic - Gorzowa i Zielonej Góry) oraz
wątek "sensu istnienia tzw. woj. Lubuskiego". Przypominam, że Żarom takie
woj. jest niepotrzebne. Żary mają swój mocny przemysł (Gorzów i Zielona Góra
maja raczej urzędy, instytucje i supermarkety), oraz historycznie przynależą
do Dolnego Śląska.
Województwo "Lubuskie" jest potrzebne Gorzowowi i Zielonej Górze (jak napisał
jeden z forumowiczów "lepiej mieć marne woj., bo inaczej będziemy tylko
miastami powiatowymi ...". Silne gospodarczo Żary rozwijaja się, mają
nowoczesny przemysł i poradzą sobie bez tego województwa (argumentację
możecie poznać na forum żarskim i żagańskim - zapraszam).
W dyskusji zapominacie też o całym "południu", np. Żaganiu i Nowej Soli - tam
tez ludzie głosują i znają Bachalskiego - południe buduje mocne struktury PO.

PZDR :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: kibic Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.04, 00:52
      A jak tam derby Żary-Żagań?
      W czym?
      • gostak Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 08:28
        Gość portalu: kibic napisał(a):

> A jak tam derby Żary-Żagań?

to druzyna , a nie swieta wojna jak gorzow-zielona
      • pawel.zary Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 09:12
        Gość portalu: kibic napisał(a):

> A jak tam derby Żary-Żagań?

Bardzo pozytywnie :-) Żary - Łużyce / Żagań - Śląsk. :-)
        Budujemy wspólne inwestycje komunalne dla obu miast (gospodarka odpadami,
        ekologia).
        Powstają i mają powstać obwodnice i nowe drogi, które mają ułatwić komunikację
        między naszymi miastami. (obecnie to niecałe 15 min. samochodem).
        Ostatnio coraz częściej "mówi się" o stworzeniu "duopolis" - część
        administracji byłaby wspólna (np.powiat Żarsko-żagański), ale to odległa wizja.
        Wszystko wskazuje jednak na to, że będziemy rozwijać sie w kierunku podobnym
        jak pomorskie "Trójmiasto"

PZDR

• gostak Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 09:26
          pawel.zary napisał:

> Gość portalu: kibic napisał(a):
          >
          > > A jak tam derby Żary-Żagań?
          >
          >
          > Bardzo pozytywnie :-) Żary - Łużyce / Żagań - Śląsk. :-)
          > Budujemy wspólne inwestycje komunalne dla obu miast (gospodarka odpadami,
          > ekologia).
          > Powstają i mają powstać obwodnice i nowe drogi, które mają ułatwić
          komunikację
          >
          > między naszymi miastami. (obecnie to niecałe 15 min. samochodem).
          > Ostatnio coraz częściej "mówi się" o stworzeniu "duopolis" - część
          > administracji byłaby wspólna (np.powiat Żarsko-żagański), ale to odległa
          wizja.
          > Wszystko wskazuje jednak na to, że będziemy rozwijać sie w kierunku podobnym
          > jak pomorskie "Trójmiasto"
          >
          > PZDR

tu mozesz smialo pozdrawiac i nikt ciebie nie wzywie od najgorszych jak w
          zielace :)
          w kwestii reform poprzednich reform to moim zdaniem wojewodztw jest za duzo
          o polowe conajmniej, zakladajac ,ze to mialy by byc regiony lub za malo zeby
          w miare rownomiernie kraj sie rozwijal
          powiatow na pewno jest za duzo. w lubuskim powinny byc 3 gora 4. administracja
          jest za droga ,robi wrazenie wladcy... dla ktorego podwladni sa od tego by ja
          karmic , a nie od tego zeby sluzyc podatnikowi , ktory na nia lozy
          • pawel.zary Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 09:57
            gostak napisał:

> pawel.zary napisał:
            >
            >
            > tu mozesz smialo pozdrawiac i nikt ciebie nie wzywie od najgorszych jak w
            > zielace :)

:-)

> w kwestii reform poprzednich reform to moim zdaniem wojewodztw jest za duzo
            > o polowe conajmniej,

Zgadzam się i jestem zwolennikiem przyłączenia dawnego zielonogórskiego (czyli
            południa obecnego woj. Lubuskiego) do Dolnośląskiego. Nie wiem jakie są
            nastroje w Gorzowie i czy bliżej Wam do Szczecina, czy Poznania (Gorzów ma w
            nazwie "Wlkp.")?

> powiatow na pewno jest za duzo. w lubuskim powinny byc 3 gora 4.
            administracja
            > jest za droga ,robi wrazenie wladcy... dla ktorego podwladni sa od tego by ja
            > karmic , a nie od tego zeby sluzyc podatnikowi , ktory na nia lozy

Też tak uważam. Podział i likwidacja "lubuskiego" nie jest "na rękę"
            administracji, bo wielu "ważnych" urzędników straciłoby pracę, a co
            najważniejsze rozbite zostałyby UKŁADY i POWIĄZANIA o charakterze polityczno-
            urzędniczo-gospodarczym ...:-)
            "Waaadza lubuska" zrobi wszystko, aby to likwidacji woj. nie dopuscić...
            Jeżeli zaś chodzi o Bachalskiego to znam go jako człowieka stanowczego
            i "twardego" ..

