Gość: Pablo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 10:22 Jancarz się w grobie przewraca , że jego nastepca klepie punkty dla falubazów .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poinformowany Re: Pomnik Jancarza IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.04, 10:57 "A gdy to zrobimy założymy towarzystwo upiększania miasta" Super. Wyremontujecie kamienice w centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Benek jasnowidz .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 16:49 raczej nie .. wiem na pewno ze mieszka w Gorzowie - nie w Kanadzie ( ip - rozne mam na ten temat odpowiedzi np. stac go na lacze satelitarne od dostawcy internetu z Kanady ... ), na pewno jest przydupasem lokalnych smieci .. gdzie mieszkasz Benek w Klodawie? Chwalecicach? ( widziales jak skuli Tadka ???) Jedno jest pewne .. lokalna sitwa przejmuje sie opinia publiczna i plotkami .. inaczej nie byloby go na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eric_theodore Re: Benek jasnowidz .. IP: *.onelink.ca 13.12.04, 18:20 Mysle, ze mozesz miec racje. IP nic nie znaczy, wystarczy skorzystac z proxy i juz. Spojrz na moje "kanadyjskie" IP.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Fajnie i niefajnie 13.12.04, 17:59 Bardzo mnie cieszy ta inicjatywa i z pewnością dorzucę swój grosik, chociaż coraz to trudniej o niego. Rzeźba/pomnik legendy gorzowskiego żużla powinien, również i w moim mniemaniu znaleźć swoje miejsce za Warta, tam, gdzie wielu gorzowian emocjonowało się występami Ediego. Wszystko fajnie, jestem spokojny - nie będzie problemów z uzbieraniem środków, ale... Nie podoba mi się skład grupy inicjatywnej! Nie wydaje mi się, aby ktoś, kto wyraża się o Gorzowie jako małym i nieistotnym mieście, które zyskało rozgłos dzięki aferze korupcyjnej, miał szczere intencje. Gorzów jest stolicą jednego z 16 województw, czy to się panu Borkowi podoba, czy nie. Z tej racji nie jest jakimś nieistotnym miastem. Tym, którzy do niego czują sentyment, którzy starają się, aby było to ładne i przyjazne miasto, spawił ten pan przykrość - nie zauważyłem, żeby wyraził jakąkolwiek skruchę. Nie wiem, jak pan Borek będzie się czuł w towarzystwie Pana Mecenasa Synowca, znanego z wielu wartościowych inicjatyw, który między innymi nie wstydził się uczestniczyć w przywrócaniu porządku nad jeziorkiem Błotnym. Nie wiem jak pan Borek będzie czuł się w towarzystkie prezesa Stowarzyszenia Forum Gorzowa, Pana Artura Radzińskiego, ale chętnie dowiem się czy i ile, prawie już założyciel towarzystwa upiększania miasta, wrzucił ZE SWOJEJ KIESZENI do skarbonki, kiedy zbieraliśmy na Szymona. Proszę podać numer konta, pan Borek nie przeszkodzi mi w dołożeniu się do upamiętnienia, znakomitego żużlowca, a zarazem znanego gorzowianina. Z poważaniem Marek Pogorzelec Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: Fajnie i niefajnie 13.12.04, 18:24 ja natomiast bardzo chętnie zobaczę ten nr.konta;-_____________) > > Proszę podać numer konta, pan Borek nie przeszkodzi mi w dołożeniu się do > upamiętnienia, znakomitego żużlowca, a zarazem znanego gorzowianina. > > Z poważaniem > Marek Pogorzelec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: Pomnik Jancarza IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.04, 23:58 Z artykułu: ... rozsławiał Gorzów jako jedynego miasta w Polsce, a być może w Europie, które uhonorowało w ten sposób bezdomnego. To nieprawda. W Poznaniu na Dolnej Wildzie (Strzelecka/Półwiejska), niedaleko Politechniki i hipermarketu Kulczyka stoi wspaniały pomnik Starego Marycha z rowerem. W Zakopanem, co prawda na cmentarzu, stoi chyba najwspanialszy pomnik/nagrobek, jaki widziałem w życiu. A zwiedzałem sporo. Oczywiście Nikifora. