e_werty 18.08.06, 10:38 Czy GraSS powinien oddać nagrode Nobla? A jeżeli nie odda to czy Wałęsa to uczyni? Jak bedzie sie czuł w towarzystwie Guentera Waffen GraSSA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fox GraSSuje jegomość po mediach i lansuje książkę. IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 16:01 Dawno było wiadomo że co rugi szwab to albo wermacht albo ss. Tak jak w Polsce co drugi ksiądz to tw czy inny ko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: GraSSuje jegomość po mediach i lansuje książk IP: 212.91.238.* 18.08.06, 17:48 > rugi Rugi pruskie? > szwab Szwab??? Grass nie ze Szwabii tylko z Gdańska. To jest też istotne. W Gdańsku był prawdziwy zbiorowy entuzjazm. Partia Hitlera miała w Gdańsku wiele większe poparcie wyborcze niż średnio w Niemczech. > wermacht Wer macht was? Odpowiedz Link Zgłoś
po_lubuskie Re: Guenter Waffen GraSS 18.08.06, 16:15 Jeden pies. Grass w SS, TW Bolek w SB, Miłosz i Szymborska miłośnicy Stalina w PZPR, dobrane towarzycho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Guenter Waffen GraSS IP: 212.91.238.* 18.08.06, 18:26 Ciekawe co jeszcze się Grassowi przypomni. Jak w 1982 roku wstępował do SPD, to nie pamiętał ani SS, ani Josepha Ratzingera. www.wprost.pl/ar/?O=93806 Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Guenter Waffen GraSS 18.08.06, 19:21 Nagrode dostal za swoja tworczosc. Przypomne, ze w okresie, kiedy Grass zapisywal sie do "zbrodniczej organizacji", Gdansk byl pod wladaniem niemieckim (przed 39 tez byl pod wladaniem niemieckim, tylko nie do konca oficjalnie). Zrobil to, co robil prawie kazdy Niemiec, ktory byl patriota a nie tchorzem. A Walesa - po raz kolejny chce narobic szumu wokol siebie i wyplynac w kloacznym smrodzie. A co, za pare lat bedziemy ktoregos ze wspolczesnych autorow uznawac za niegodnego nazwy "literat" bo byl w PO (albo PiS, bo PO przejmie wladze)? Odpowiedz Link Zgłoś
dubitando Re: Guenter Waffen GraSS 18.08.06, 20:21 Kolejny nie rozróżniający niemieckiego wojska czyli Werhmahtu, od Waffen SS, czyli sadystów w czarnych mundurach z czaszkami na czapkach rekrutowanych tylko ochotniczo w całej podbitej Europie. Zresztą nie to zarzuca się Grassowi głąbie! Grassowi zarzuca się kłamstwo, że trwał w fałszu przez 60 lat innym wytykając każdy grzeszek z iście starotestamentową bezwzględnością i brakiem wyrozumiałości. Teraz nagle liczy na coś czego nigdy nie okazał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox A świat i tak pójdzie swoja drogą- gamonie. IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 20:36 Taki napis, bez słowa "gamonie" kazał xądz proboszcz nanieść pod napisami typu "żydzi do gazu" itp na trasie przemarszu procesji Bożego Ciała. Tak jakoś mnie sie napisało po agresywnym wybryku dubitando jego mać. Odpowiedz Link Zgłoś
dubitando Re: A świat i tak pójdzie swoja drogą- gamonie. 18.08.06, 20:38 Na głupotę i ignorancję trzeba reagować agresywnie, gdyż nas zupełnie zaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: celna wypowiedź, IP: 212.91.238.* 18.08.06, 21:48 rzucona jak perła ... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Guenter Waffen GraSS 18.08.06, 23:44 A mnie nadal nurtuje ta dwoistośc myslenia Wałęsy - przeciez Nobla także dostał podobnie jak Grass! I nieważne jest ze jeden pokojowa a drugi literacką (kuchenną? :) - honorowe obywatelstwo Gdańska także dostali z różnych powodów... Będąc konsekwentnym to powinien albo Grassa namówić do zwrócenia nagrody albo sam zwrócić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus dzięki wypowiedzi grassa, przypomniał się wałęsa. IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.06, 08:07 e_werty napisał: > A mnie nadal nurtuje ta dwoistośc myslenia Wałęsy ... dwoistość myślenia wałęsy jest już przysłowiowa. był za, a nawet przeciw. dbał o lewą nogę, a teraz twierdzi, że nie mógł inaczej, bo komuniści byli zbyt silni. i.t.d. szkoda czasu na wałęsę i jego dwoistość myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro11111 Re: Guenter Waffen GraSS 22.08.06, 08:04 dubitando napisała: Dubitando ad veritatem pervenimus" de omnibus dubitandum est... ...albo nie Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Guenter Waffen GraSS 19.08.06, 01:45 Czy w Niemczech była świadomość, że Waffen SS to organizacja zbrodnicza? Raczej było to skrzętnie ukrywane, a propagandę mieli wysoko rozwiniętą. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Guenter Waffen GraSS 19.08.06, 02:49 "Czy w Niemczech była świadomość..." ... mam wrażenie że nie chodzi o sam fakt udzialu GraSSa w Waffen SS ale o fakt że tyle lat to ukrywał. Gdyby powiedzial o tym zaraz po wojnie... kto by o tym pamietał? Takich Niemców sa tysiące. No... byc może Nobla by nie dostał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus dwie pieczenie przy jednym ogniu. IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.06, 08:34 masz rację. chodzi o fakt że tyle lat to ukrywał. obecnie dużo łatwiej się przyznać. przy okazji dużo się mówi o grassie i jego nowej książce. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: dwie pieczenie przy jednym ogniu. 19.08.06, 11:49 Wiec problem nie w tym, ze byl w tej organizacji, a w tym, ze dopiero teraz sie przyznal? To lepiej by bylo, zeby zabral ta wiedze ze soba do grobu? Nobla za uczciwosc! ;) A moze przyznal sie z innego powodu - reklama a'la Benetton? I tak lepsze to niz reklama a'la Walesa... przynajmniej Grass sie nie walesa wokol jakichs kazdego podejrzanego watku niczym hiena polityczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: dwie pieczenie przy jednym ogniu. IP: 212.91.238.* 21.08.06, 19:22 Już sprzedano 150.000 egzemplarzy. Na tej podstawie eksperci oceniają, że sprzedaż osiągnie 600.000 egzemplarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Guenter Waffen GraSS IP: 212.91.238.* 21.08.06, 19:47 > Czy w Niemczech była świadomość, że Waffen SS to organizacja zbrodnicza? Oczywiście. Już w 1934 roku było wiadomo, że dla Hitlera SS-Mann nie zawacha się nawet zamordować przyjaciela. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Guenter Waffen GraSS 21.08.06, 19:58 "...zamordować przyjaciela..." ... ja ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Guenter Waffen GraSS IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.06, 08:17 zapewne chodzi o zamordowanego przez ss-mana szefa sa, ponieważ tenże po aresztowaniu odmawiał popełnienia samobójstwa. czy niemcy wiedzieli? wiadomo, że zgodnie z rozporządzeniem rządowym, cała młodzież w rzeszy była zrzeszona w hitlerjugend. młodzież mogła nie wiedzieć. natomiast dorośli? ok. 9 milionów było w partii hitlera, ok. 100 tyś. zapewniało sprawne funkcjonowanie obozów koncentracyjnych i brało udział w innych zbrodniach wojennych, ok 6 tyś. zostało po wojnie skazanych. takie są orientacyjne proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard A Lechu nmie powinien swojej oddac???? IP: *.ed.shawcable.net 19.08.06, 04:24 Hey werty, Oczywiscie , ze znie... Papiez (ten obecny) tez do mlodziezy Hitlera nalezal...I co??? Zabrac mu papiestwo???? Niektorzy polacy sa bardzo czujni jesli chodzi o inych dawna przeszlosc.. O wlasnej jakos nie wsopomoinaja.. Ja cenie Walese. lecz jesli tak srogo pacan zakichany osadza inych...to ja domagam sie by oddal swoja Nagrode Nobla.... Teczki otwarto i widac... Lechu, jeszcze chcesz pyskowac??? :) PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus a mnie nurtuje pytanie. IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.06, 08:37 jak mały mózg muszą mieć osoby stawiające na równi przynaleśność do hitlerjugend i przynależność do waffen ss? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: a mnie nurtuje pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 02:02 >jak mały mózg muszą mieć osoby stawiające na równi przynaleśność Może lubią przynaleśniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Re: A Lechu nmie powinien swojej oddac???? IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.06, 21:36 >Zabrać mu papiestwo? Benedykt, nie ulega watpliwości popierał Adolka i jego poczynania bo wstąpił, a nie był wcielony Zabrać i dać naszemu ukochanemu bp Głódziowi ks Flaszka, uważanego za jednego z nasprawniejszych biznesmenów . Oczywiście przy pomocy boskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: A Lechu nmie powinien swojej oddac???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 14:17 Przy całym szacunku ale papiestwo to nie zabiera rada jakiegokolwiek miasta w Polsce. Tu chodzi o odebranie tytułu przyznanego przez radę Gdańska. Pamiętaj też Benku, że do tego głosy dołączyło wielu polityków niemieckich krytykując Grassa jak również oprócz prostego Wałęsy (ale znaczącego w Świecie) również Bartoszewski na ten przykład. Więc spokojnie z tym opierdddddniem Wałęsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W sprawie HJ. IP: 212.91.238.