PZDR
            • Gość: Ragnar Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.04, 10:11
              należy się uczyć kultury politycznej i gospodarczej od Żar i Żagania.
              Ja osobiście myślę o dużych regionach góra 8 i około 120 powiatach. Lubuskie w
              takim kształcie nie ma szans. Bachal byłby odpowiednim kandydatem na wojewodę.
              • cancro Re: Lejesz miód na moje skołatane serce! 28.10.04, 11:18
                Gość portalu: Ragnar napisał(a):

> należy się uczyć kultury politycznej i gospodarczej od Żar i Żagania.

Wprawdzie nigdy w Gorzowie nie byłem, ale pozdrawiam sympatycznych gorzowian.
                Dziękując za ciepłe słowa, rewanżuję się wirtualnym spacerem po moim kochanym
                Żaganiu!:
                www.um.zagan.pl/virtualtour/vrtzagan/vrtlista.htm
                • marek_p Re: O miodzie i beze mnie ? 30.10.04, 15:41
                  Nie może być!

cancro napisał:

> Dziękując za ciepłe słowa, rewanżuję się wirtualnym spacerem po moim kochanym
                  > Żaganiu!:

W realu jest jeszcze ładniej. Wiem, bo byłem w ubiegłym roku z przewodnikiem.
                  Macie wiele fantastycznych zabytków.
                  Kilka fotek zrobiłem. Miejscowemu regionalście/przewodnikowi się podobały, są
                  do wzięcia, jeśli oczywiście chcesz.

Pozdrawiam
                  Marek P.
            • gostak Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 10:22
              pawel.zary napisał:

> Nie wiem jakie są nastroje w Gorzowie i czy bliżej Wam do Szczecina, czy
              > Poznania (Gorzów ma w nazwie "Wlkp.")?

przy osmiu regionach szczecinskiego nie ma ,to tak gdybys nie zauwazyl
              jest wielkopolska i dolny slask
    • Gość: Bosman Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk IP: *.iscnet.pl 28.10.04, 11:54
      czytam i w własnym oczom nie wierzę. tak się składa, że żonę z lasów żagańskich
      przytargałem. znam doskonale problemy tego regionu. prawda jest taka, że żary,
      żagań, iłowa, gozdnica itd, itp. to potwornie zabiedzone rejony polski.
      miejcowa ludność żyje z pracy w budżetówce, zasiłków, zapomóg, drobnego handlu,
      przewałek i kradzieży. całe żary śmierdzą trocinami, w żaganiu nie ma ani
      jednego zakładu przemysłowego. teraz budują kawałek drogi. ludzie te wasze
      imperialne zapędy śmieszą.
      • gostak Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 12:05
        Gość portalu: Bosman napisał(a):

> czytam i w własnym oczom nie wierzę. tak się składa, że żonę z lasów
        żagańskich
        >
        > przytargałem. znam doskonale problemy tego regionu. prawda jest taka, że
        żary,
        > żagań, iłowa, gozdnica itd, itp. to potwornie zabiedzone rejony polski.
        > miejcowa ludność żyje z pracy w budżetówce, zasiłków, zapomóg, drobnego
        handlu,
        >
        > przewałek i kradzieży. całe żary śmierdzą trocinami, w żaganiu nie ma ani
        > jednego zakładu przemysłowego. teraz budują kawałek drogi. ludzie te wasze
        > imperialne zapędy śmieszą.

bosmanie zejdz na lad. albo... ,ty wiesz co...
      • gostak Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 12:13

> całe żary śmierdzą trocinami

a w szczecinie sledziami capi ,nawet jak papryki nie dowiaza
      • cancro Re: Przegiąłeś! 28.10.04, 14:18

> czytam i w własnym oczom nie wierzę. tak się składa, że żonę z lasów
        żagańskich
        >
        > przytargałem. znam doskonale problemy tego regionu. prawda jest taka, że
        żary,
        handlu,
        >
        > przewałek i kradzieży.

Jeśli chodzi o powiat żagański, to rzeczywiście różowo nie jest. Miasta w tym
        powiecie płacą dziś cenę za wieloletnie zaniedbania, za brak logiocznej
        polityki gospodarczej (monokultura pzremysłowa), a w późniejszych latach za
        brak pomocy władz (w tym wojewódzkich) w restrukturyzacji i rekonwersji
        żagańskiego (i innych) przemysłu. Nieprawdą jednak jest to co piszesz o
        kombinatorstwie i kradzieżach, choćby z tego powodu, że w większym mieście, np.
        Szczecinie, jest do ukradzenia znacznie więcej, co też zapewne ma miejsce!

> całe żary śmierdzą trocinami,
        Bywam w Żarach dość często - żadnego smrodu nie czułem! Ale gdyby jednak, to w
        końcu zapach pieniędzy!