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: Pomnik Jancarza IP: *.gorzow.mm.pl 14.12.04, 00:05 Z artykułu inne: > Niektórzy przedstawili także swoją wizję pomnika. Jedna z nich to żużlowiec (bez kasku) który robi świecę na motocyklu. Proponuję wykluczyć jakąkolwiek wersję "bez kasku". Z prostego powodu. Wszędzie na Zachodzie obowiązuje jazda w kasku nawet na rowerze. Nie cofajmy się więc w rozwoju, demonstrując dynamiczną pozycję bez kasku. Narazicie się na wieczną krytykę. A i cywilizacji też nie pchniecie naprzód. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pomnik Jancarza IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 14.12.04, 03:49 Hey gor, Musisz jednak przyznac, ze Idea swietna i warta poparcia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirre Re: Pomnik Jancarza IP: *.bredband.comhem.se 15.12.04, 20:22 Bernard,niemasz co innego do roboty niz siedziec przed pudlem i angazowac sie takimi pie..mi?Widocznie masz mase wolnego czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Pomnik Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:34 "...Widocznie masz mase wolnego czasu?" ... na socjalu nudno - pracowac na czarno niebezpiecznie - lepiej radzić głodnym rodakom jak maja stawiać pomniki niudacznikom - z nadzieja że o nim takze nie zapomną.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: Pomnik Jancarza IP: *.gorzow.mm.pl 14.12.04, 05:22 Gość portalu: gor napisał(a): > W Zakopanem, co prawda na cmentarzu, stoi chyba najwspanialszy pomnik/nagrobek, jaki widziałem w życiu. To nieprawdopodobne! Śniło mi się przed chwilą, że na Forum popełniłem jakiś czeski błąd. I rzeczywiście! Nikifor leży w Krynicy, tuż za bramą wejściową, a nie w Zakopanem! Opatrzność czuwa! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pomnik Jancarza IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.04, 10:40 bo to był nikifor krynicki. w zakopanem był sabała, ale on nie ma własnego pomnika, tylko siedzi pod pomnikiem. smyczek mu kradną jak szymonowi fajerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Re: Pomnik Jancarza 14.12.04, 12:10 Gość portalu: gor napisał(a): > Z artykułu: > ... rozsławiał Gorzów jako jedynego miasta w Polsce, a być może w Europie, > które uhonorowało w ten sposób bezdomnego. > > To nieprawda. W Poznaniu na Dolnej Wildzie (Strzelecka/Półwiejska), niedaleko > Politechniki i hipermarketu Kulczyka stoi wspaniały pomnik Starego Marycha z > rowerem. Faktycznie, jakby na to nie spojrzeć, Stary Marych to bezdomny... ale tylko dlatego, że jako postać fikcyjna nie musiał mieć dachu nad głową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hannibal Re: Pomnik Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:06 "...a być może w Europie, które uhonorowało w ten sposób bezdomnego..." Tylko w ten sposob... bezdomni woleliby jakieś lepsze warunki bytowania - mieszkania readaptacyjne.... jakiś "Markot".... stałe dożywianie a nie tylko okazjonalne zbjanie kapitału politycznego czy punktów dla koscielnych organizacji. Dlaczego w lubuskim jako jedynym w kraju nie ma zadnej placowki Monaru ani Markotu? Miejsca chyba sa... ale łatwiej buduje sie pomniki w postaci rzeźb... zawsze to artysta zarobi... a tak kasę dostaliby bezdomni - a ci nie odwdzięczą się mecenasowi tytułem Mecenasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pomnik Jancarza IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 15.12.04, 02:25 Hey hanibal, Nie mieszaj wody z olejem... Sprawa buiednych i bezdomnych to jedna sprawa (Bardzo wazna) Sprawa upamietniania historii Gorzowa to inna sprawa (wazna sprawa) Na pewno znajdziesz wielu myslacych i slusznie i podobnie jak Ty.. Zaloz Komitet pomocy biednym i bezdomnym... Na pewno wkrotce bedziesz dysponowal ogromnym funduszem i rozwiazesz problemmm W wolnym spoleczenstwie ropzni ludzie robia rozne rzeczy... Chca upamietnic Szymona Czy Edka??? Niech upamietniaja... O tyle lepiej dla Gorzowa... Maja moje pelne poparcie i uznanie. Ci ludzie robia dfobra robote dla Gorzowa. Moze inna niz Ty bys chciala ale wazna... Jest tyle waznych rzeczy do zrobienia a tylko kilku co naprawde chca cos zrobic i robia... Pomysl nad tym... Pozdrawiam prezentowato Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Dziennikarze uczą się polskiego z czatowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 18:42 "Rzeźba Szymona (...) rozsławiał Gorzów jako jedynego miasta w Polsce." A teraz poproszę o przetłumaczenie na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: Dziennikarze uczą się polskiego z czatowania? IP: *.gorzow.mm.pl 15.12.04, 01:17 I ciekawa (z humorem) wypowiedź z Poznania o Starym Marychu: >Gość: ENERGY 52 14.12.2004 Stary Marych jest postacią fikcyjną. Jednak nie obce są nam głosy, wedle których ów Marych, jest protoplastą turystyki rowerowej oraz noszenia sznytek do roboty. Ponadto Stary jest znanym poznańskim lobbystą działającym na rzecz rozbudowy sieci ścieżek rowerowych oraz orendownikiem idei włączenia noszenia teczki na kierownicy bicyklu, do programu najbliższych igrzysk olimpijskich. Radni LPR mówią, że był Masonem natomiast PiS-owcy twierdzą, że gejem. Dla feministek to w ogóle kobieta - Stara Marycha, co idąc za ciosem, daje nam jego obraz w oczach lokalnych rapciuchów, jako osoby lubiącej zapalić lolka. Liczymy na powstanie komisji śledczej, która jednoznacznie określi KIM BYŁ STARY MARYCH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: Dziennikarze uczą się polskiego z czatowania? IP: *.gorzow.mm.pl 15.12.04, 01:20 II ciekawa wypowiedż z Poznania o Starym Marychu: > mantis77 14.12.2004 Stary Marych Stary Marych to fikcyjna postać, stworzona przez Juliusza Kubla. Jest on bohaterem zbioru felietonów pt. „Blubry Starego Marycha”, pisanych gwarą poznańską. Od 1983 na antenie radiowej poznańczanie mieli okazję słuchać Blubrów w wykonaniu nieżyjącego już Mariana Pogasza. Postać ta stała się bliska sercom mieszkańców miasta do tego stopnia, że w 2001 roku u wylotu Deptaku, od strony Placu Wiosny Ludów stanął odlany z brązu człowiek z rowerem – Stary Marych właśnie. W jego twarzy rozpoznać można rysy ś.p. Mariana Pogasza. Marych jest jedynym w Polsce pomnikiem gwary i mimo, swego młodego wieku zdążył już na trwałe wpisać się w pejzaż Poznania. więcej tutaj www.poznanczyk.com w dziale gwara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Pomnik Jancarza IP: 195.144.130.* 15.12.04, 19:29 Bartek jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
lebstrefa Re: Pomnik Jancarza 15.12.04, 20:25 Pomnik Jancarza to swietny pomysł. A dlaczego musi być w kasku? Przecież to ma być inny pomnik niż biskupa Pluty. Może być taki jakiś symboliczny no taki że nieby Jancarz nie Jancarz ale żużlowiec z fantazją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirre Re: Pomnik Jancarza IP: *.bredband.comhem.se 15.12.04, 20:34 Masz racje!!! Najlepiej na tej ostatniej jawie!!! Odpowiedz Link Zgłoś