* 21.08.06, 20:10 Czy nie uważasz, że Bernard i open to zwykłe gnojki. Przecież wiadomo, że po przejęciu władzy przez narodowych socjalistów w 1933 r. formalnie ochotnicza organizacja młodzieżowa HJ, stała się stopniowo również formalnie, z mocy prawa, organizacją jedyną i obowiązkową. www.dhm.de/lemo/html/nazi/organisationen/jugend/index.html www.dhm.de/lemo/html/dokumente/hjgesetz/index.html www.dhm.de/lemo/html/dokumente/hjdienst/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Moze i gnojki...ale jakie seksowne...:) :) IP: *.ed.shawcable.net 25.08.06, 07:33 Hey pacanie.. :) PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: A Lechu nmie powinien swojej oddac???? IP: *.ed.shawcable.net 23.08.06, 13:34 Hey Klodawa, Ja Walesy nie podpier...alam... Lechu ze swoja niewyparzona buzia sam sie w klopoty wpier..ala... Nie zrozum mnie zle... Lubie Lecha. Zadne nagonki na niegoi nie zmienia tego... L:echu jednak powoinien uwazac.... Nie jest taki swiety jaby chcial to ktos przedstawic... Jesli komus z "grubej rury" przywala...musi sie spodziewac odpowiedzi... Dla mnie (pisalem o tym wielokrotnie) to babranie sie w prawie 30 letnim g..wnie jest smieszne, niepowazne, bezuzyteczne i szkodliwe.. Nie ma znaczenia w jakie patriotyczne i moralne szatki te pacany chca to ubrac.. Ludzie jak Gwiazda i Walentynowicz to ludzie stworzeni przez Solidarnoisc.. Bez niej sa niczym... Oni musza siedziec w latach osiemdziesiatych powiem nie potrafia w dzisiejszych czasach... Pol wieku po wojnie a oni ciagle strzelaja popieprzency jedni.. Jak wrogow nie ma to sobie stwarzaja... Choroba umyslowa... Byle przed kamerami...Byle w gazetach..Byle byc widocznym... Za kazda cene... Takie zalosne ze juz sie plakac nie chce... :) PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: A Lechu nmie powinien swojej oddac???? 24.08.06, 19:41 "...Byle przed kamerami...Byle w gazetach..Byle byc widocznym... Za kazda cene... Takie zalosne ze juz sie plakac nie chce... :) PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent" ... wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: A Lechu nmie powinien swojej oddac???? IP: *.ed.shawcable.net 25.08.06, 07:29 Hey vwerty, Durna i dziecinna manipulacja tekstem udowadnia idioryzm pisowskich pacanow takich jak ty... Jedrzejczak nie musi szukac prasy, radia i reszy mediow.. Te pacany az sikaja by miec okazje z nim porozmawiac... Jedrzejczak to czlowiek z klasa.. To facet z glowa na karku i jajami .. To Gorzowiak dbajacy o Gorzow... Nie jak te pisirki z PiS typu bylego komunisty - milicjanta i jego rownie czerwonej kolezanki.... Szmaty polityczne popierasz to siue nie dziw ze cie rowniez tak traktuje... :) PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: A Lechu nmie powinien swojej oddac???? 26.08.06, 23:17 "...Jedrzejczak to czlowiek z klasa.. " ... tak.. pierwsza!!! "...To facet z glowa na karku i jajami .." ... pokaz jego zdjecie! Tylko załóż gacie na te jaja - bo admin zdejmie (zdjecie - nie gacie!) albo czapke na tą głowę... czy tez berecik na łeb... Odpowiedz Link Zgłoś
conkret Re: Guenter Waffen GraSS 19.08.06, 19:52 Zamydlanie niepotrzebne naszych umysłów, na początek poszedł "delegat" teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Guenter Waffen GraSS IP: *.gorzow.mm.pl 21.08.06, 11:01 A moj dziadek byl bohaterem spod Stalingradu.Tylko ze byl wlasnie w Waffen SS . I jakos mnie to nie rusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gefrraiter Re: Guenter Waffen GraSS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:59 Jeżeli chcesz poznać nieznane ogólnie prawdy w interesującej sprawie zadzwoń 0 691 813 893. Uczciwie i kulturalnie !! Wiadomości trzy razy sprawdzone !! Gwarancja poufności, rzetelności i prawdy ! Wysyłam materiały !! Referencje !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klodawa Re: Guenter Waffen GraSS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 07:14 Ju nawet Spiegel ma pretensje do Grassa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox A on GraSSuje po mediach i dalej sie lanSSuje. IP: *.ztpnet.pl 24.08.06, 22:47 A nowa książka idzie jak świeże bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: A on GraSSuje po mediach i dalej sie lanSSuje IP: *.ed.shawcable.net 25.08.06, 07:31 I o to chodzi...o to chodzi.. :) PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: A on GraSSuje po mediach i dalej sie lanSSuje 26.08.06, 23:19 " I o to chodzi...o to chodzi.." ... wesz po jajcach Prezia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Guenter Waffen GraSS IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.06, 22:21 günter grass przyznał się do waffen ss, a podobnież był też w spd :) Odpowiedz Link Zgłoś