> w żaganiu nie ma ani
        > jednego zakładu przemysłowego. teraz budują kawałek drogi.
        W lesie,z którego podobno przywiozłeś swą żonę, z pewnością nie! Prawdą jest
        także, że największe firmy żagańskie ledwo dyszą, ale jednak są! Ważne jest, że
        istnieje potencjał gospodarczy w postaci środków trwałych i wyszkolonych
        pracowników. Podobnie jak Szczecin potrzebujemy jedynie zmiany koniunktury.

> ludzie te wasze imperialne zapędy śmieszą.
        Różnych ludzi śmiesza różne rzeczy. Mnie śmieszy to, że dostrzegasz imperialne
        zapędy tam, gdzie ich nie ma. Dzałania forumowiczów z takich miast jak: Żary,
        Szprotawa, Nowa Sól, czy mój kochany Zagań, zmerzają do uzmysłowienia
        mieszkańcom Gorzowa i Z. Góry istnienia w tym województwie także innych. Chcemy
        niektórym z nich (bo większość pewnie wie) uświadomić, że na to województwo
        składa się także bieda, choc ze wspaniałą przeszłością i tradycją, którą chcemy
        kultywować i się nią szczycić. Co w tym złego?

• pawel.zary Re: MADE IN ŻARY - Bosmanowi 28.10.04, 19:39

prawda jest taka, że żary,

Jesteśmy częścią Polski - w proteście przeciwko biedzie w woj.
        Zachodniopomorskim wystąpił obywatel tegoż - zadłużony rolnik Andrzej Lepper ...
        Mylisz poza tym Żary (prężne i zasobne miasto) z resztą powiatu

handlu,
        >
        > przewałek i kradzieży.

Ja nie mam znajomych, którzy żyja z kradzieży. Mam znajomych, którzy pracują w
        nowoczesnych firmach PRODUKCYJNYCH - Kronopol (światowy lider produkcji płyt
        wiórowych), Sekurit Saint-Gobain (światowy lider w produkcji szkła
        przemysłowego), Hart-Sm (duża prywatna fabryka produkująca szkło przemysłowe na
        cały świat), MK-Kominy (potentat na Polskę i pierwszy w Polsce producent
        wkładów kominowych ze stali), Relpol S.A. (duzy producent przekaźników, eksport
        na cały świat), Pol-Orsa (duży zakład produkujący np. elementy tapicerki dla
        Fiata) - oprócz tego kilka dużych firm: budowlanych, produkujących okna i
        drzwi ... i cały czas sie rozwijamy ...

Wiem, bo często bywałem (2-3 razy w m-cu) w Gorzowie i Szczecinie, ile firm w
        tych miastach "żyje" i ilu ludzi ma prace dzieki temu, że handluja towarami
        WYPRODUKOWANYMI w Żarach ("made in Żary")

ludzie te wasze
        > imperialne zapędy śmieszą.

Nie mamy "imperialnych zapędów", to Ty napisałeś :-). Mamy bogatą historyczną
        przeszłość i już TYSIĄC lat temy należeliśmy do Polski. Mieszkamy w regionie o
        bogatych tradycjach europejskich (polskich, niemieckich, czeskich, saksońskich,
        pruskich, serbo-łużyckich) i to uważamy za powód do dumy (ŻAGAŃ ma bogatą
        historię i zabytki związane ze śląskiem - Drogi Bosmanie , przypominam np. o
        Księstwie głogowsko-żagańskim).
        Przypominam, że Żary sa NAJWIĘKSZYM MIASTEM WSCHODNICH ŁUŻYC
        PZDR
      • pawel.zary Re: trociny Bosmana 29.10.04, 11:08

całe żary śmierdzą trocinami,

Całe nie:-) W Żarach pracuje pełna para najnowocześniejszy na świecie zakład
        produkujący płyty wiórowe, MDF, płyty budowlane OSB, panele podłogowe i
        ścienne, parapety oraz blaty robocze (kuchenne). W samym zakładzie pracuje ok.
        1000 osób, nie wspomnę o kooperantach (bardzo wielu z Gorzowa i Szczecina -
        dajemy Wam miejsca pracy :-))
        Jeżeli czasami zawieje wiatr i poczujemy trochę zapachu trocin, to warto. Mamy
        poczucie ,że PRODUKUJEMY i WYTWARZAMY produkty o najwyższych standardach
        światowych (i to nie tylko te wymienione powyżej).

Przypominam Tobie, szanowny Bosmanie, że handel i usługi bez PRODUKCJI
        charakteryzują państwa III-go świata :-)
        PZDR
        • Gość: Bosmana Re: trociny Bosmana IP: *.iscnet.pl 29.10.04, 15:16
          >Przypominam Tobie, szanowny Bosmanie, że handel i usługi bez PRODUKCJI
          >charakteryzują państwa III-go świata :-)

o przepraszam zapomniałem, biotechnologie, telekomonikacja i produkcja płytek z
          trocin stanowią obecnie światową awangardę :)
          • pawel.zary Re: trociny Bosmana 29.10.04, 19:34
            Gość portalu: Bosmana napisał(a):

> >Przypominam Tobie, szanowny Bosmanie, że handel i usługi bez PRODUKCJI
            > >charakteryzują państwa III-go świata :-)
            >
            > o przepraszam zapomniałem, biotechnologie, telekomonikacja i produkcja płytek
            z
            >
            > trocin stanowią obecnie światową awangardę :)

Udajesz,że nie rozumiesz? zmieniasz temat, łapiesz za słówka itd. Z płyt
            meblowych wytwarza sie meble - te nowoczesne także. Z płyt OSB buduje sie
            domy - robi to cała Ameryka i Kanada. Z tkanin obiciowych wytwarza sie
            tapicerkę do samochodów - tych najnowocześniejszych także. Z rur
            tzw. "gó..anych" buduje się kanalizację i odwodnienia, itd.

Rozumiem ...uważasz, że tylko KOMPUTERY (które sie także składa z wielu
            elementów), sprzęt RTV i samochody. Wszystkie miasta w Polsce będą produkować
            komputery, sprzęt RTV i samochody - rozumiem, że Szczecin i miasta woj.
            Zachodniopomorskiego w takiej produkcji przodują? :-)
            PZDR

• marek_p trociny 30.10.04, 15:59
              pawel.zary napisał:

> rozumiem, że Szczecin i miasta woj. Zachodniopomorskiego

He, he normalnie linia frontu szczecińsko-łużyckiej wojenki się tu u nas
              zrobiła.
              Jakby co, to pieczywno i wodiczkę dla wojujących sprzedawać będziemy,
              markietanki też z chętnością usługi wyświadczą *), a i rozprowadzimy
              obowiązkowo bilety wstępu dla obserwatorów pola walki **)

*) - w pełnej gotowości cały rok przy traktach prowadzących do miasta stoją
              **)- terenu po poligonie ci u nas dostatek, tak więc widzów i uczestników dużo
              się zmieści :)

Croolick, Twoja chorągiew po której flance stawać będzie ?
              Czy może będziesz w grupie uderzeniowej "Centrum" ? :)

• pawel.zary Re: trociny - Markowi_p 30.10.04, 17:22
                marek_p napisał:

> pawel.zary napisał:
                >
                > > rozumiem, że Szczecin i miasta woj. Zachodniopomorskiego
                >
                > He, he normalnie linia frontu szczecińsko-łużyckiej wojenki się tu u nas
                > zrobiła.

Szanowny Marku

Zajrzyj Waść na forum zielonogórskie, a tam dopiero wojenkę z chamstwem
                okolicznem toczym. ;-) Nielicznem po prawdzie, ale ...
                Wojenki żadnej z Pomorzem toczyć nie chcem, bo do Bałtyku dostęp nam potrzebny,
                a i po drodze gród Szczecin z portem ...
                Czytaj też Waść posty "sztyleta69" i dalej wszystkie odpowiedzi moje i
                croolicka oraz cancro, to się Waćpan dowiesz wielu ciekawych rzeczy o Łużycach.
                A jak trzeba będzie to chorągiew utworzym ... i daj Bóg naradę na Łużycach
                zrobim jak tylko wiosna zawita.
                Zapraszamy czasem na forum Żary
                PZDR:-)
                • marek_p Re: trociny - Markowi_p 30.10.04, 17:39
                  pawel.zary napisał:

> Zajrzyj Waść na forum zielonogórskie, a tam dopiero wojenkę z chamstwem
                  > okolicznem toczym. ;-) Nielicznem po prawdzie, ale ...

Bylim i widzielim :)

> Wojenki żadnej z Pomorzem toczyć nie chcem, bo do Bałtyku dostęp nam
                  > potrzebny, a i po drodze gród Szczecin z portem ...

Szczecin i naszemu sercu drogi jest :)

> ... to się Waćpan dowiesz wielu ciekawych rzeczy o Łużycach.

Croolick to prawie ze mnie zrobił miłośnika Duopolisu, zanim o Duopolisie
                  zaczęło się mówić:)
                  Nigdzie dalej mnie pilotować nie chciał, ale w dwóch miastach na "Ż", które
                  wypadałoby, żeby mi się myliły, to mi wykład dokładny zrobił.
                  I wiem, kto to księżna Dorotea nawet. I wiem, żeby za szybko rowerem po
                  Zielonym Lesie nie jeździć, bo z podziwu oka szeroko się otwierają i jak
                  w góry jedziesz, to muchi wpaść doń mogą :)

> Zapraszamy czasem na forum Żary

He, he dzięki (co jakiś czas, to masz to na spoko), a w rewanżu na portal
                  ze słodkościami zaprosić też Waćpana pozwolę sobie:
                  www.pozytki.pl/
                  Pozdrowionka
                  Marek P.
                  • croolick Re: trociny - Markowi_p 30.10.04, 22:17
                    marek_p napisał:

> Croolick to prawie ze mnie zrobił miłośnika Duopolisu, zanim o Duopolisie
                    > zaczęło się mówić:)

Nice :-)

> Nigdzie dalej mnie pilotować nie chciał,

Eh, czas ograniczonym byl, wszak gosc z daleka ;-)

> I wiem, żeby za szybko rowerem po
                    > Zielonym Lesie nie jeździć, bo z podziwu oka szeroko się otwierają i jak
                    > w góry jedziesz, to muchi wpaść doń mogą :)

Eh, teraz wiem o Zielonym Lesie jeszcze wiecej dzieki naszym wycieczkom
                    organizowanym poprzez niezalezny portal miejski zary.zagan.org/index.php
                    Dziwow tam jest niesamowicie wiele a i jakis roj dzikich pszczol by sie znalazlo
                    ;-)

> > Zapraszamy czasem na forum Żary
                    >
                    > He, he dzięki (co jakiś czas, to masz to na spoko), a w rewanżu na portal
                    > ze słodkościami zaprosić też Waćpana pozwolę sobie:
                    > www.pozytki.pl/

Malzonka ma do dzis z lezka w oku wspomina smak i bukiet markowego miodu :-)
                    Warto zajrzec to tego serwisu, bo autor to niewatpliwy specjalista slodkiej profesji
              • Gość: Bosman Re: trociny IP: *.iscnet.pl 30.10.04, 17:35
                Panie Marku. Za wódeczkę na froncie dziękuję, nie żebym tym zacnym napitkiem
                gardził, tylko wojenki ja tutaj żadnej nie widzę. Swoje poprzednie posty
                popełniłem na wskutek wzruszenia jakiego doznałem po przeczytaniu wyznań
                forumowicza pawel.zary. Ze zrozumieniem mogę podejść do wyzwolonych u tegoż
                ciągotek separatystycznych spowodowanych niekwestionowanym bogactwem Żar;)
                Ileż przecież można łozyć na biedotę z własnego powiatu, jakiegoś tam Konina
                czy Jankowej, obciążonych 40% bezrobociem, czy też z osławionego prostytucję
                nieletnich Nowogrodem. Nieznośny jest natiomast, przepraszam za wyrażenie,
                bełkot o przynależności historycznej, bajania o Łużyczanach, wątki mistyczne i
                inne brednie wpierane przez komunistycznych "historyków" . Brakuje tylko,
                wzorem poszukiwaczy Arian, poszukiwaczy zaginionych "Żarzan", którzy przybyli z
                kosmosu z zapasem trocin do produkcji pierwszej na świecie płyty wiórowej:)

Ja naprawdę cieszę się z sukcesów gospodarczych Żar, mam tam wielu przyjaciół.
                Nie chcę antagonizować (nie można porównywać Żar do Szczecina),pragnę jedynie
                aby nadzwyczajny optymizm coniektórych pomieszany z arogancją nie skutkował
                tworzeniem się ruchów mogących rozbić chwiejną dość jedność w województwie
                lubuskim.

Panie Marku, ciekawym kiedy w kostrzynianach i słubiczanach odezwą się
                brandenburgczycy ? :)

Pozdrawiam
                • pawel.zary Re: trociny 30.10.04, 18:03

Swoje poprzednie posty
                  > popełniłem na wskutek wzruszenia jakiego doznałem po przeczytaniu wyznań
                  > forumowicza pawel.zary. Ze zrozumieniem mogę podejść do wyzwolonych u tegoż
                  > ciągotek separatystycznych spowodowanych niekwestionowanym bogactwem Żar;)

Nie jestem separatystą - od Polski się nie odłączm. Uważm tylko, że Żarom woj.
                  lubuskie nie jest potrzebne, a ze względów historyczno-ekonomicznych bliżej nam
                  do Dolnego Sląska, dlatego wolałbym przyłączyć sie do tego województwa. woj.
                  Lubuskie uważam za sztuczny twór - potrzebny urzednikom, SLD i "dwóm stolicom"
                  do podniesienia ich rangi.

> Ileż przecież można łozyć na biedotę z własnego powiatu, jakiegoś tam Konina
                  > czy Jankowej, obciążonych 40% bezrobociem, czy też z osławionego prostytucję
                  > nieletnich Nowogrodem.

Konin Żagański, Jankowa Żagańska, Nowogród Bobrzański - żadna z tych
                  miejscowości nie leży w powiecie żarskim.

Nieznośny jest natiomast, przepraszam za wyrażenie,
                  > bełkot o przynależności historycznej, bajania o Łużyczanach, wątki mistyczne
                  i
                  > inne brednie wpierane przez komunistycznych "historyków" .

Brednie 'komunistyczne" były - prawda. Mylisz szanowny Bosmanie jednak pewne
                  sprawy ...będziesz mieć z tego powodu "na głowie" croolicka i primordiala.
                  Zresztą - zajrzyj na forum zielonogórskie (taki sam wątek) i poczytaj posty
                  tych forumowiczów - będzie szybciej.
                  Jak będziesz w Żarach, to zachęcam - kup kilka ksiązek o Ziemi Zarskiej i
                  Łużycach w salonie wystaw artystycznych, naprzeciwko ratusza.

> Ja naprawdę cieszę się z sukcesów gospodarczych Żar, mam tam wielu
                  przyjaciół.

Masz teraz kolejnych

> Nie chcę antagonizować (nie można porównywać Żar do Szczecina),pragnę jedynie
                  > aby nadzwyczajny optymizm coniektórych pomieszany z arogancją nie skutkował
                  > tworzeniem się ruchów mogących rozbić chwiejną dość jedność w województwie
                  > lubuskim.

Arogancji żadnej, a optymizm umiarkowany. Te ruchy już są, niezależnie od nas.
                  My tylko o tym rozmawiamy.
                  Dlaczego tak zależy Tobie na "jedności" Lubuskiego?

• croolick Re: trociny 30.10.04, 22:46

> Ileż przecież można łozyć na biedotę z własnego powiatu, jakiegoś tam Konina
                  > czy Jankowej, obciążonych 40% bezrobociem,

Jak juz napisano, miejscowosci te nie leza w powiecie zarskim ale zwaz, ze w
                  obecnych realniach wladze powiatowe niewiele moga wskorac w kwestii inwestycji
                  czy pobudzania koniunktury. To lezy w gestii mozliwosci i zaradnosci samorzadu
                  gminnego - widac to najlepiej po Lubsku (powiat zarski) - dobry burmistrz i
                  zmany sa widoczne golym okiem (choc nie od razu Krakow zbudowano - dajmy mu
                  jeszcze troche czasu)

> czy też z osławionego prostytucję
                  > nieletnich Nowogrodem.

he? Nowogrod Bobrzanski lezy w powiecie zielonogorskim...

> Nieznośny jest natiomast, przepraszam za wyrażenie,
                  > bełkot o przynależności historycznej, bajania o Łużyczanach, wątki mistyczne i
                  > inne brednie wpierane przez komunistycznych "historyków" .

My po prostu odreagowujemy zielonogorskie brednie rodem z KW PZPR o "Ziemi
                  Lubuskiej" i "Srodkowym Nadodrzu". Nawet nie wiesz ile sladow luzyckiej
                  przeszlosci jest wciaz wokol Zar - zapraszam na wycieczke...

> pragnę jedynie
                  > aby nadzwyczajny optymizm coniektórych pomieszany z arogancją nie skutkował
                  > tworzeniem się ruchów mogących rozbić chwiejną dość jedność w województwie
                  > lubuskim.

Hmm, to dziwne, ze sa jeszcze w Gorzowie ludzie, ktorzy wierza w idee woj.
                  lubuskiego... Malo Wam doswadczen z obecnej "wspolpracy" w wojewodztwie z
                  Zielona Gora?! Mentalnosc wielu zielonogorzan (Gruenberg ueber Alles! Kreis
                  Gruenberg ueber Wojewodinschaft!) sprawia, ze dlasze istnienie tego tworu nie ma
                  sensu.
              • tobiasz-leszczynski Re: trociny 14.08.15, 15:13
                dla mnie te wasze trociny kojarzą się z tym co na tej stronie trociny A nie wiem po co taki rzeczy tu piszecie
    • Gość: Bosman Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk IP: *.iscnet.pl 28.10.04, 12:39
      a w ameryce to murzynow bija;)

to co robicie to zaklinanie rzeczywistosci. kto twierdzi, ze w szczecnie lepiej?
      jezeli sprawi ci to przyjemnosc to przyznam, ze cenie sobie miejsce, w ktorym
      mieszkasz z zupelnie innych powodow. natomiast kreowanie sie na hong-kong
      poludniowo-zachodniej polski to kompletna pomylka.

poza tym w szczecinie z racji braku przemsylu przetworstwa rybnego sledziami
      nie smierdzi, a w zarach trocinami smierdzi. i nic z tym nie zrobisz.

• Gość: Tropiciel Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.04, 14:49
        Pawełku z Żar, módl się, by wam jednostek wojskowych z Żar i Żagania nie
        wyprzątnęli. Bo wtedy stanie sie to,co stało sie w Gorzowie, Krośnie
        Odrzańskim, Gubinie, i innych podobnych byłych garnizonach wojskowych. Tylko w
        w samym Krośnie wojsko zatrudniało około tysiąca cywili o różnych, potrzebnych
        armii specjalnościach.
        • pawel.zary Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk 28.10.04, 18:56
          Gość portalu: Tropiciel napisał(a):

> Pawełku z Żar,

czyli mały chłopczyku, którego mozna pouczać :-)

módl się,

Modlę sie codziennie ... Tobie tez polecam - nabiera sie wtedy szacunku do
          innych ludzi i pogladów

by wam jednostek wojskowych z Żar i Żagania nie
          > wyprzątnęli. Bo wtedy stanie sie to,co stało sie w Gorzowie, Krośnie
          > Odrzańskim, Gubinie, i innych podobnych byłych garnizonach wojskowych. Tylko
          w
          > w samym Krośnie wojsko zatrudniało około tysiąca cywili o różnych,
          potrzebnych
          > armii specjalnościach.

Tak sie już stało w Żarach (i to jakiś czas temu) - wojsko nam "wyprzątnęli" i
          świat sie nie zawalił.

PZDR
          • Gość: olo Re: ŻARY - STOLICA WSCHODNICH ŁUZYC (czy Bachalsk IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 19:44
            A Lubuskie musi odejść. Howgh!!!
      • pawel.zary Re: ŻARY - Hong-Kong (mianowane przez Bosmana) 28.10.04, 19:01

natomiast kreowanie sie na hong-kong
        > poludniowo-zachodniej polski to kompletna pomylka.
        >

My sie nie kreujemy, to Ty tak napisałeś (i w tym sensie jest to faktycznie
        pomyłka). Żary gospodarczo są samowystarczalne - i to tyle :-)
        PZDR
    • Gość: Bosman To też dobre:) IP: *.iscnet.pl 29.10.04, 15:35
      >Mylisz poza tym Żary (prężne i zasobne miasto) z resztą powiatu

sp.stat.gov.pl/urzedy/zg/pow_zarski.html

• pawel.zary Re: To też dobre:) 29.10.04, 19:21

> >Mylisz poza tym Żary (prężne i zasobne miasto) z resztą powiatu
        >
        > sp.stat.gov.pl/urzedy/zg/pow_zarski.html

Nie wiem, co Chciałes udowodnić?
        W powiecie jest wiele gmin, miast i wsi. powiat jako całość nie jest
        najbogatszy (ale nie rózni sie drastycznie od innych powiatów reszty woj.
        Lubuskiego, czy woj. Zachodniopomorskiego.

MIASTO Żary (nie powiat żarski!) na tle innych miast i miejscowości (porównujmy
        podobne !) wygląda zupełnie przyzwoicie - ma prężny przemysł, dobry handel,
        rozwija się i nie jest zadłużone ... jest "motorem napędowym" obszaru znacznie
        większego niż powiat żarski ...
        PZDR

• andy54 Re: To też dobre:) 30.10.04, 23:30
          Do "pawła żary"

Że Zielonkę żeś umiejscowił zgodnie z dziejami na Dolnym Śląsku to prawda, ale
          jak Gorzów też tam usadowiłeś ,to już walnąłeś jak łysy o beton.Poczytaj kolego
          najpierw trochę podręczników z historii i geografii, a potem wypisuj takie
          rewelacje.
          • pawel.zary Re: andy54 - opamietaj się! 31.10.04, 10:36
            andy54 napisał:

> Do "pawła żary"
            >
            > Że Zielonkę żeś umiejscowił zgodnie z dziejami na Dolnym Śląsku to prawda,
            ale
            > jak Gorzów też tam usadowiłeś ,to już walnąłeś jak łysy o beton.Poczytaj
            kolego
            >
            > najpierw trochę podręczników z historii i geografii, a potem wypisuj takie
            > rewelacje.

Gorzowa "nigdzie nie 'usadawiałem" i nie kojarzę tego miasta z Dolnym Śląskiem -
            to Ty tak sugerujesz. :-)
            Ciekawe, w którym miejscu znalazłeś takie moje sformułowanie?

W postach pojawia się propozycja , aby południowa część woj. Lubuskiego (z
            Zieloną Górą) przyłączyła sie do woj. Dolnośląskiego (historycznie
            uzasadnione). Gorzów WLKP (!) jak sama nazwa wskazuje W L K P (Gorzów
            Wielkopolski!) powinien należeć do Wielkopolski. :-), dlatego nie rób ze mnie
            kretyna.

Coś mi sie wydaje andy54, że to ty walnąłeś (-aś) jak łysy o beton. :-)

PZDR
            • andy54 Re: andy54 - opamietaj się! 31.10.04, 20:37
              Dlaczego mam się niby opamietać? Przyznaję że Twój pierwszy post mówiący o
              Żarach, Gorzowie i Zielonce jest napisany na jednym oddechu, i być może nie
              zwróciłem uwagi na nawias w którym ująłeś GW i ZG. Za to przyznaję się do winy.
              Ale z tym wielkim przemysłem w okolicach Żar czy Zagania to raczej Ty się
              opamiętaj!Choć życzę temu regionowi jak największego rozwoju i uwolnienia się
              od "pijawki"- ZG.
              Pozdrawiam.
              • pawel.zary Re: andy54 - opamietaj się! Żary sponsorują żużel 31.10.04, 21:28
                andy54 napisał:

> Dlaczego mam się niby opamietać? Przyznaję że Twój pierwszy post mówiący o
                > Żarach, Gorzowie i Zielonce jest napisany na jednym oddechu, i być może nie
                > zwróciłem uwagi na nawias w którym ująłeś GW i ZG. Za to przyznaję się do
                winy.

O.K. :-)

> Ale z tym wielkim przemysłem w okolicach Żar czy Zagania to raczej Ty się
                > opamiętaj!Choć życzę temu regionowi jak największego rozwoju i uwolnienia się
                > od "pijawki"- ZG.
                > Pozdrawiam.

Dzięki za życzenia. Opamietywać się nie będę - Sprawdź proszę wątek (i posty)
                zielonogórski o ZKŻ Kronopol - (żarski przemysł sponsoruje żużel :-) )

PZDR
    • Gość: sztylet69 do bosmana IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 18:15
      "Nieznośny jest natiomast, przepraszam za wyrażenie,
      bełkot o przynależności historycznej, bajania o Łużyczanach, wątki mistyczne i
      inne brednie wpierane przez komunistycznych "historyków" . Brakuje tylko,
      wzorem poszukiwaczy Arian, poszukiwaczy zaginionych "Żarzan", "

Troche cie potrzaslo, chlopie... Jednak kilka tysiecy ludzi mowi jeszcze
      jezykami serboluzyckimi (dolnoserbskim i gornoserbskim), takze nie ma mowy o
      bajaniach o Luzyczanach.
      Patrz: www.sorben-wenden.de/
      • Gość: Bosman Re: do bosmana IP: *.iscnet.pl 31.10.04, 21:18
        bardzo ładne stroje ludowe, ale wybacz z serbskołyżyckiego miałem dwójkę. pomoż

jeśli nie, obiecuję że podczas następnej wizyty u swojej łużyckiej teściowej
        poproszę ją aby oprócz suszonych grzybów dała mi także pomoce nauke do nauki
        twojego rodzinnego języka.
        • pawel.zary Re: do bosmana, który wyraźnie mięknie ...:) 31.10.04, 21:54

> bardzo ładne stroje ludowe, ale wybacz z serbskołyżyckiego miałem dwójkę.
          pomoż
          >
          > jeśli nie, obiecuję że podczas następnej wizyty u swojej łużyckiej teściowej
          > poproszę ją aby oprócz suszonych grzybów dała mi także pomoce nauke do nauki
          > twojego rodzinnego języka.

Teściowa (jaka by nie była :-)) jest Polką (?) mieszkającą na Łużycach, czyli w
          sensie g e o g r a f i c z n y m - Łużyczanką (vide Małopolanin,
          Wielkopolanin). Na Łużycach mieszkają ludzie różnych narodowości - w głównej
          mierze Niemcy - Polacy i Serbowie Łużyccy są po prostu mniejszościami ...

Z tego co wiem, to sztylet69 posługuje sie językiem serbo-łużyckim i dysponuje
          podrecznikami do jego nauki, więc proszę NIE IRONIZUJ ...

"Margrabiostwo łużyckie przechodziło na przestrzeni dziejów rozmaite koleje
          losu i w historycznych czasach nie stanowiło niepodległego państwa, a przecież
          posiada wybitne odróżniające je od sąsiadów krain historyczno-geograficzną
          indywidualność".

Bronisław Chlebowski, "Słownik Nazw geograficznych królestwa Polskiego i innych
          ziem słowiańskich", w; J.P.Majchrzak "Terra Sarove - z dziejów polskich Łużyc",
          s.7, wyd. Monogram, Żary 2004 r.

Tak na marginesie, to Pomyśl drogi bosmanie ile już się Dowiedziałeś i jak
          Możesz "błysnąć " teraz w towarzystwie na jakiejś imprezie :-)

• pawel.zary Re: do bosmana, który stracił argumentację :) 02.11.04, 18:40
            Drogi bosmanie!

Wierny forumowiczu, czytaj do końca wszystkie argumenty i przyznaj w końcu
            rację kolegom z Żar. :-)
            PZDR
            • Gość: Bosman Re: do bosmana, który stracił argumentację :) IP: *.iscnet.pl 02.11.04, 22:02
              Cierpliwości Pawełku. Wiedz, że wilka morskiego ciężko złamać, tym bardziej
              paździeżową płytą :)

O czym chcesz dyskutować ? O tym, że w Żarach nie śmierdzi trocinami, Żary
              cudne niczym Florencja, a Żarzanie to tacy polscy szwajcarzy ?

Polubiłem cię chłopie. Dla twojej satysfakckcji przyznam, że w Żarach nie
              śmierdzi trocinami, piękne są jak Florecja a jego mieszkańcy bogaci jak
              szwajcarzy.

Zamusztrowałem się teraz u Norwega na trampa do Nigerii. Poopowiadam trochę
              filipińskim majtkom o Żarach, może przyjadą do was na wakacje ? Pozdrawiam i do
              zobaczenia za 6 m-cy.

• pawel.zary Re: do bosmana, który stracił argumentację :) 03.11.04, 09:37

>
                > O czym chcesz dyskutować ? O tym, że w Żarach nie śmierdzi trocinami, Żary
                > cudne niczym Florencja, a Żarzanie to tacy polscy szwajcarzy ?

Czasem jak wiatr zawieje to "pachnie inaczej", ale w tle jest "zapach
                pieniędzy". W kwestii zbytków, to Zagań nas wyprzedza, ale "włoscy" architekci
                jak najbardziej w Żarach budowali (G.Simonetti). Szwajcarami to jesteśmy w
                coraz wiekszym stopniu, ale woj. Lubuskiego :-)

>
                > Polubiłem cię chłopie.

Ja Ciebie też, bo "wszystkie Bosmany to fajne chłopy":)))

>
                > Zamusztrowałem się teraz u Norwega na trampa do Nigerii. Poopowiadam trochę
                > filipińskim majtkom o Żarach, może przyjadą do was na wakacje ? Pozdrawiam i
                do
                >
                > zobaczenia za 6 m-cy.

A Uważaj tam na siebie. Zakładaj ciepłe majtki, czapkę i szalik.
                Wracaj zdrów ...
                PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka